Πρέπει να απολυμαίνω κλειδιά, κινητό και χρήματα όταν επιστρέφω σπίτι;

14.05.2020
Πρέπει να απολυμαίνω κλειδιά, κινητό και χρήματα όταν επιστρέφω σπίτι;
Στον νέο κόσμο του Covid-19, το σπίτι είναι το καταφύγιο σου, το μέρος που θέλεις σίγουρα να είναι απαλλαγμένο από ιούς.

Αλλά αν πρέπει να βγεις έξω, ποιες είναι οι καλύτερες λύσεις για την απολύμανση των πραγμάτων σου όταν επιστρέφεις στο σπίτι; Τα πάντα - smartphone, πορτοφόλια, χρήματα και κλειδιά – πρέπει, άραγε, να πλυθούν με απολυμαντικό ή ζεστό νερό και σαπούνι;

«Όλοι κολυμπάμε μέσα σε ένα αόρατο βάλτο βακτηρίων, ιών, μυκητών και παρασίτων», είπε στο health 24, ο Dr Stephen Berger, συνιδρυτής του Παγκόσμιου Δικτύου Λοιμώξεων και Επιδημιολογίας που έχει έδρα το Τελ Αβίβ του Ισραήλ. «Aκόμα και τα ράφια και οι πίνακες στον τοίχο γεμίζουν με μικρόβια. Για να μην αναφέρουμε το κινητό σου τηλέφωνο, το ρολόι σου, τα γυαλιά και οτιδήποτε άλλο στον κόσμο σου».

Στην πραγματικότητα, «ο κατάλογος των αντικειμένων που θα μπορούσαν ενδεχομένως να μολυνθούν είναι ατελείωτος», λέει.

Διάβασε και αυτό: Κορονοϊός: Τα πέντε σημεία στο σπίτι σου που πρέπει να απολυμαίνεις καθημερινά

Πραγματικός ένοχος τα χέρια σου

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα όσα παίρνεις μαζί σου στους εξωτερικούς χώρους, χρειάζονται απολύμανση κατά την επιστροφή σου στο σπίτι, πρόσθεσε ο Berger.

«Τα καλά νέα είναι ότι δεν κινδυνεύεις από τα περισσότερα από αυτά. Πρέπει όμως να πλένεις καλά τα χέρια σου»! δήλωσε ο Berger.

Γιατί; Διότι όταν πρόκειται να κινδυνεύσεις να μολυνθείς από τον Covid-19, «ο πραγματικός ένοχος θα είναι τα χέρια σου», λέει.

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα άψυχα αντικείμενα δεν ενέχουν κανένα κίνδυνο. Και οι οδηγίες από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ προτείνουν στους ανθρώπους να καθαρίζουν τα τηλέφωνα και τις ηλεκτρονικές συσκευές τους, είτε ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή είτε χρησιμοποιώντας μαντηλάκια ή σπρέι που περιέχουν τουλάχιστον 70% αλκοόλ.

Τα χρήματα είναι «βρώμικα»

«Αλλά ίσως κάποιος έβηξε στο χέρι του ή κοντά σε ένα αντικείμενο ή απλά άνοιξε μια πόρτα. Αργότερα εκείνη την ημέρα, αντάλλαξε κάποια χειραψία, άγγιξε κάποιο τραπέζι ή έπιασε το πόμολο. Και τότε, χρησιμοποίησες το δικό σου μολυσμένο χέρι για να φας ένα σνακ», εξήγησε ο Berger.

Ο πιθανός κίνδυνος είναι να μολυνθείς, και «για την επόμενη εβδομάδα ή δύο, αυτός ο ιός να πολλαπλασιάζεται στον οργανισμό σου», πρόσθεσε.

Τα χρήματα είναι ένα καλό παράδειγμα του προβλήματος, σημείωσε ο Berger. «Λίγοι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι τα χρήματα είναι - όπως μας συμβούλευε πολλές φορές η μαμά μας – “βρώμικα”. Αρκετοί ερευνητές έχουν παρουσιάσει μια απίστευτη ποικιλία βακτηρίων, παρασίτων και άλλων ζωντανών πραγμάτων πάνω στα χαρτονομίσματα».

Νέα έρευνα που έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστεί αυτό το μήνα στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων μιλάει για αυτήν την ανησυχία.

Αν και η έρευνα, με επικεφαλής τον Johannes Knobloch του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου Hamburg-Eppendorf με έδρα στο Αμβούργο της Γερμανίας, δεν επικεντρώθηκε συγκεκριμένα στο Covid-19, αποδεικνύει ότι τα ευρωπαϊκά χαρτονομίσματα - φτιαγμένα από βαμβακερές ίνες - είναι ευάλωτα στη μικροβιακή μόλυνση. (Τα ευρωπαϊκά νομίσματα, που είναι 75% χαλκός, είναι λιγότερο επικίνδυνα).

Το σαπούνι και το νερό κάνουν την καλύτερη δουλειά

Ωστόσο, «η λύση εδώ δεν είναι να πετάξεις τα χρήματά σου ή να τα πλύνεις με απορρυπαντικό», δήλωσε ο Berger. Ούτε σημαίνει να ψεκάζεις τα κλειδιά σου με απολυμαντικό. Η λύση είναι να δίνεις «προσοχή στην υγιεινή σου». Δηλαδή να πλένεις συχνά τα χέρια σου και να μην αγγίζεις το πρόσωπο σου με βρώμικα χέρια.