FYI

Η OMEGA υποδέχεται με υπερηφάνεια τη νέα γενιά της δημοφιλούς συλλογής των ρολογιών Seamaster Planet Ocean

20.09.2016
ΜΙΑ ΝΕΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ. Μέσα στα βαθιά μπλε νερά του πλανήτη, η OMEGA έβρισκε συχνά έμπνευση αλλά και δυνατότητες. Το 2005, μετά από δεκαετίες εμπειρίας πάνω και κάτω από τα κύματα, κοιτάξαμε τους αληθινούς θρύλους της θαλάσσιας εξερεύνησης, ώστε να αντλήσουμε βοήθεια για τη δημιουργία της συλλογή Planet Ocean. Αυτή η πρωτότυπη οικογένεια καταδυτικών ρολογιών δημιουργήθηκε με πρωτοποριακό πνεύμα, όπως αυτό των William Beebe, Jacques Cousteau και Jacques Mayol, όλοι εκ των οποίων φορούσαν ένα OMEGA καταδυτικό ρολόι στον καρπό τους. Ωστόσο, τα ρολόγια Planet Οcean πηγαίνουν βαθύτερα από την έμπνευση. Η OMEGA με υπερηφάνεια παρουσιάζει τη νέα γενιά αυτής της δημοφιλούς συλλογής που αποτελείται από κομψά και άκρως λειτουργικά ρολόγια, τόσο στη στεριά, όσο και στη θάλασσα. Σε αυτά τα 38 νέα μοντέλα, μπορείτε να δείτε πώς χρησιμοποιήσαμε όλα τα καινοτόμα υλικά μας αλλά και τις αντίστοιχες μεθόδους παραγωγής, ώστε να επιφέρουμε μια ολοκληρωτική επανάσταση στον σχεδιασμό. Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η πιστοποίηση που πλέον συνοδεύει το κάθε μοντέλο ως Master Chronometer. Πιστοποιημένο με την υψηλότερη βαθμίδα ακρίβειας και απόδοσης στην Ωρολογοποιία, το φετινό Planet Ocean 600M Master Chronometer ταξιδεύει σε νέα νερά υπεροχής.

Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΩΚΕΑΝΩΝ ΤΗΣ OMEGA

Το Seamaster Planet Ocean 600M Master Chronometer είναι ένα ρολόι που το συνοδεύει η πολύχρονη ιστορία της OMEGA με τη θάλασσα. Στην πραγματικότητα, τα ρολόγια μας έχουν φορεθεί από μερικούς από τους πιο τολμηρούς εξερευνητές της μοντέρνας εποχής. Στις παρακάτω 10 χαρακτηριστικές χρονολογίες, μπορούμε να κατανοήσουμε τα θεμέλια πάνω στα οποία χτίσθηκε η συλλογή Planet Ocean.

1932 - Το OMEGA Marine

Το μοντέλο Marine της OMEGA ήταν το πρώτο καταδυτικό ρολόι που διατέθηκε εμπορικά στον κόσμο. Ο σχεδιασμός του χαρακτηρίζεται από μια αποσπώμενη διπλή κάσα από ατσάλι ή χρυσό και την εποχή της δημιουργίας του θεωρείτο ένα από τα καλύτερα υδατοστεγανά ρολόγια που είχαν παραχθεί. Το ρολόι δοκιμάσθηκε από την OMEGA στη λίμνη της Γενεύης σε βάθος 73 μέτρων και μετέπειτα από το Ελβετικό εργαστήριο έρευνας για την ωρολογοποιία σε τεχνητό βάθος 135 μέτρων. Και στις δύο περιπτώσεις το μοντέλο Marine αναδύθηκε θριαμβευτικά απολύτως ανέπαφο.

1936 – Η Επιλογή του William Beebe

Ο Charles William Beebe ήταν ένας Αμερικανός φυσιοδίφης, ζωολόγος, και εξερευνητής που συνέλαβε και δημιούργησε το βαθυσκάφος, ένα σφαιρικό καταδυτικό όχημα που μπορούσε να μεταφέρει ανθρώπους στα βάθη των ωκεανών. Ήταν επίσης πιστός στο ρολόι του, ένα Omega Marine. To 1936, αφού καταδύθηκε επιτυχημένα φορώντας το σε βάθος 14 μέτρων στον Ειρηνικό Ωκεανό, ο Beebe σχολίασε πως το ρολόι αντιπροσωπεύει μια «αληθινή πρόοδο στην επιστήμη της ωρολογοποιίας».

1957 - Η γέννηση του OMEGA Seamaster 300

Το OMEGA Seamaster 300, που σχεδιάστηκε συγκεκριμένα για επαγγελματίες και ερασιτέχνες δύτες, λανσαρίστηκε το 1957. Αυτοί που το φορούσαν υποβρυχίως, ενθουσιωδώς παρατηρούσαν τη στιβαρότητα, την ακρίβεια και την αξιοπιστία του. Αυτά τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ήταν χρήσιμα και για τους δύτες του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού που επέλεξαν το Seamaster 300 ως ρολόι τους.

1968 – OMEGA και COMEX

Το 1968 η OMEGA συνεργάστηκε με την COMEX, μια Γαλλική εταιρεία υποθαλάσσιων ερευνών που σκοπό είχε να λύσει τα προβλήματα που συναντούσαν οι δύτες όταν καταδύονταν σε μεγάλα βάθη. Από το ερευνητικό τους κέντρο, δυο δύτες της COMEX, φορώντας Seamaster 300, πέτυχαν παγκόσμιο ρεκόρ τεχνητής κατάδυσης στα 365 μέτρα. Οι δύο οργανισμοί συνέχισαν να δουλεύουν μαζί για σειρά ετών.

1970 – Το Ploprof και ο Jacques Cousteau

Λαξευμένο από ένα κομμάτι ατσαλιού, εφοδιασμένο με ένα υπέρμετρα γερό ειδικά κατεργασμένο γυαλί και κατασκευασμένο με μια διπλή κορώνα ασφαλείας, το OMEGA Seamaster 600 παρουσιάσθηκε το 1970, ώστε να αντέξει τις ακραίες πιέσεις του ωκεανού. Με τη χαϊδευτική ονομασία Ploprof, το ρολόι αμέσως χρησιμοποιήθηκε από τον διάσημο Γάλλο ωκεανογράφο Jacques Cousteau σε μια σειρά πειραμάτων στην Ερυθρά θάλασσα με σκοπό να δοκιμαστούν οι φυσικές και ψυχολογικές αντοχές κατά την εργασία σε μεγάλα βάθη.

1981 - Ο Άνθρωπος Δελφίνι

Το OMEGA Seamaster 120Μ κοσμούσε τον καρπό του Jacques Mayol όταν αυτός έθεσε ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ ελεύθερης κατάδυσης σε βάθος 101 μέτρων το 1981. Το συγκεκριμένο υπερβολικά λεπτό και πολυτελές καταδυτικό ρολόι ήταν το τέλειο εργαλείο για τον άνδρα με την ονομασία «άνθρωπος δελφίνι», ο οποίος αργότερα αναφέρθηκε στο πόσο ζωτικής σημασίας είναι το να έχει κάποιος ακριβή όργανα μέτρησης χρόνου σε τόσο επικίνδυνες συνθήκες.

1993 - To Seamaster Professional 300M

Η OMEGA επανήλθε δυναμικά στα καταδυτικά ρολόγια το 1993 με την παρουσίαση του μοντέλου Seamaster Professional 300M, μιας σειράς που περιλάμβανε τον πρώτο μηχανικό χρονογράφο-χρονόμετρο στον κόσμο, με κουμπιά που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε βάθος 300 μέτρων. Με τον διαχρονικό και σπορ σχεδιασμό του, το Seamaster 300M κατάφερε να γίνει ένα κλασσικό καταδυτικό ρολόι που συμπληρώνει κάθε γκαρνταρόμπα ή στολή κατάδυσης.

1995 – Συνεργασία με τον Sir Peter Blake

Όντας skipper που έπλευσε σε όλο τον κόσμο και θρύλος της ομάδας της Νέας Ζηλανδίας στο America's Cup, ο Sir Peter Blake έγινε πρεσβευτής της OMEGA το 1995. Εκτός από την αγωνιστική του μαεστρία, ήταν επίσης βαθιά δεσμευμένος για την προστασία της θάλασσας. Ο Blake αργότερα καθιέρωσε ένα περιβαλλοντολογικό οργανισμό με την ονομασία Blake Expeditions και απέκτησε ένα στιβαρό σκάφος εξορμήσεων, μήκους 36 μέτρων, που ονόμασε “Seamaster”.

2005 –Δημιουργώντας το Planet Ocean

Τα πρώτα μοντέλα Planet Ocean 600M παρουσιάστηκαν το 2005 και ήταν εξοπλισμένα με τους επαναστατικούς μηχανισμούς Co-Axial της OMEGA. Τα ρολόγια εξάλειψαν τα όρια μεταξύ μόδας και λειτουργικότητας, ενώ παράλληλα χρησιμοποίησαν την τεράστια εμπειρία της OMEGA στη τεχνολογία των καταδυτικών ρολογιών.

2011 – OMEGA and GoodPlanet

Η σύνδεση της OMEGA με τη θάλασσα έδωσε στην εταιρεία την έντονη επίγνωση του πόσο εύθραυστος είναι ο πλανήτης μας. Για να βοηθήσει στη προστασία των ωκεανών στο μέλλον, η OMEGA συνδέθηκε με τον οργανισμό GoodPlanet το 2011 και αμέσως ξεκίνησαν τη δράση τους μαζί. Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ “Planet Ocean” που παρουσιάστηκε το 2012 ακολούθησαν δύο νέα προγράμματα “Time for the Planet” στην Ινδονησία τον επόμενο χρόνο.


ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΝΟΣ ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟΥ ΡΟΛΟΓΙΟΥ

ΥΔΑΤΟΣΤΕΓΑΝΟΤΗΤΑ

Για να παραμείνει ένα ρολόι αδιάβροχο σε βάθος, πρέπει να επιβιώσει από συντριπτικές πιέσεις. Στην OMEGA δοκιμάζουμε όλα τα καταδυτικά μας ρολόγια στο νερό σε ένα ελάχιστο βάθος των 30bar (300 μέτρα/1000 πόδια) αναλόγως το μοντέλο. Όμως το Planet Ocean είναι αδιάβροχο έως και 60bar (600 μέτρα/ 1200 πόδια).

ΒΑΛΒΙΔΑ ΔΙΑΦΥΓΗΣ ΗΛΙΟΥ

Καθώς δουλεύουν σε μεγάλα βάθη, οι επαγγελματίες δύτες μένουν σε ένα σκάφανδρό και αναπνέουν μια μίξη αερίων που περιέχουν μεγάλη αναλογία Ηλίου (He). Η βαλβίδα διαφυγής αποτρέπει τα μόρια του Ηλίου, που διαστέλλονται κατά την αποσυμπίεση, να εκτοπίσουν βίαια το κρύσταλλο αλλά και το οπίσθιο καπάκι του ρολογιού. Στο μοντέλο Planet Ocean, η βαλβίδα διαφυγής Ηλίου, που βρίσκεται στη θέση ώρας 10, λειτουργεί χειροκίνητα.

Η ΜΟΝΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΕΡΙΣΤΡΕΦΟΜΕΝΗ ΣΤΕΦΑΝΗ

Η 60λεπτη μονής κατεύθυνσης περιστρεφόμενη στεφάνη του Planet Ocean καθιστά εύκολη για τον δύτη την καταγραφή του χρόνου κατάδυσης, ενώ παράλληλα αποτρέπει την περιστροφή της σε λάθος κατεύθυνση, ώστε να αποφευχθεί ο λάθος υπολογισμός του χρόνου κατάδυσης.

ΦΩΤΟΒΟΛΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ, ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΥΚΙΔΑ

Υποβρυχίως η μετάβαση από το φως της ημέρας στο σκοτάδι μπορεί να είναι στιγμιαία, έτσι οι διαφορετικοί δείκτες στο ρολόι πρέπει να είναι καθαρά διακριτοί και το καντράν απλό και εύκολο στην ανάγνωσή του. Χάρη στο συνδυασμό της πράσινης φωσφορίζουσας κουκίδας στη στεφάνη και στον δείκτη των λεπτών, το Planet Ocean επιτρέπει στον δύτη να ελέγχει απευθείας την ώρα. Για να κάνει την ανάγνωση ακόμη πιο καθαρή, όλοι οι άλλοι δείκτες και οι ενδείξεις εκπέμπουν ένα χαρακτηριστικό μπλε χρώμα.

ΑΝΤΙΚΡΑΔΑΣΜΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΧΑΡΑΚΤΙΚΟ

Η κατάδυση είναι γεμάτη από αναπάντεχους κινδύνους, ειδικά κατά την εξερεύνηση σπηλαίων, ναυαγίων και κοραλλιογενών υφάλων. Το σύστημα NIVACHOC της OMEGA προστατεύει το όργανο ρύθμισης του ρολογιού, ώστε αυτό να παραμένει λειτουργικό ακόμη και αν χτυπήσει σε σκληρές επιφάνειες. Το καντράν προστατεύεται από το αντιχαρακτικό κρύσταλλο σαπφείρου. Στα καταδυτικά ρολόγια της σειράς Planet Ocean, οι περιστρεφόμενες στεφάνες είναι φτιαγμένες από συμπαγές κεραμικό υλικό.

ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΜΠΡΑΣΕΛΕ ΜΕ ΕΠΕΚΤΑΣΗ

Το ρολόι ενός δύτη πρέπει να εφαρμόζει καλά γύρω από τον καρπό, επομένως είναι καίριας σημασίας το μπρασελέ να επεκτείνεται, ώστε να μπορεί να φορεθεί το ρολόι πάνω από τη καταδυτική στολή. Στο Planet Ocean αυτή η προσαρμοστικότητα γίνεται δυνατή χάρη στο πατενταρισμένο σύστημα πίεσης και ολίσθησης στην επέκταση του μπρασελέ.

ΑΝΤΙΜΑΓΝΗΤΙΚΟ

Τα μαγνητικά πεδία από τις ηλεκτρονικές συσκευές χειρός, ή αυτές που υπάρχουν στο κατάστρωμα ή ακόμη και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, μπορούν να απορυθμίσουν το εκάστοτε καταδυτικό ρολόι χειρός. Επιπροσθέτως, ο καταδυτικός εξοπλισμός συχνά περιέχει μαγνητικές συσκευές. Άρα ο μαγνητισμός είναι μια δύναμη που πρέπει να αντιμετωπισθεί. Το Planet Ocean είναι ανθεκτικό σε δυνάμεις ισχύος έως και 15,000 Gauss, σημαντικά ανώτερο από το ελάχιστο όριο της βιομηχανίας, που είναι στα 60 Gauss.

ΚΟΥΜΠΙΑ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Ένα κουμπί πρέπει να δουλεύει τέλεια σε μεγάλο βάθος, μη επιτρέποντας την εισαγωγή νερού στο εσωτερικό του ρολογιού. Αυτή η τεχνολογική πρόκληση αντιμετωπίστηκε επιτυχημένα από την OMEGA. Όλα τα κουμπιά στους καταδυτικούς μας χρονογράφους είναι πλήρως λειτουργικά κάτω από το νερό.


ΤΟ ΝΕΟ PLANET OCEAN 600M MASTER CHRONOMETER

Για αυτή τη νέα γενιά των μοντέλων Planet Ocean, η OMEGA χρησιμοποίησε πολλά καινοτόμα μοντέρνα υλικά. Αρχικά, κεραμικό υλικό χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία καντράν και στεφάνης σχεδόν σε όλα τα μοντέλα. Υλικό Liquidmetal® χρησιμοποιήθηκε για τη διαρκή αντοχή του και την ομορφιά του στις καταδυτικές κλίμακες, ενώ χρυσό 18K Sedna™ χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη συλλογή Planet Ocean, προσδίδοντας μια μακράς διαρκείας κοκκινωπή απόχρωση. Τέλος, η χρήση του υλικού OMEGA Ceragold™ επιτρέπει την ανάμειξη κεραμικού υλικού με 18K χρυσό για τη στεφάνη, τα νούμερα και τις ενδείξεις ώρας.

Συνδεδεμένα με αυτές τις νέες κάσες, τα λουριά και τα μπρασελέ έχουν επίσης επανασχεδιαστεί. Το παραδοσιακό μεταλλικό μπρασελέ έχει ενσωματωθεί ελαφρά με διαφορετικό τρόπο στην κάσα, ώστε να κάθεται αλλά και να δείχνει καλύτερα στον καρπό. Υπάρχουν επίσης νέα λουριά από καουτσούκ τα οποία έχουν σχεδιαστεί ώστε να μοιάζουν με υφασμάτινα. Τους έχει δοθεί αντιβακτηριδιακή επίστρωση η οποία τα καθιστά τέλεια για υποβρύχιες εξορμήσεις. Παρομοίως, τα αδιαβροχοποιημένα δερμάτινα λουριά που προσφέρονται στη συλλογή φέρουν επίσης αντιβακτηριδιακή επίστρωση στο εσωτερικό τους, που είναι φτιαγμένο από καουτσούκ, αυξάνοντας την άνεση και τη χρηστικότητα.

Άλλες διακριτικές αλλαγές αποτελούν η νέα γραμματοσειρά στα αραβικά νούμερα, το νέο σχέδιο alveol στο πίσω βιδωτό καπάκι, η επανασχεδιασμένη κλίμακα λεπτών στο καντράν, καθώς και η πιστοποίηση ως Master Chronometer που συνοδεύει κάθε μοντέλο. Για να επιτευχθεί αυτό το υψηλό στάνταρ ακρίβειας, απόδοσης και μαγνητικής αντοχής, τα ρολόγια έχουν περάσει από 8 απαιτητικές δοκιμασίες καθορισμένες από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Μετρολογίας (METAS).

Ο ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΟΣ PLANET OCEAN 45,5MM

Οι τολμηροί χρονογράφοι Planet Ocean 600M Master Chronometer έχουν φτιαχτεί για να ξεχωρίζουν. Τα γυαλισμένα κεραμικά καντράν είναι μαύρου ή μπλε χρώματος και οι κάσες είναι από ατσάλι και χρυσό 18K Sedna™. Στο εσωτερικό τους τα ρολόγια φέρουν τον νέο μηχανισμό Master Chronometer 9900/9901.

Σε αρκετά μοντέλα, για πρώτη φορά το καουτσούκ έχει αναμειχθεί με κεραμικό υλικό, ώστε να δημιουργηθεί μία μοναδική και σαγηνευτική στεφάνη. Αυτή η χρωματική καινοτομία καλύπτει τα πρώτα 15 λεπτά, αποτελώντας για τους δύτες που βουτούν κάτω από τα κύματα ένα χρήσιμο εργαλείο ασφαλείας.

Τέλος, υπάρχει και ένα μοντέλο του οποίου η κάσα είναι κατασκευασμένη από τιτάνιο grade 5, με γκρι περιστρεφόμενη στεφάνη από καουτσούκ και νιτρίδιο σιλικόνης (οξείδιο του πυριτίου) και με αμμοβολισμένο καντράν τιτανίου grade 5.

Η ΑΝΤΡΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ PLANET OCEAN 43,5mm

Τα αντρικά μοντέλα προσφέρουν κεραμικά καντράν σε μαύρο ή μπλε χρώμα. Οι περισσότερες κάσες είναι κατασκευασμένες από ατσάλι, ενώ μια έκδοση με μπλε καντράν έχει φτιαχτεί από χρυσό 18K Sedna™.

Όπως η συλλογή των χρονογράφων, η αντρική συλλογή περιέχει αρκετά νέα μοντέλα που φέρουν τη χαρακτηριστική καινοτόμο περιστρεφόμενη στεφάνη από κεραμικό και καουτσούκ. Υπάρχει επίσης ένα μοντέλο από τιτάνιο grade 5 που έχει την ίδια τεχνολογία και περιλαμβάνει γκρι περιστρεφόμενη στεφάνη από καουτσούκ και νιτρίδιο σιλικόνης (οξείδιο του πυριτίου). Για αυτή την έκδοση το καντράν είναι αμμοβολισμένο με τιτάνιο grade 5.

Η ΣΥΛΛΟΓΗ PLANET OCEAN 43,5MM GMT

Αυτό το ρολόι, με το μαύρο του κεραμικό καντράν, φέρει τη πρώτη παγκοσμίως γυαλισμένη μαύρη και άσπρη κεραμική περιστρεφόμενη στεφάνη. Η στεφάνη στο συγκεκριμένο μοντέλο είναι επίσης διπλής κατεύθυνσης. Τα νούμερα και οι κλίμακες έχουν κατασκευαστεί με συγκεκριμένα χρώματα, ώστε να δημιουργείται αντίθεση και να διαχωρίζεται εύκολα η νύχτα από την ημέρα, ενώ ο μηχανισμός Master Chronometer 8906 δίνει ζωή στο ρολόι.

Η ΣΥΛΛΟΓΗ PLANET OCEAN 39,5mm

Το νέο μέγεθος των 39,5mm στα μοντέλα Planet Ocean 600M Master Chronometer τοποθετείται ανάμεσα στην παραδοσιακή έκδοση των 42mm και σε αυτή των 37,5mm. Τα καντράν και οι στεφάνες που προσφέρονται είναι από μαύρο, μπλε ή λευκό κεραμικό υλικό, ενώ κάθε ρολόι φέρει τον μηχανισμό Master Chronometer 8800/8801.

Στα περισσότερα μοντέλα οι κάσες είναι κατασκευασμένες από ατσάλι, ενώ η έκδοση με το λευκό κεραμικό καντράν περιλαμβάνει χρυσό 18K Sedna™.

Τελικώς, υπάρχει ένα μοναδικό μοντέλο από χρυσό 18K Sedna™ με «σοκολατένιο» καφέ καντράν και περιστρεφόμενη στεφάνη στην ίδια απόχρωση.

ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΤΕ ΤΗ ΝΕΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΗΣ OMEGA SEAMASTER PLANET OCEAN ΣΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ WEBSITE ΤΩΝ OMEGA WATCHES:

http://www.omegawatches.com/watches/seamaster/planet-ocean-600m/the-collection/product/