Ο Μάρτιος είναι, ημερολογιακά, ο πρώτος μήνας της άνοιξης. Από πλευράς καιρού, όμως, είναι... απρόβλεπτος. Τη μια μέρα έχει την όψη καλοκαιριού και την επόμενη θυμάται το χειμώνα! Τα φυτά, όμως, γνωρίζουν πολύ καλά πως ήρθε η ώρα ν’αναγεννηθούν!
Λεβάντα
Η Λεβάντα (Lavandula angustifolia) είναι ένα από τα κλασικότερα μεσογειακά φυτά. Πριν από δύο δεκαετίες τη χρησιμοποιούσαν κυρίως για να στολίζει τα δημόσια πάρκα και άλση. Λίγοι ερασιτέχνες κηπουροί γνώριζαν την αξία αυτού του θάμνου και τον φιλοξενούσαν στον κήπο ή στο μπαλκόνι του σπιτιού τους.
Πρόκειται για ένα ιδανικό φυτό για τις κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας. Αγαπά πολύ τον ήλιο και τα ζεστά σημεία και αντέχει σε μεγάλο βαθμό στην ξηρασία. Γι' αυτόν το λόγο δεν πρέπει να ανησυχείτε όταν φεύγετε για διακοπές. Θα τη βρείτε όσο φρέσκια την αφήσατε! Μπορείτε να τη φυτέψετε σε κάθε είδους χώμα, αφού μπορεί ν’ αναπτυχθεί και στα πιο φτωχά. Αντέχει ακόμα και το θαλασσινό αέρα, που είναι γεμάτος αλάτι. Γι’ αυτό εξάλλου είναι μια από τις κλασικές προτάσεις των γεωπόνων για τα εξοχικά σπίτια. Χρειάζεται λίγο νερό και στην ανάγκη μπορεί να αντέξει και κάποιες χαμηλές θερμοκρασίες, για μικρά χρονικά διαστήματα, χωρίς να πάθει ζημιά. Μεγαλώνει εύκολα, φυτεμένη απευθείας στο χώμα του κήπου ή μέσα σε κάποιο δοχείο. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση, η ανθοφορία της θα σας ικανοποιήσει. Πολλά μικρά λουλούδια θα στολίσουν το θάμνο στο τέλος της άνοιξης και θα συνεχίσουν να τον στολίζουν για όλο το καλοκαίρι. Σε περιοχές μάλιστα με ήπιο κλίμα η ανθοφορία διαρκεί και τη φθινοπωρινή περίοδο! Το ύψος του φυτού μπορεί να φτάσει τα 80 εκατοστά και αναδίδει ένα λεπτό, χαρακτηριστικό άρωμα που το χρησιμοποιούν στα καλλυντικά, στα σαπούνια, ακόμα και στα εντομοαπωθητικά. Εξάλλου, είναι κοινό μυστικό μεταξύ των κηπουρών πως όπου φιλοξενούνται η λεβάντα και ο βασιλικός, εξαφανίζονται τα κουνούπια! Πολλαπλασιάζεται εύκολα με μοσχεύματα, αλλά έτσι θα αργήσετε να τη χαρείτε. Γιατί δεν επισκέπτεστε ένα φυτώριο; Αυτή την εποχή είναι γεμάτα με χιλιάδες μικρά φυτά μεταξύ των οποίων σίγουρα θα βρείτε μια λεβάντα.
Ο Κηπουρός
Κάθε ορκισμένος κηπουρός περιμένει εναγωνίως το Μάρτιο για να ασχοληθεί με το αγαπημένο του χόμπι. Μια ματιά στη φύση θα πείσει και τον πιο δύσπιστο πως κάτι αρχίζει να αλλάζει. Ο τόπος πρασινίζει κι από παντού ξεπετάγονται μικρά φυτά, ακόμα και μέσα στα κρύα του... Μαρτίου. Τα φυτώρια είναι γεμάτα από αυτά, μερικά από τα οποία πολλοί θα ήθελαν να έχουν φυτεμένα σε κάποια γωνιά του κήπου τους ή σε μια γλάστρα στο μπαλκόνι τους. Οι μέρες έχουν εμφανώς μεγαλώσει και μαζί με αυτές ανεβαίνει και η διάθεση! Το φύτεμα είναι η βασική ασχολία αυτόν το μήνα, όπως και η αγορά εργαλείων, σπόρων και μικρών φυτών. Το ίδιο και η μεταφύτευση κάποιων θάμνων. Τα φυτά ακόμα αναπτύσσονται με αργούς ρυθμούς κι έτσι οι κηπουροί έχουν τη δυνατότητα να τα μεταφυτέψουν. Προσοχή όμως στον καιρό! Τα νέα φυτά είναι πολύ ευαίσθητα στις χαμηλές θερμοκρασίες. Αν στα πρώτα τους βήματα «καούν» από το κρύο, δύσκολα μπορούν να επανέλθουν. Γι’ αυτό πρέπει να είστε έτοιμοι να τα προστατέψετε.
ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ
—Αν θέλετε να μετακινήσετε έναν ήδη φυτεμένο θάμνο στον κήπο σας, ο Μάρτιος είναι η καλύτερη εποχή. Σκάψτε γύρω από τις ρίζες του, σε κάποια λογική απόσταση για να μην τις τραυματίσετε, αφήνοντας όσο περισσότερο χώμα μπορείτε περιφερειακά και μεταφυτέψτε τον στη μόνιμη θέση του. —Αν το φυτό είναι μεγάλο θα χρειαστείτε σίγουρα βοήθεια. Οι κόνδυλοι της Ντάλιας που δεν αφαιρέθηκαν από το χώμα, το Μάρτιο σίγουρα θα έχουν «πετάξει» μάτια ή ακόμα και μικρούς βλαστούς. Είναι μια καλή ευκαιρία να αποκτήσετε κι άλλα φυτά από το ίδιο είδος, αν βγάλετε από το χώμα τους κονδύλους και τους διαιρέσετε κόβοντάς τους με ένα μαχαίρι. Φυτεύοντας κάθε μικρό κομμάτι κονδύλου με βλαστάρι σε μικρές γλάστρες, θα έχετε καινούριες ντάλιες χωρίς να ξοδέψετε ούτε 1 ευρώ!
—Αν θέλετε να αλλάξετε τις γλάστρες σε μερικά από τα φυτά σας, μην περιμένετε να ανθίσουν.Τώρα είναι η κατάλληλη εποχή.
Κλάδεμα
Με τα πρώτα σημάδια της άνοιξης κλαδέψτε τις τριανταφυλλιές, τα γιασεμιά, τις μπουκαμβίλιες, το πλουμπάγκο, τις ορτανσίες, τη ναντίνα, το λιγούστρο, το αγιόκλημα και άλλα φυτά και θάμνους καλοκαιρινής ανθοφορίας, πριν αρχίσουν να πετούν νέα κλαδάκια. Αφαιρέστε αρχικά όλα τα ξερά ή σπασμένα βλαστάρια και αραιώστε λίγο τα κλαδιά -περισσότερο στο κέντρο- ώστε να κυκλοφορεί ο αέρας ελεύθερα και ο ήλιος να φτάνει παντού. Κλαδέψτε τα φυτά που έχουν μεγαλώσει άνισα ώστε να ενισχύσετε την ανάπτυξή τους και να κάνετε την εικόνα τους πιο «γεμάτη». Μην ξεχάσετε και τις πρασινάδες όπως είναι ο κισσός, πριν αρχίσει καινούρια ανάπτυξη.
Φύτεμα
—Τα κρεμαστά καλάθια είναι δοχεία που χρησιμοποιούνται όταν δεν υπάρχει αρκετός ή ελεύθερος χώρος στον κήπο ή στο μπαλκόνι. Σε αυτά τα δοχεία μπορεί να φιλοξενηθεί ένας πολύ μεγάλος αριθμός φυτών, κάτω από κατάλληλες συνθήκες και με τη σωστή περιποίηση. Εμείς σας προτείνουμε τη Φούξια!
—Η αρχή της άνοιξης είναι η καταλληλότερη εποχή για να πολλαπλασιάσετε κάποια φυτά με την απλή μέθοδο της καταβολάδας. Τέτοια φυτά είναι η ορτανσία, η φορσύθια, ο φιλάδελφος και το ροδόδεντρο.
—Οι καλοκαιρινοί βολβοί είναι φυτά που πρέπει να φυτευτούν τώρα για να ανθίσουν στην ώρα τους. Αν θέλετε να έχετε λουλούδια όλο το καλοκαίρι από αυτούς, φροντίστε να τους φυτέψετε σε χρονικά διαστήματα λίγων ημερών για να ανθίσουν ο ένας μετά τον άλλο!
—Φυτέψτε καλοκαιρινά φυτά, που συνήθως έχουν διάρκεια ζωής ένα χρόνο, με σπόρους. Ολα τα καλά φυτώρια και ανθοπωλεία διαθέτουν μεγάλη ποικιλία.
—Προτιμήστε να τα φυτέψετε απευθείας στην τελική τους θέση παρά να τα μεταφυτεύετε αργότερα.
—Ξεκινήστε δειλά-δειλά τη λίπανση των φυτών σας, αυξάνοντας σταδιακά τη δόση τους επόμενους μήνες.