Άδειο πορτοφόλι; Ιδού 5 αποτελεσματικοί τρόποι για οικονομία χωρίς στερήσεις!

27.06.2019
Άδειο πορτοφόλι; Ιδού 5 αποτελεσματικοί τρόποι για οικονομία χωρίς στερήσεις!
Νιώθεις διαρκώς ότι δεν προλαβαίνεις τα έξοδα που... τρέχουν; Αν νομίζεις πως η οικονομία ισοδυναμεί με κλείσιμο στο σπίτι και κακοκεφιά, ήρθε η ώρα να αλλάξεις γνώμη!

Το My Domaine ζήτησε τη βοήθεια της ειδικού επί της αποταμίευσης, Wendy Liebowitz της εταιρείας Fidelity Investments προκειμένου να βοηθήσει τους τραπεζικούς μας λογαριασμούς να ανακάμψουν μετά το πέρασμα του... "τυφώνα 'Καλοκαιρινές Διακοπές'".

Διάβασε επίσης: 10 τρικ για οικονομία στην κουζίνα

Και, ακόμα πιο συγκεκριμένα, να το καταφέρουμε χωρίς να αλλάξουμε δραματικά το lifestyle μας. Η απάντηση της Wendy ήρθε μέσα από 5 εύκολους και έξυπνους τρόπους να κάνεις οικονομία και να ξεκινήσεις αποταμίευση από σήμερα κιόλας!

Ακολούθησέ τους τώρα και για πάντα και δες τον τραπεζικό σου λογαριασμό να μεταμορφώνεται, ανεξάρτητα των εσόδων σου!

Διάβασε επίσης: Κάνε οικονομία στο νοικοκυριό με... καφέ!

Βήμα #1 Αξιολόγησε τα έξοδά σου

Οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε καν πού ξοδεύουμε τα χρήματά μας. Λύσε αυτό το ζήτημα κατεβάζοντας ένα app στο οποίο θα καταχωρείς ένα-ένα όλα σου τα έξοδα (ναι, ακόμα και του περιπτέρου). Εκτύπωσε ακόμα τις χρεώσεις του τελευταίου μήνα στην κάρτα σου, γράψε τα έξοδά σου σε ένα χαρτί και ύστερα βγάλε τα... στυλό. Πόσα χρήματα ξοδεύεις στο σουπερμάρκετ, πόσα σε καφέδες απ'έξω, πόσα σε εστιατόρια και πόσα σε ρούχα και αντικείμενα για το σπίτι;

Αν κάποια καθημερινή συνήθεια σού κοστίζει ακριβά, αντιμετώπισέ τη εκπληρώνοντάς την αλλιώς. Φτιάξε καφέ στο σπίτι σου αντί να παίρνεις απ'έξω και συνήθισε το ταπεράκι αντί για το delivery. Κάνε dinner parties με φίλους αντί για εξόδους σε εστιατόριο και βρες τα happy hours της πόλης για να εξοικονομήσεις χρήματα από τα απογευματινά κοκτέιλ! Μήπως κάποια second hand ή vintage καταστήματα μπορούν να μεταμορφώσουν τη ντουλάπα και το σπίτι σου πολύ πιο αποτελεσματικά απ'ότι ένα πολυκατάστημα;

Το θέμα δεν είναι, ωστόσο, να τα κόψεις όλα, αλλά μόνο εκείνα που από συνήθεια επαναλαμβάνεις ενώ δεν μοιάζουν να προσθέτουν αξία στην καθημερινότητά σου. Αν ο καθημερινός σου καφές από το καταπληκτικό μικρό μαγαζί που λατρεύεις, σου φτιάχνει τη μέρα, θα ήταν ανόητο να τον κόψεις επειδή σού κοστίζει κάτι παραπάνω. Στόχευσε στο να ξοδεύεις σε πράγματα και υπηρεσίες που προσθέτουν αξία στη ζωή σου και όχι μονάχα στην εικόνα σου.

Βήμα #2 Αναγνώρισε τα "τζάμπα" έξοδα

Και πριν βιαστείς να κόψεις εκείνον τον καφέ που λέγαμε, εξέτασε κάποια πιο μεγάλα έξοδα που ίσως ροκανίζουν κρυφά τον λογαριασμό σου. Μήπως "πάσχεις" από πολλές συνδρομές που δεν αξιοποιείς;

Διάβασε επίσης: 10 οικονομικά τιπ για να γλιτώσεις χρήματα από τα προϊόντα ομορφιάς

Μην γραφτείς σε γυμναστήριο και φέτος αν δεν σκοπεύεις να πας. Αν δεν βλέπεις πάνω από κάποιες ώρες τηλεόραση τη βδομάδα, γιατί να έχεις συνδρομή σε κανάλια; Και γιατί να έχεις πληρώνεις μηνιαία πλατφόρμα μουσικής όταν υπάρχει το YouTube; Αντίστοιχα εξέτασε τα περιοδικά και τις εφημερίδες που ίσως σου κοστίζουν κάτι παραπάνω. Ακολούθησε πάντα τον παραπάνω κανόνα ωστόσο: Κράτα ό,τι προσθέτει αξία και ουσιαστική χαρά στη ζωή σου. Η συνδρομή σου στη Vogue είναι ασφαλής αν κάθε τευχός σε κάνει να χαμογελάς!

Βήμα #3 Δώσε στον εαυτό σου χαρτζιλίκι

΄Ετσι ακριβώς όπως στο λέω! Ναι, τα λεφτά σου είναι όλα δικά σου όμως ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να κάνεις αποταμίευση είναι να θέτεις ένα συγκεκριμένο budget για κάθε περίπτωση.

Ανάλογα με τα έσοδά σου λοιπόν μπορείς να βάλεις στο πορτοφόλι σου ένα ποσό για το Σαββατοκύριακο και να αποφύγεις να χρησιμοποιήσεις κάρτα. Θα αναγκαστείς έτσι να το διαθέσεις σε πράγματα που έχουν για σένα πραγματική αξία. Μπορείς ακόμα να ορίσεις ένα ποσό ανά κατηγορία. πχ. Για τον Σεπτέμβριο ένα Χ ποσό για ρούχα, Ψ για εστιατόρια, Ζ για βραδινές εξόδους.

Αν ξεμείνεις από το ποσό αυτό νωρίτερα, σκέψου νέους δημιουργικούς τρόπους να περάσεις καλά χωρίς επιπλέον έξοδα. Αν πχ δεν έχουν μείνει λεφτά για εξόδους, κάλεσε φίλους στο σπίτι και ανοίξτε ένα μπουκάλι κρασί.

Βήμα #4 Πες "Όχι"!

Είναι απίστευτα τα ποσά που μπορεί να ξοδεύουμε κάθε μήνα προκειμένου να μην μείνουμε "στην απέξω". Είναι η ανθρώπινη ψυχολογία: όταν κάτι συμβαίνει στην κοινότητα (ή στην παρέα) θέλουμε να είμαστε εκεί! Δεν είναι εύκολο να πούμε όχι.

Άλλαξε το σκεπτικό σου και ξεφορτώσου το περίφημο FOMO που κατακυριεύει τις ζωές μας. Μην νιώθεις ένοχη αν αρνηθείς μία ακόμα έξοδο με τους φίλους σου. Η μαγική λέξη είναι, και εδώ, "αξιολόγηση". Αξιολόγησε πού θέλεις πολύ να βρεθείς και πού όχι και ξόδεψε ενέργεια, χρόνο και χρήμα μόνο σε όσα έχουν πραγματική ουσία για σένα! Κάνε το σπίτι σου κέντρο της παρέας κι ας μην ανανεωθούν τα stories σου το Σαββατόβραδο, δεν πειράζει. Στην πραγματικότητα, όλοι θα αναρωτιούνται πού είσαι και τι κάνεις που δεν μπορείς ή δεν θες να "ανεβάσεις".

Βήμα #5 Κάνε την αποταμίευση συνήθεια

Ακούγεται από δύσκολο εώς ακατόρθωτο; Είναι όμως εφικτό! Η Liebowitz αναφέρει τον κανόνα 50/15/5 που θα βοηθήσει αυτόν τον σκοπό. Κάθε μήνα λοιπόν, σύμφωνα με αυτόν, το πολύ 50% των εξόδων σου πρέπει να διοχετεύεται στα πάγια και πολύ βασικά έξοδα (ενοίκιο σπιτιού, λογαριασμοί, ασφάλεια αυτοκινήτου), ένα 15% θα πρέπει να αποταμιεύεται για μακροπρόθεσμους στόχους και ένα 5% να αποτελεί ένα "μαξιλαράκι" που θα χρησιμοποιείς σε έκτακτες περιπτώσεις (ιατρικές εξετάσεις, συντήρηση αυτοκινήτου, δώρα γάμων, προσωρινή μείωση μισθού κτλ).

Το υπολοιπόμενο 30% είναι χρήματα που μπορείς να ξοδέψεις με όποιον τρόπο θες! Αυτό, φυσικά, περιλαμβάνει το γυμναστήριο, τα ρούχα και την ανανέωση του σπιτιού, τις εξόδους αλλά και ένα ποσό που μπορείς επίσης να αποτεμιεύεις για τις διακοπές σου.

Δεδομένων όλων των παραπάνω, βέβαια, να σου υπενθυμίσω πως όλες αυτές οι οδηγίες θα πρέπει να προσαρμοστούν στο δικό σου lifestyle και μισθό και επομένως τα παραπάνω ποσοστά ίσως να πρέπει να αλλάξουν ελαφρώς προκειμένου να ανταποκρίνονται καλύτερα στη ζωή σου.

Όπως και να έχει όμως, αν ακολουθήσεις τα tips της Liebowitz, το σίγουρο είναι πως θα γίνεις εξπέρ στη σωστή διαχείριση των χρημάτων σου στο... άψε σβήσε!