Κειμενο-Φωτογραφίες: Λευτέρης Μιαούλης, Κυριακή Ντοβίνου
Οι ιδιοκτήτες της συγκεκριμένης κατοικίας, στα προάστια της αχαϊκής πρωτεύουσας, θα πρέπει να αισθάνονται ιδιαίτερα προνομιούχοι, καθώς είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν οικόπεδο με θέα και να κατασκευάσουν τη μόνιμη «στέγη» τους εξαρχής. Με οδηγό τη μεγάλη τους αγάπη για τη φύση δεν άργησαν να βρουν το ιδανικό σημείο, όπου η αίσθηση της ελευθερίας είναι διάχυτη: σε ένα ονειρικό ύψωμα που δεσπόζει πάνω από τον ανοιχτό κόλπο, με την ειδυλλιακή θέα του Ιονίου στα «πόδια», τον Αραξο στα αριστερά, τη μοναδική γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου στα δεξιά και τον αγέρωχο ορεινό όγκο της Παλιοβούνας απέναντι.
Οι αρχιτέκτονες Θόδωρος Φλωράτος και Αλίντα Λάμπρου ανέλαβαν να κάνουν το όνειρο πραγματικότητα. Δημιούργησαν ένα μοντέρνο και όμορφο σπίτι, με δυτικό προσανατολισμό, σε παράλληλη διάταξη με τον άξονα της καταπληκτικής αυτής θέας, φροντίζοντας να εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα πλεονεκτήματα της φυσικής του θέσης. Ιδανικός «σύμμαχος» σε αυτό το σκηνικό ένας υποδειγματικός κήπος-συνέχεια των γύρω κτημάτων με τα λιόδεντρα, που αναπτύσσεται πάνω στη ράχη του λόφου χωρίς να φωνάζει για την παρουσία του και ο οποίος καλωσορίζει και δροσίζει τους οικοδεσπότες, αλλά και τους καλεσμένους τους. Ηπια βλάστηση, χαμηλά δέντρα, μικρές συνθέσεις με βραχόκηπους, λουλούδια και γκαζόν στους κενούς χώρους δημιουργούν ένα περιβάλλον που αναζωογονεί τις αισθήσεις και όπου κανείς χαίρεται να κάθεται όλη τη μέρα.
Λιτές, καθαρές γραμμές αναδεικνύουν τον παραλληλόγραμμο σχεδιασμό του κτίσματος, που στρέφει τη μεγαλύτερη πλευρά του στο απέραντο γαλάζιο της θάλασσας, ενώ το γυαλί κυριαρχεί σαν υλικό στην όψη του, συμμετέχοντας στα παιχνίδια με το εκτυφλωτικό φως και τις αντανακλάσεις του. Εσωτερικά, πίσω από την εντυπωσιακή τζαμαρία διαμορφώθηκαν το ψηλοτάβανο σαλόνι και η τραπεζαρία, ενώ σε ένα εσωτερικό μπαλκόνι-πατάρι συναντά κανείς τη βιβλιοθήκη του σπιτιού. Αριστερά, στο ίδιο επίπεδο, εκτείνεται η κουζίνα που διαθέτει πρόσβαση στην μπροστινή και την πλαϊνή βεράντα. Μεγάλα παράθυρα καλύπτουν το χώρο της βεράντας ώστε να μπορούν άνετα να κάθονται εκεί οι ιδιοκτήτες και οι φίλοι τους ακόμα και το χειμώνα, ενώ στην πίσω πλευρά και την είσοδο του λεβητοστασίου ένα εντυπωσιακό διακοσμητικό στοιχείο, κατασκευασμένο από σίδερο, κρέμεται από συρματόσκοινα δημιουργώντας ένα ξεχωριστό σημείο αναφοράς ολόκληρου του κτίσματος.
Τα υπνοδωμάτια βρίσκονται στους επάνω ορόφους, καθώς το ύψος του σαλονιού (που είναι εντυπωσιακό και δίνει αίσθηση άνεσης και ευρυχωρίας στο χώρο) διαιρείται σε δύο ορόφους στη συνέχεια. Ετσι, η κουζίνα δεν έχει το ίδιο ύψος με τον παρακείμενο σε αυτή χώρο (κάτι που θα ήταν ανώφελο) και ακριβώς από πάνω της βρίσκονται τα παιδικά υπνοδωμάτια. Οι όροφοι ενώνονται με μια εσωτερική σκάλα, που είναι έξυπνα τοποθετημένη μπροστά στην είσοδο του σπιτιού. Εχει στηριχτεί σε μεταλλικά στοιχεία που ακουμπούν στον τοίχο και καταλαμβάνει το λιγότερο δυνατό χώρο. Με τον τρόπο αυτό δεν «τρώει» πολύτιμα τετραγωνικά μέτρα και δημιουργεί ένα «χώρισμα» από την είσοδο, σχηματίζοντας ένα ελεύθερο χολ.
Η σκάλα έχει σχεδιαστεί από τους ίδιους αρχιτέκτονες, οι οποίοι επιμελήθηκαν επίσης τις πόρτες και πολλά άλλα στοιχεία.
Η συνολική μελέτη κήπου, σπιτιού και τοπίου παρουσιάζεται με αδρές και ήσυχες γραμμές σαν μια ενιαία εικόνα που παίζει και εκμεταλλεύεται το φυσικό φως. Τις πρωινές ώρες η ανατολή αναδεικνύει τις γραμμές του κτιρίου, ενώ την ώρα της δύσης ένα μαγικό κόκκινο χρώμα τονίζει ακόμα περισσότερο τα θερμά χρώματά του, δημιουργώντας γοητευτικές, αμέτρητες αντανακλάσεις.