Οχι, δεν εννοούμε πως μυρίζουν ωραία. Ούτε ότι φτιάχνουν ατμόσφαιρα. Τα κάνουν και αυτά βέβαια, αλλα, κυρίως, καθαρίζουν τον αέρα στο σπίτι.
Ξεσκονίζετε, πλένετε, απολυμαίνετε και νομίζετε πως το σπίτι είναι καθαρό. Μύθος, από αυτούς τους οποίους λατρεύουν να γκρεμίζουν οι mythbusters στην ομώνυμη εκπομπή τους, αφού η καθημερινότητα μέσα στο σπίτι συνεπάγεται άφθονες χημικές τοξικές ουσίες (ρύπους), που βρίσκονται παντού -από τα χαλιά μέχρι τα κόντρα πλακέ στα εσωτερικά των ντουλαπιών- και απελευθερώνονται κάθε στιγμή στον αέρα, καταλήγοντας στους δικούς μας πνεύμονες. Με τις ηλεκτρικές συσκευές, αλλά και το laptop ή το έξυπνο κινητό -που «κυκλοφορεί» παντού στο σπίτι- να εκπέμπουν ακτινιβολία, μπαίνει «το κερασάκι στην τούρτα» της καταπόνησης του οργανισμού. Αποτέλεσμα; Αγνωστοι εχθροί με εξωτικά ονόματα (ξυλένιο, τολουένιο, φορμαλδεΰδη, βενζένιο, τριχλωραιθυλένιο, πενταχλωροφενόλη) «αγκαζέ» με την ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσουν από αλλεργίες και πονοκέφαλο μέχρι ξηροδερμία, τσούξιμο στα μάτια, αλλά και κακή διάθεση.
Τι σχέση μπορεί να έχουν όλα αυτά με τα φυτά που επιλέγει κάποιος να βάλει στο χώρο του; Οσο υπερφιλόδοξο και να ακούγεται, υπάρχουν κάποια φυτά εσωτερικού χώρου που, εκτός από το να καλλωπίζουν και να βάζουν ένα «touch» πρασίνου στους τέσσερις τοίχους (sic) του σπιτιού μας, το καθαρίζουν επίσης από τους ρύπους. Στα φύλλα των συγκεκριμένων φυτών υπάρχουν μικρές οπές (στόματα), που μπορούν να απορροφήσουν έως και το 75% των ρύπων μαζί με ακτινοβολίες, θερμοκρασία, υγρασία, θόρυβο και σκόνη. Ακόμα και μέσα σε ένα διακριτικό γλαστράκι -που χωράει παντού- κάνουν τη δουλειά τους.
Μήπως το γιούκα σας ταιριάζει καλύτερα στο μπάνιο; Μια χαρά πάει και στο σαλόνι. Oμως, μαθαίνοντας πως το συγκεκριμένο κομψό φυτό αρέσκεται στο να «καταβροχθίζει» αμμωνία, ίσως να το ξανασκεφτείτε.
Ποιο φυτό βάζεις πού;
—Η αζαλέα και το χρυσάνθεμο δεν έχουν μόνο όμορφα άνθη, αλλά και «ταλέντο» στο να απομακρύνουν το βενζόλιο που βρίσκεται σε αφθονία στον καπνό του τσιγάρου, σε χρώματα, αλλά και σε απορρυπαντικά. Στο καθιστικό θα κάνουν διπλή δουλειά.
— Ο κισσός, το φυλλόδενδρο και ο πόθος απορροφούν τα μόρια φορμαλδεΰδης που υπάρχουν στο νοβοπάν, στο MDF και στην πολυουρεθάνη, υλικά τα οποία συχνά βρίσκονται στο χώρο της κουζίνας μας.
— Ο ασπάραγγος και ο τηλέγραφος απορροφούν το τολουένιο, το οποίο συναντάται σε διαφορετικά υλικά τα που υπάρχουν σε διάφορα σημεία στο σπίτι, όπως οι μονώσεις, τα μαξιλάρια, αλλά και τα μελάνια εκτυπώσεων. Γραφείο και καθιστικό θα εκτιμήσουν τη συμβολή τους στο φρεσκάρισμα της ατμόσφαιρας.
— Η ορχιδέα είναι ιδανική για να απορροφήσει το μονοξείδιο του άνθρακα, που υπάρχει στο υπνοδωμάτιο από τις εκπνοές μας κατά τη διάρκεια του ύπνου. Απλά, φροντίστε να την τοποθετήσετε κοντά στο παράθυρο ή στην μπαλκονόπορτα και όχι δίπλα στο κομοδίνο ή πολύ κοντά στο κρεβάτι όπου κοιμάστε.
— Το γιούκα, αντίστοιχα, πρέπει να πάρει μια θέση στο μπάνιο, γιατί του αρέσει να καταναλώνει αμμωνία.
— Καλό είναι, επίσης, η αλόη και οι κυλινδρικοί κάκτοι να βρίσκονται κοντά στους Η/Υ και πάνω στο ψυγείο, διότι έλκουν την ακτινοβολία προς το μέρος τους.