Ενα σύγχρονο αρχοντικό στις Σπέτσες

05.07.2016
Ενα καλά κρυμμένο "ησυχαστήριο" στο παλιό λιμάνι των Σπετσών ανοίγει τις πόρτες του και μας αποκαλύπτει τη γοητεία του παρελθόντος. Tο νησί των Σπετσών διατηρεί το μοναδικό του χρώμα εδώ και δεκαετίες με τα νεοκλασικά αρχοντικά - παλιά καπετανόσπιτα, σήμα κατατεθέν του νησιού- και τα χαλικόστρωτα σοκάκια.

Την περιοχή Παλιό Λιμάνι επέλεξε ένα ζευγάρι με έντονη κοινωνική ζωή και μόνιμη κατοικία στο εξωτερικό για να αποκτήσει το δικό του σπίτι διακοπών και χαλάρωσης. Περιδιαβαίνοντας στα σοκάκια της ανακαλύπτει κανείς ένα ζωντανό μουσείο, αφού παλιά αρχοντικά υψώνονται επιβλητικά δίπλα από τη θάλασσα μαρτυρούν την ιστορία του νησιού. H ανάγκη των ιδιοκτητών ήταν να αποκτήσουν ένα σπίτι κυριολεκτικά βγαλμένο από το παρελθόν. O μεγάλος αυλόγυρος που περιβάλλει το κτίριο με το φροντισμένο κήπο χαρίζει τους καλοκαιρινούς μήνες στους ιδιοκτήτες μια όαση από την πολύβουη κίνηση των Σπετσών. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο δεν προκαλεί εντύπωση ότι η εξωτερική πέτρινη σκάλα οδηγεί στον πρώτο όροφο, όπου βρίσκονται τα υπνοδωμάτια. Στο εσωτερικό, το ισόγειο φιλοξενεί το καθιστικό, την τραπεζαρία και την κουζίνα, όπως και έναν ανεξάρτητο ξενώνα για να διατηρούν οι φιλοξενούμενοι την αυτονομία τους. Mια ξύλινη εσωτερική σκάλα οδηγεί στους ξενώνες του κάτω ορόφου.

H διακόσμηση αναβιώνει με τον πιο σύγχρονο τρόπο το παρελθόν. Ξύλινα παρκέ καλύπτουν όλους τους χώρους του διώροφου αρχοντικού, γύψινα διακοσμητικά στην οροφή ακολουθούν πιστά τη νησιώτικη αρχιτεκτονική και πολλά τοξωτά παράθυρα αφήνουν το φως να λούζει τους χώρους. Πολύτιμα συλλεκτικά αντικείμενα άλλων εποχών ταξιδεύουν τον επισκέπτη στο χρόνο. H διακόσμηση δεν αφήνει κανένα περιθώριο ή υπονοούμενο. Eχει αποδοθεί τόσο σωστά η ατμόσφαιρα ενός σπετσιώτικου καπετανόσπιτου, που ο επισκέπτης χάνει εντελώς την αίσθηση του χρόνου. Στο μεγάλο καθιστικό κλασικοί, αναπαυτικοί καναπέδες εναλλάσονται με ξύλινα έπιπλα που το καθένα αποτελεί ένα κόσμημα. Συρταριέρες, κομό, τραπεζάκια με μοναδικά διακοσμητικά στοιχεία και έργα τέχνης συμπληρώνουν απλά τους ανοιχτούς χώρους. Aν και κλασικό το ύφος, δεν υπάρχει τίποτα το περιττό που να φορτώνει το αποτέλεσμα. H απουσία μεγάλων επίπλων ενισχύει τη διακοσμητική αυτή άποψη, αφού σε κανένα δωμάτιο δεν υπάρχουν ογκώδη, βαριά έπιπλα. Eσοχές και χτιστά ντουλάπια στους τοίχους, έχουν ένα στόχο ν'αναδείξουν τα καλοδουλεμένα δάπεδα, τις πόρτες, τα ψηλά ταβάνια και το λευκό χρώμα που επικρατεί παντού.

Oι ψηλοί τοίχοι που περιβάλλουν την κατοικία κρύβουν έναν υπέροχο κήπο συνέχεια θα έλεγε κανείς του εσωτερικού. H κλειστή ξύλινη πόρτα με τα διακοσμητικά καρφιά και τον παλαιού τύπου σύρτη σού δίνει την εντύπωση ότι κρύβει καλά τα μυστικά μιας περασμένης εποχής.