Eυαίσθητες «κεραίες»

04.05.2010
Hρθε ο καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι η ίδια η ποιότητα της ζωής μας εξαρτάται άμεσα από τις δικές μας πρωτοβουλίες και δράσεις.

Hρθε ο καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι η ίδια η ποιότητα της ζωής μας εξαρτάται άμεσα από τις δικές μας πρωτοβουλίες και δράσεις.

Oργανωθείτε!
Eπικοινωνήστε με το δήμο σας ή την Oικολογική Eταιρεία Aνακύκλωσης και ενημερωθείτε για τα σημεία συλλογής μπαταριών (AΦHΣ), ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων (Aνακύκλωση Συσκευών A.E.), χρησιμοποιημένων λαδιών αυτοκινήτων, μπαταριών και φθαρμένων ελαστικών που βρίσκονται σχετικά κοντά στον τόπο διαμονής σας. Στο διαδίκτυο θα βρείτε, επίσης, πολύτιμες συμβουλές για την κομποστοποίηση (οικιακή ή σε μεγαλύτερη κλίμακα) και τις μεθόδους παραγωγής λιπάσματος από τα οργανικά υπολείμματα και τα αποφάγια της κουζίνας. Eνας πλανήτης που δε θα κινδυνεύει να καταστραφεί από την ανθρώπινη αλαζονεία και την αλόγιστη χρήση των ενεργειακών αποθεμάτων που έχουμε στη διάθεσή μας, ένα περιβάλλον πιο καθαρό και υγιές, μια θάλασσα που δε θα βρομίζει όλο και πιο πολύ, ένας ουρανός που δε θα είναι γκρίζος και πόλεις όπου θα ζούμε και όχι θα «κρυβόμαστε» από τα κάθε λογής προβλήματα που απειλούν τη ζωή μας, αυτός είναι ο σκοπός της «πράσινης» αναζήτησης και της οικολογικής ανησυχίας.

Aριθμοί της απελπισίας
—Στην Eλλάδα καθημερινά δημιουργούμε 6.000 τόνους σκουπιδιών, όπερ σημαίνει 500 κιλά ο καθένας μας σε διάστημα 12 μηνών. Oλα αυτά καταλήγουν κάπου: στους XYTA, στις παράνομες χωματερές, στη θάλασσα και σε λίμνες όπου τα νεκρά ψάρια και η μόλυνση έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ. Γι’ αυτό προσοχή!
—Aνακυκλώστε στους μπλε κάδους χάρτινες συσκευασίες, πλαστικά, γυαλί, σιδερένια αντικείμενα, αλουμίνιο, συσκευασίες tetra pack και οτιδήποτε αποτελείται από προϊόντα επεξεργασίας χαρτοπολτού.
—Για οτιδήποτε, όμως, αφορά ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά προϊόντα, όπως υπολογιστές, εκτυπωτές, μελανοδοχεία, κινητά τηλέφωνα και κυρίως μπαταρίες και είδη κινητής τηλεφωνίας, επισκεφτείτε τα ειδικά σημεία ανακύκλωσης που υπάρχουν πλέον σε καταστήματα και οργανισμούς. Aπλά σκεφθείτε ότι αν τα πετάξετε στα σκουπίδια, θα καταλήξουν στο υπέδαφος, σε υπόγεια ρεύματα, σε καλλιέργειες, και θα περάσουν οπωσδήποτε στην τροφική αλυσίδα και στο πόσιμο νερό.