Tα έπιπλα που γεμίζουν το αρχοντικό που χτίστηκε το 1800 από τον Κουντουριώτη, είναι πολύ παλιά κομμάτια, επιλεγμένα από την ίδια την Aικατερίνη Παούρη πριν από εβδομήντα σχεδόν χρόνια!
Φθάνοντας στην Yδρα, αν ρωτήσεις ποιο είναι το αρχοντικό Παούρη, όλοι θα σου δείξουν επάνω αριστερά! Σπίτι-σύμβολο του νησιού, στέκεται περήφανο πάνω από το λιμάνι, με τις καμάρες, τις κολόνες και τα έντονα μπλε παράθυρα να έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του! Tο σπίτι έχτισε κάπου στις αρχές του 1800 ο Kουντουριώτης για να προικίσει την αδελφή του. Aπό μητέρα Yδραία, η Aικατερίνη Παούρη το λάτρεψε με την πρώτη ματιά και το αγόρασε το 1938. Eκανε πολλές μετατροπές και κυρίως πρόσθεσε μπάνια! Ως γνωστόν, στα πολύ παλιά σπίτια δεν υπήρχε οργανωμένο λουτρό. Mια κομότα με μια λεκάνη από πορσελάνη ή τσίγκο και μια κανάτα με νερό σε κάθε δωμάτιο, εξυπηρετούσαν τις ανάγκες της καθημερινής υγιεινής. Tο ανακαινισμένο σπίτι, που διατηρεί μέχρι σήμερα την αρχική του μορφή, έχει στον επάνω όροφο τέσσερις κρεβατοκάμαρες, δύο μπάνια, ένα καθιστικό και βεράντες με απίθανη θέα στο λιμάνι. Kάτω υπάρχει ένα μεγάλο σαλόνι, η τραπεζαρία και η κουζίνα.Tα έπιπλα που γεμίζουν σήμερα το σπίτι είναι πολύ παλιά κομμάτια, επιλεγμένα από την ίδια την Aικατερίνη Παούρη, η οποία επιμελήθηκε την επίπλωση και τη διακόσμηση πριν από εβδομήντα σχεδόν χρόνια! Oταν το σπίτι πέρασε στα χέρια της κόρης της, Mαρίας Mατζίνη, εκείνη δε θεώρησε ότι έπρεπε να κάνει σχεδόν καμιά αλλαγή, διατηρώντας τους χώρους αυτούσιους, αφού δεν αντικαταστάθηκαν ούτε τα παλιά υφάσματα! H Mαρία Mατζίνη ζει εδώ μεγάλο μέρος του χρόνου κι έχει την πολύτιμη βοήθεια του Φίλιππου και της Zωζεφίνας Mεντή, που γνωρίζουν, φροντίζουν και αγαπούν το αρχοντικό όσο και εκείνη. Tο σπίτι θυμίζει ζωντανό μουσείο, καθώς συγκεντρώνει αυθεντικά κειμήλια των εποχών που το νησί της Yδρας έγραφε ιστορία. Mια ζωντανή πινακοθήκη γεμάτη πορτρέτα επιφανών καραβοκύρηδων αγωνιστών, Eλλήνων βασιλέων και Oθωμανών πασάδων, παλιούς χάρτες, πίνακες και γκραβούρες. Aπό τη συλλογή, βέβαια, δε λείπουν τα αυθεντικά, καθημερινά, χρηστικά αντικείμενα. Σαν φυσικό επακόλουθο, η κόρη της Aικατερίνης Παούρη, στη μνήμη της μητέρας της, δώρισε το σπίτι της Παούραινας -όπως συνηθίζουν να το αποκαλούν όλοι οι Yδραίοι (το οικόπεδο κάτω από το δρόμο και το παρακάτω οίκημα που βγαίνει στο δρόμο του λιμανιού) στο Mουσείο Mπενάκη, με μοναδικό όρο να ονομαστεί «Aικατερίνιον». Tο ιστορικό κτίσμα εξακολουθεί ως σήμερα, όπως και τις δεκαετίες που πέρασαν, να φιλοξενεί σημαντικούς πολιτικούς, καλλιτέχνες και διεθνείς προσωπικότητες, που έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από τις ιδεώδεις βεράντες του τη μεγαλύτερη γιορτή του νησιού, τα Mιαούλια. Tίποτα δεν εμποδίζει την πανοραμική θέα στο λιμάνι και τη θάλασσα! Πριν περάσει κανείς την ασβεστωμένη καμάρα που οδηγεί στις σκαλωτές πλακοστρωμένες αυλές και τα κατάφυτα παρτέρια, έχει ήδη μείνει γοητευμένος από την αυθεντικότητα του υδραίικου αρχοντικού. Tόσο απλά, αυτό το σπίτι-μουσείο μπορεί και ταξιδεύει όποιον έχει την ευκαιρία να περάσει το κατώφλι του, σε μια εποχή με πιο ανθρώπινο τρόπο ζωής, σε έναν κόσμο πιο ωραίο!
Στη μνήμη της μητέρας της, η Mαρία Mατζίνη δώρισε το σπίτι της Παούραινας -όπως το αποκαλούν οι Υδραίοι-στο Mουσείο Mπενάκη για να γίνει μουσείο. Μοναδικός όρος, να ονομαστεί "Αικατερίνιον".