Χριστούγεννα σήμερα και οι περισσότεροι έχουμε απολαύσει καταπληκτικά γιορτινά πιάτα ακολουθώντας τις ελληνικές παραδόσεις που θέλουν την γεμιστή γαλοπούλα πρωταγωνίστρια στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και γύρω της πίτες, σαλάτες, χριστόψωμο και πεντανόστιμα μελομακάρονα και κουραμπιέδες. Ποιός μπορεί να αντισταθεί;
Κι αν για άλλες χώρες τα μελομακάρονα αλλά και το χριστόψωμο αναφέρονται σε αφιερώματα για τα περίεργα γιορτινά φαγητά σε όλο τον κόσμο εμείς που καθόλου περίεργα δεν τα βρίσκουμε – αλίμονο- ψάξαμε και βρήκαμε ιδιαίτερες γιορτινές διατροφικές παραδόσεις από ολόκληρο τον κόσμο.
Στην Σλοβακία, την Τσεχία και την Πολωνία για το δείπνο της παραμονής των Χριστουγέννων τρώνε ψάρι, Κυπρίνο συνήθως τηγανιτό για να είμαστε ακριβείς. Που το παράξενο θα πείτε;
Το ψάρι ή τα ψάρια που θα καταναλωθούν αγοράζονται ζωντανά και αφήνονται να να κολυμπάνε για λίγες μέρες στην μπανιέρα των σπιτιών πριν γίνουν το γιορτινό δείπνο. Μια παράδοση που έχει τις ρίζες της στο να είναι τα ψάρια πιο καθαρά πριν την κατανάλωση και κρατάει ακόμα αλλά που σιγά σιγά και λόγω των έντονων αντιδράσεων ακτιβιστικών οργανώσεων αλλά και της νέας γενιάς φαίνεται να βαδίζει προς το τέλος.
Όχι ένα αλλά 7 ψάρια πρέπει να περιλαμβάνει το μενού της βραδιάς της παραμονής των Χριστουγέννων στην Νότια Ιταλία και σε κάποια μέρη της Αμερικής. Μια παράδοση που έχει τις ρίζες της στα χρόνια που οι καθολικοί νήστευαν μέχρι και την ημέρα των Χριστουγέννων, άρα το κρέας ήταν απαγορευμένο. Επίσημα η ονομασία Feast of the seven fishes πρωτοεμφανίστηκε σε εφημερίδα το 1983 και καθιερώθηκε. Το δείπνο περιλαμβάνει τουλάχιστον 7 διαφορετικά φαγητά με βάση τα ψάρια και τα θαλασσινά.
Στην Ιαπωνία πάλι από το 1970 και μετά μια άλλη ιδιαίτερη διατροφική συνήθεια έκανε την εμφάνισή της και σαρώνει. Αν και το ποσοστό των Χριστιανών στην χώρα είναι πολύ μικρό, γύρω στο 3% τα Χριστούγεννα γιορτάζονται πανηγυρικά με πάνω από 3,9 εκατομμύρια Γιαπωνέζων να κάνουν κράτηση ως και δυο μήνες πριν για να έχουν στο γιορτινό τραπέζι τους στολισμένους κουβάδες με τηγανιτό κοτόπουλο από γνωστή αλυσίδα fast food και ειδικά κέικ που περιλαμβάνει το ειδικό για την ημέρα μενού.
Στην Δανία, την Νορβηγία και τη Σουηδία πάλι δεν γίνεται Χριστουγεννιάτικη γιορτή χωρίς πουτίγκα ρυζιού. Ο μύθος λέει πως αν το ξωτικό ο Nisse δεν βρει το πιατάκι του να τον περιμένει θα κλέψει τα δώρα. Μια άλλη παράδοση πάλι θέλει μέσα σε ένα από τα μπολάκια που θα σερβιριστούν στο γιορτινό τραπέζι να κρύβει η νοικοκυρά ένα ολόκληρο αμύγδαλο. Σε όποιον τύχει θα κάνει όλα του τα όνειρα πραγματικότητα την χρονιά που έρχεται.
Στην Κίνα πάλι ο εορτασμός των Χριστουγέννων -που από θρησκευτική άποψη δεν τους αφορά- κερδίζει έδαφος ειδικά στις νέες γενιές των Κινέζων χρόνο με τον χρόνο και νέες παραδόσεις γεννιούνται. Εδώ πρωταγωνιστούν τα μήλα. Όχι όμως για να τα φάνε. Για να τα στολίσουν. Μήλα με σκαλισμένες ευχές, σε πολύχρωμα σακουλάκια προσφέρονται για καλή τύχη και γίνονται ανάρπαστα.
Και ολοκληρώνουμε την περιπλάνησή μας στον κόσμο με την γειτονική Βουλγαρία που η αλήθεια είναι πως μας άφησε άφωνους με μια από τις γιορτινές γεύσεις που σερβίρεται στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Κι αυτό δεν είναι άλλο από τα κόλλυβα! Ναι, ναι, καλά ακούσατε. Κι αν στην Ελλάδα τα φτιάχνουμε για μνημόσυνα στη Βουλγαρία η παράδοση θέλει τα κόλλυβα στολισμένα με φρούτα να είναι από τα πιάτα που εμφανίζονται πρώτα πρώτα την παραμονή των Χριστουγέννων.