Το μέλι, αυτό το γλυκό και φυσικό σιρόπι που φτιάχνεται από το νέκταρ των λουλουδιών με τη φροντίδα των μελισσών, συχνά θεωρείται ένα από τα πιο αγνά προϊόντα. Όμως, μια πρόσφατη έρευνα φέρνει αναταράξεις στη βιομηχανία, καθώς αποκαλύπτει ότι το 90% των δειγμάτων μελιού από καταστήματα λιανικής στο Ηνωμένο Βασίλειο απέτυχαν στους ελέγχους αυθεντικότητας.
Το Honey Authenticity Network έλεγξε 30 δείγματα μελιού, πέντε από μικρούς Βρετανούς μελισσοκόμους και 25 από μεγάλες αλυσίδες. Όλα τα δείγματα από τους μελισσοκόμους ήταν απολύτως αυθεντικά. Ωστόσο, 24 από τα 25 δείγματα των λιανοπωλητών περιείχαν ύποπτες προσμίξεις, κυρίως φτηνά σιρόπια ζάχαρης που προστίθενται για να αυξηθεί η ποσότητα.
Τα ευρήματα αυτά δεν είναι πρωτόγνωρα. Πέρυσι, μια έρευνα της ΕΕ έδειξε ότι το 46% των εισαγόμενων προϊόντων μελιού ήταν πιθανώς νοθευμένα, ενώ όλα τα δείγματα από το Ηνωμένο Βασίλειο κρίθηκαν ύποπτα. Υπολογίζεται ότι περίπου το ένα τρίτο του μελιού παγκοσμίως θεωρείται ψεύτικο. Οπότε, πώς μπορείτε να προστατευτείτε από την εξαπάτηση;
Γιατί είναι πρόβλημα το νοθευμένο μέλι;
Η νοθεία στο μέλι είναι συχνή γιατί η παραγωγή του απαιτεί χρόνο, κόπο και πολλές μέλισσες, πράγματα που κοστίζουν. Έτσι, ορισμένες μεγάλες εταιρείες προσπαθούν να μειώσουν το κόστος προσθέτοντας τεχνητά σιρόπια ζάχαρης.
«Το μέλι μπορεί να είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς αν είναι αληθινό ή ψεύτικο,» εξηγεί ο Simon Noble, ιδρυτής της The Noble Bee. «Οι παραχαράκτες προσθέτουν χρώμα και γεύση στα σιρόπια, κάνοντάς τα να μοιάζουν με αληθινό μέλι. Αλλά στην πραγματικότητα δεν πλησιάζουν καν στην αυθεντική ποιότητα».
Αυτό έχει σοβαρές συνέπειες:
- Για τους μελισσοκόμους: Υπονομεύει τη δουλειά τους και μειώνει τις τιμές, δυσκολεύοντας τη βιώσιμη παραγωγή.
- Για τους καταναλωτές: Χάνεται η θρεπτική αξία και η μοναδική γεύση του πραγματικού μελιού.
- Για το περιβάλλον: Οι μέλισσες ήδη απειλούνται από τα φυτοφάρμακα. Η αυξημένη ζήτηση για φθηνό, νοθευμένο μέλι επιδεινώνει την κρίση, μειώνοντας τις αποικίες τους και διαταράσσοντας την επικονίαση, που είναι κρίσιμη για τη γεωργία και τη φύση.
Πώς να ξεχωρίσετε το αυθεντικό μέλι
Για να βεβαιωθείτε ότι το μέλι σας είναι αυθεντικό:
- Αναζητήστε πιστοποιήσεις και αποφύγετε προϊόντα με ετικέτες όπως «υπερφιλτραρισμένο».
- Προτιμήστε προϊόντα με μονή προέλευση. Έτσι ξέρετε από ποια κυψέλη και περιοχή προέρχεται το μέλι σας.
- Υποστηρίξτε τοπικούς μελισσοκόμους. Αγοράστε από λαϊκές αγορές ή μικρούς παραγωγούς.
- Ελέγξτε την υφή και την εμφάνιση. Το αληθινό μέλι είναι πιο παχύρευστο, με χρυσαφένιο χρώμα. Ρέει αργά και δεν διαχωρίζεται εύκολα.
Ο κλάδος ήδη κάνει βήματα για να λύσει το πρόβλημα. Ο Οργανισμός Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου συνεργάζεται με ειδικούς για να βελτιώσει τους ελέγχους αυθεντικότητας, ενώ η ΕΕ απαιτεί πλέον να αναγράφεται η χώρα προέλευσης στις ετικέτες.
Μέχρι τότε, η συμβουλή είναι μία: ψάξτε, ενημερωθείτε και επιλέξτε με προσοχή. Έτσι θα απολαύσετε μέλι που αξίζει την ποιότητά του και τον κόπο των μελισσών που το παράγουν.