Μέσα στον πανικό για τη νέα γρίπη, όλο και περισσότερες νοικοκυρές γυρίζουν το σπίτι με ένα απολυμαντικό στο χέρι. Και ενώ εσύ πιστεύεις πως με τον τρόπο αυτό θα προφυλάξεις τον εαυτό σου από τα μικρόβια, εκείνα γίνονται πιο ανθεκτικά στα αντιβιοτικά φάρμακα. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει μια νέα έρευνα που ήρθε στο φως πριν λίγες ημέρες.
Όπως λοιπόν υποστηρίζουν οι επιστήμονες που διεξήγαγαν την εν λόγω έρευνα, το να εκθέτεις τα μολυσματικά βακτήρια σε μεγάλες ποσότητες απολυμαντικών, όχι απλά δεν τα σκοτώνει, αλλά αντίθετα τα κάνει πιο ανθεκτικά από πριν. Λίγο πολύ, το ανοσοποιητικό τους σύστημα γίνεται ανθεκτικό στα καθαριστικά αλλά και στις αντιβιοτικές ουσίες όπως είναι και η διάσημη σιπροφλοξασίνη.
Τα ευρήματα αυτά φαίνεται πως θα βοηθήσουν πολλοί στον έλεγχο και την απομόνωση των μολύνσεων που συμβαίνουν μέσα στα νοσοκομεία. Σε μια άλλη έρευνα στην Ιρλανδία αυτή τη φορά, οι επιστήμονες έκαναν τεστ που αφορούσαν το επικίνδυνο βακτήριο "Pseudomonas aeruginosa" το οποίο ευθύνεται για πολλές μολύνσεις των ατόμων με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα ή άτομα με διαβήτη.
Η επιστημονική ομάδα με επικεφαλή τον δρ Γκέραρντ Φλέμινγκ από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας ανακάλυψε ότι τα βακτήρια που εκτίθενται στα απολυμαντικά, μπορούν να αποκρούσουν τους αντιμικροβιακούς παράγοντες κρατώντας τους μακρυά από τα κύτταρά τους. Ταυτόχρονα, ανέπτυξαν μια μεταλλαγή στο DNA τους, που τα βοηθά να αντισταθούν στα αντιβιοτικά τύπου σιπροφλοξασίνης.
Μην ξεχνάς ότι τα απορρυπαντικά και απολυμαντικά χρησιμοποιούνται ευρέος στα σπίτια, τους χώρους εργασίας και τα νοσοκομεία με σκοπό να σκοτώσουν τα βακτήρια που μολύνουν τις επιφάνειες, ενώ τα αντιβιοτικά χορηγούνται σε ασθενείς που υποφέρουν από κάθε λογής μολύνσεις.
Η ανάπτυξη τέτοιων ανθεκτικών και στα αντιβιοτικά και στα απολυμαντικά μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για τον ανθρώπινο οργανισμό και να αποτελέσει τεράστιο πρόβλημα στις επόμενες δεκαετίες. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Ιανουαρίου, της ιατρικής εφημερίδας Μικροβιολογίας και ο δρ Φλέμνιγκ (Fleming) τονίζει σε αυτή:
"Στην πράξη, το πιο σοβαρό εύρημα είναι πως η αλόγιστη χρήση των λάθος απολυμαντικών στις επιφάνειες και ειδικά σε εκείνες των νοσοκομείων, μπορεί να επιφέρει τη δημιουργία βακτηριδίων, ανθεκτικών στα αντιβιοτικά. Το πιο ανησυχητικό είναι πως τα βακτήρια δείχνουν ικανά να αντιστέκονται στα αντιβιοτικά που δεν έχουν αντιμετωπίσει ξανά.
Πρέπει να ερευνήσουμε σε βάθος και με σοβαρότητα την επίδραση της αλόγιστης χρήσης, ενός ή περισσοτέρων απολυμαντικών, για να αποφύγουμε τα ανθεκτικά μικρόβια και βακτήρια".