Guntli / zapaimages.com
Μπαλί: ένας προορισμός όπου τα περισσότερα όνειρα γίνονται πραγματικότητα! Ο Inaba και η Shihoko Takashi επισκέφθηκαν το νησί για πρώτη φορά το 1975, με στόχο να βρουν ένα ήρεμο και χαλαρό μέρος διακοπών και να ξεφύγουν από τους ξέφρενους ρυθμούς της καθημερινότητας. Αγάπησαν το Μπαλί για την ομορφιά, τη γαλήνη του, αλλά και για τη ζωντανή του παράδοση και την ευγένεια των κατοίκων.
Αγόρασαν λοιπόν ένα οικόπεδο έκτασης 13 στρεμμάτων, στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού. Σε αυτήν την περιτριγυρισμένη από ηφαιστειακά βουνά περιοχή, η οποία συνορεύει με απέραντους ορυζώνες, το ζευγάρι έχτισε το σπίτι των ονείρων του.
Το κυρίως κτίσμα έχει διαμορφωθεί σε σχήμα Γ, ενώ ένας τεράστιος καταπράσινος κήπος και μια βίλα-ξενώνας συμπληρώνουν το συγκρότημα. Η απλή μορφή της πρόσοψης ακολουθεί τη συνολική σχεδιαστική του αντίληψη, που θέτει ως βασική «αποστολή» την ανάδειξη της μεγάλης συλλογής έργων τέχνης. Οι λευκοί τοίχοι σε συνδυασμό με το πολύ ψηλό ταβάνι δημιουργούν μια έντονη αίσθηση ελευθερίας, φυσικά σε συνάρτηση με τους τεράστιους χώρους. Μοναδικά έπιπλα, «πρωτόγονα» έργα τέχνης, φυσικά γλυπτά, αποικιακά αξεσουάρ και σύγχρονοι πίνακες αποδεσμεύονται από την έννοια της «υπερβολικής» διακόσμησης, δίνοντας στο χώρο τον αέρα μιας γκαλερί. Οι καθαρές γραμμές σε συνδυασμό με τη σωστή τοποθέτηση του κάθε αντικειμένου υπηρετούν τη ζεστή και άνετη ατμόσφαιρα του εσωτερικού.
Παραδοσιακές, μπαλινέζικες τεχνικές έχουν εφαρμοστεί για την κατασκευή της εισόδου, η οποία απαρτίζεται από μια αχυρένια σκεπή και έναν τοίχο από ένα τοπικό είδος λευκού ασβεστόλιθου, το batu putih. Οι εξωτερικοί διάδρομοι έχουν επενδυθεί με την άσπρη πέτρα palimanan, ενώ μια αυλή από μαύρες ηφαιστειακές πλάκες αντισταθμίζει την κυριαρχία του λευκού. Τα φωτεινά και ευρύχωρα δωμάτια έχουν επιπλωθεί με ξύλινες καρέκλες από παλαιωμένο teak, χαμηλά τραπέζια από το μαύρο τροπικό ξύλο kafini, πάγκους από την Ιάβα και κρεβάτια-ξαπλώστρες αποικιακού στιλ από την Ολλανδία. Ανοίγοντας κανείς τις υπερμεγέθεις πόρτες, αντικρίζει με έκπληξη αναπάντεχους συνδυασμούς στιλ, αλλά και εσωτερικούς κήπους-αίθρια, οι οποίοι συνδέονται μέσω ευρύχωρων δωματίων με τον εξωτερικό κήπο της κατοικίας. «Οι Ευρωπαίοι έχουν σαν αρχή τους το νούμερο ένα. Εμείς οι Ασιάτες έχουμε μάθει να ξεκινάμε πάντα από το μηδέν», λέει ο Takashi-san, απολαμβάνοντας μια κούπα από σπάνιο πράσινο τσάι. «Για μένα, η πραγματική μορφή των αντικειμένων έχει μεγαλύτερη σπουδαιότητα από τη σημασία τους, ακόμη και όταν αυτά ορίζουν σύμβολα πίστης.» Καταφέρνοντας να συνδυάσει την απλότητα των πρωτόλειων αντικειμένων με τις πολύτιμες αντίκες-θησαυρούς της Ινδονησίας, το ζεύγος Takashi δημιούργησε όχι ένα απλό χώρο zen αισθητικής, αλλά μια κατοικία που ενώνει την υψηλή τέχνη με τον παραδοσιακό τρόπο ζωής, κάνοντας το ένα αναπόσπαστο κομμάτι του άλλου.