Τι πρέπει να προσέξεις στην επαφή του σκύλου με το παιδί

22.12.2014
Με τον ερχομό του τετράποδου φίλου στην οικογένεια, τα οφέλη είναι πολλά όχι μόνο για τους ενήλικες αλλά και τα παιδιά. Ο σκύλος μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά σου αλλά και να τα διδάξει πράγματα που δεν φαντάζεσαι.

Με τον ερχομό του τετράποδου φίλου στην οικογένεια, τα οφέλη είναι πολλά όχι μόνο για τους ενήλικες αλλά και τα παιδιά. Ο σκύλος μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά σου αλλά και να τα διδάξει πράγματα που δεν φαντάζεσαι.

Έρευνες έχουν αποδείξει πως η επαφή των παιδιών με τον σκύλο, ιδίως τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, ενισχύει το ανοσοποιητικό τους σύστημα να αντιμετωπίσει μολύνσεις. Επίσης μειώνει τις πιθανότητες του παιδιού να αναπτύξει αλλεργίες κατά 50%.

Ο σκύλος μαθαίνει στα παιδιά να είναι υπεύθυνα. Με την δική σου καθοδήγηση μπορεί το παιδί να αναλάβει μέρος της ευθύνης του σκύλου. Να του βάζει τροφή, να το κάνει μπάνιο κ.τ.λ. Πρέπει να γίνει κατανοητό στο παιδί πόσο σημαντική είναι η φροντίδα του σκύλου για την υγεία του.

Ο σκύλος είναι παρέα για τα παιδιά. Ένας φίλος που δεν τα κρίνει και μπορεί να ακούει πολλή ώρα χωρίς διαμαρτυρία. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες η όλη διαδικασία βοηθάει τα παιδιά να αναπτύξουν την αυτοεκτίμηση τους. Επίσης όταν εσύ λείπεις από το σπίτι, τα παιδιά νιώθουν λιγότερο άγχος και περισσότερη σιγουριά με την παρουσία ενός σκύλου.

Ένα παιδί που μεγαλώνει με σκύλο (αλλά και άλλα κατοικίδια) μαθαίνει να αγαπάει τα ζώα και να εκτιμάει τα οφέλη τους στην ζωή του ανθρώπου. Η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ του σκύλου και του παιδιού, βοηθάει το παιδί να αναπτύξει ισχυρές σχέσεις εμπιστοσύνης στη ζωή του.

Ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά (service dogs) βοηθούν πολλά παιδιά με αυτισμό, προβλήματα ακοής και αναπηρίες.

Πρέπει όμως να προσέξεις αρκετά πράγματα στην επαφή του σκύλου με τα παιδιά:

  1. Όταν τα παιδιά παίζουν με τον σκύλο πρέπει να είσαι πάντα παρόν.
  2. Πριν αφήσεις τον σκύλο και το παιδί να παίξουν φρόντισε να είναι και οι δύο σε "κατάσταση ηρεμίας". Ένας υπερενθουσιασμένος σκύλος (ιδίως εάν είναι μεγάλος) μπορεί να τραυματίσει άθελα του ένα μικρό παιδί και ένα υπερδραστήριο παιδί μπορεί επίσης άθελα του να κάνει κακό σε κάποιο σκύλο (ιδίως αν είναι μικρόσωμος).
  3. Πριν το παιδί χαϊδέψει οποιοδήποτε σκύλο πρέπει να ζητήσεις την άδεια του ιδιοκτήτη, εκείνος γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες και παραξενιές του σκύλου του. Πρόσεξε τη γλώσσα του σώματος του σκύλου. Εάν δεις πως κάνει πίσω και αποφεύγει την επαφή με το παιδί, μην επιμείνεις.
  4. Μάθε στο παιδί πως πρέπει να πλησιάζει έναν σκύλο από το πλάι και να μην τρέχει κατευθείαν πάνω του από μπροστά ή από πίσω.
  5. Μάθε στο παιδί να χαϊδεύει έναν σκύλο στο στήθος και στα μάγουλα και να αποφεύγει το πάνω μέρος του κεφαλιού και τους ώμους. Υπάρχουν σκύλοι που δεν αντιδρούν καλά. Εάν δεις τον σκύλο και κάνει πίσω ή δυσανασχετεί, μην επιμείνεις.
  6. Μάθε στο παιδί να μην τραβάει τις πατούσες, την ουρά και τα αυτιά του σκύλου.
  7. Μην αφήνεις το παιδί να πλησιάσει έναν σκύλο που τρώει ή δαγκώνει το κόκαλο του. Υπάρχουν σκύλοι που εκφράζουν επιθετικότητα προστατεύοντας την τροφή τους.
  8. Εάν ένας άγνωστος σκύλος πλησιάσει το παιδί σου, πρέπει να του μάθεις πως πρέπει να κάτσει τελείως ακίνητο, με τα χέρια πίσω από τη μέση του και να μη κοιτάει το σκύλο κατάματα. Πιθανότατα ο σκύλος θα μυρίσει το παιδί και θα απομακρυνθεί.
  9. Την ώρα που ο σκύλος ξεκουράζεται ή κοιμάται, καλό είναι να πεις στο παιδί να μην τον ενοχλεί. Οι σκύλοι χρειάζονται κι αυτοί χρόνο με τον εαυτό τους. Οι περισσότερες επιθέσεις σκύλων σε παιδιά έχουν συμβεί όταν αυτά τον ξυπνούν ξαφνικά.
  10. Μην αφήνεις το παιδί να ταΐζει τον σκύλο από το πιάτο του.

Σημάδια που δίνει ένας σκύλος όταν δεν θέλει επαφή:

  1. Δείχνει τα δόντια του
  2. Γρυλίζει
  3. Κάνει πίσω και σας αποφεύγει
  4. Σηκώνει τις τρίχες της πλάτης του
  5. Γυρίζει το κεφάλι του στο πλάι

Διαβάστε επίσης:

Επιμέλεια: Δημήτρης Κοτάκος, http://wwwdimitriskotakos.gr

www.livingwithdogs.gr