Πιάσε το πινέλο και άλλαξε διάθεση

16.03.2012
Έχεις βαρεθεί το σπίτι σου, αλλά δεν θέλεις να ξοδέψεις και μια περιουσία στην ανακαίνηση; Μην ανησυχείς. Διάβασε παρακάτω και διάλεξε μία -ή περισσότερες- από τις δέκα προτάσεις μας και... ανάσανε.


1 Aν θέλεις να χρησιμοποιήσεις χρώματα ασυνήθιστα και παράξενα, π.χ., καναρινί ή σκούρο βιολετί, αλλά δεν είσαι αρκετά γενναία ή φοβάσαι ότι δεν θα σου αρέσει το αποτέλεσμα, ξεκίνησε βάφοντας επιφάνειες που είναι κρυμμένες. Το εσωτερικό ενός ντουλαπιού που δεν χρησιμοποιείς συχνά, ας πούμε, ή την αποθηκούλα κάτω από τη σκάλα.

2 Το χρώμα από μόνο του δεν λέει τίποτα. Μια απόχρωση μπορεί να δείχνει ωραία μέχρι τη στιγμή που θα χρησιμοποιήσεις μια άλλη για αντίθεση. Μην αγχώνεσαι! Διάλεξε ένα σύστημα παστέλ λευκών αποχρώσεων σε συνδυασμό με φυσικές. Ήρεμες και... ασφαλείς!

3 Βάψε τα ντουλάπια σε πιο σκούρα απόχρωση από αυτήν των τοίχων. Θα κάνει το δωμάτιο να φαίνεται μεγαλύτερο. Ένα συνηθισμένο λάθος είναι να χρησιμοποιήσεις λευκό. Μην το κάνεις. Δημιουργεί την εντύπωση μικρής κορνίζας. Ένα πιο σκούρο χρώμα θα κάνει την περίμετρο του δωματίου να δείχνει πιο φαρδιά.

4 Μη βάψεις ποτέ τα χρώματα που θέλεις σε φλατ επιφάνειες για δοκιμή. Αντίθετα, πάρε ένα κουτί. Έτσι, μπορείς να καταλάβεις πώς οι αποχρώσεις «βαθαίνουν» και αλλάζουν στο φως, στη σκιά και πώς φαίνονται όταν βλέπεις τις επιφάνειες από μακριά.

5 Το να ανακαινίσεις χρωματικά το μπάνιο σου είναι η πιο δραματική διαδικασία. Αν θέλεις να το αλλάξεις γιατί σε κούρασε, μπορείς να αγοράσεις ειδικές μπογιές για να το φρεσκάρεις και να του χαρίσεις μια πιο ξεχωριστή νότα. Μία προχωρημένη ιδέα είναι η χρυσή μπογιά-σπρέι. Θα νιώθεις σίγουρα σαν σύγχρονη Κλεοπάτρα!

6 Σε ανοιχτούς χώρους - που επικοινωνούν δηλαδή ανοιχτά μεταξύ τους-, όπου είναι μάλλον δύσκολο και πολύπλοκο να συνδυαστούν τα χρώματα μεταξύ τους, παίξε με την ποικιλία του design. Δηλαδή, χρησιμοποίησε χρώμα στο καθιστικό, ταπετσαρία στο γραφείο, ύφασμα στο υπνοδωμάτιο και πλακάκια στην κουζίνα, όλα στην ίδια χρωματική κατηγορία.

7 Για δωμάτια με θέα στον κήπο, επέλεξε τόνους που αποκαλύπτουν τι συμβαίνει στον έξω χώρο. Απαλό κίτρινο ή μπλε είναι τέλεια, γιατί συνδυάζονται όμορφα δίπλα στο πράσινο στη χρωματική παλέτα. Γήινες αποχρώσεις, όπως η τερακότα και αυτή της πέτρας, χαρίζουν ηρεμία στο χώρο.

8 Σκέψου τη λειτουργικότητα κάθε δωματίου και κάθε πότε το χρησιμοποιείς. Μια τραπεζαρία που φωτίζεται κυρίως από κεριά μπορεί να «χειριστεί» τους μελανί τόνους, τους οποίους δεν μπορεί να υποστηρίξει ένα καθιστικό. Ένας χώρος στον οποίο χρειάζεσαι αυτοσυγκέντρωση, π.χ., ένα γραφείο, λειτουργεί καλύτερα με φωτεινά χρώματα, όπως το κίτρινο ή το πορτοκαλί.

9 Αντί για λευκό, βάψε το ταβάνι σε μια πιο ανοιχτή απόχρωση από τους τοίχους, για να αλλάξεις ριζικά την αίσθηση ενός δωματίου. Για μικρούς χώρους, χρησιμοποίησε το ίδιο χρώμα στο ταβάνι με αυτό των τοίχων δημιουργεί την αίσθηση του ανοιχτού χώρου.

10 Για μια γρήγορη αλλαγή, βάψε μόνο την πόρτα εισόδου εκφράζόντας την προσωπικότητά σου στον έξω κόσμο. Ή βάψε όλες τις εσωτερικές πόρτες. Μία κάπως πιο ενδεδειγμένη λύση είναι να τις κάνεις λίγο πιο σκούρες από την απόχρωση των τοίχων.

Επιμέλεια: Ζωή Κίττα