Πετσέτες κουζίνας: Πόσο επικίνδυνες είναι για την υγεία σου και πόσο συχνά πρέπει να τις αλλάζεις

08.02.2020
Πετσέτες κουζίνας: Πόσο επικίνδυνες είναι για την υγεία σου και πόσο συχνά πρέπει να τις αλλάζεις
Ξέρεις ότι μπορείς να πάθεις μέχρι και τροφική δηλητηρίαση από τις πετσέτες κουζίνας; Διάβασε, ενημερώσου και πράξε αναλόγως.

Μπορεί να μην το έχεις σκεφτεί ποτέ, όμως οι πετσέτες που χρησιμοποιείς στην κουζίνα ενδέχεται να είναι τα αντικείμενα που συγκεντρώνουν τα περισσότερα μικρόβια σε όλο το σπίτι. Ειδικά για τα νοικοκυριά που μαγειρεύουν κρέας!

Κουζίνα χωρίς πετσέτα μπορεί να υπάρξει; Ιδιαίτερα τώρα που η οικολογική συνείδηση επιβάλλει τη σταδιακή απομάκρυνση του χαρτιού σε κάθε του μορφή -και- από την κουζίνα, πολύ δύσκολα. Οι ειδικοί όμως προειδοποιούν για τη χρήση της πετσέτας και εξηγούν γιατί.

Διάβασε επίσης: Τα αντικείμενα του μπάνιου που ΠΡΕΠΕΙ να αντικαθιστάς συχνότερα

Αρχικά, σκέψου τι χρήση κάνεις. Σίγουρα σκουπίζεις με την ίδια πετσέτα ένα πιάτο για να στεγνώσει γρήγορα, τα χέρια σου -όπως και όλα τα μέλη της οικογένειας- αλλά και τον πάγκο της κουζίνας ύστερα από το όποιο... ατύχημα!

Σκέψου λοιπόν τι μπορεί να μαζεύει αυτό το κομμάτι πανί μέσα σε λίγες μόνο ώρες. Και τώρα σκέψου πόσο συχνά αλλάζεις τις πετσέτες. Εντάξει. Τρόμαξες; Και πολύ καλά έκανες.

Οι ειδικοί μιλούν για φρέσκες πετσέτες μέρα παρά μέρα και σε περίπτωση που υπάρχει μαγείρεμα με κρέας, ακόμη πιο συχνά!

Η υγρασία και τα παντός ειδούς κατάλοιπα που συγκεντρώνονται στο σημείο δημιουργούν "ιδανικές συνθήκες" για αναπαραγωγή κάθε λογής επικίνδυνων μικροβίων, όπως για παράδειγμα το E. coli.

Αυτό το διάβασες; Χαρτί κουζίνας: 5 πράγματα που απαγορεύεται να αγγίξεις με αυτό και γιατί

Οι βρώμικες πετσέτες είναι η "χαρά των μικροβίων" ειδικά όταν μένουν βρεγμένες ή έρχονται σε επαφή με το κρέας. Μία νέα μελέτη που παρουσιάστηκε σε πρόσφατη συνέλευση της Αμερικανικής Κοινότητας Μικοβιολογίας (American Society for Microbiology) αποκάλυψε ότι οι νωπές και βρόμικές πετσέτες κουζίνας μπορούν να υποκρύπτουν βακτήρια που δεν αποκλύεται να οδηγήσουν σε λοιμώξεις, όπως για παράδειγμα το E. coli.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές παρέδωσαν 100 καθαρές πετσέτες σε ανθρώπους και τους έστειλαν στα σπίτια τους με σκοπό να τις επιστρέψουν ύστερα από έναν μήνα χρήσης. Όσοι έλαβαν μέρος στην έρευνα είχαν το δικαίωμα να τις πλύνουν όσο συχνά ήθελαν, χωρίς κανένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο ή οδηγία.

Στο τέλος του μήνα, οι πετσέτες συγκεντρώθηκαν και τα αποτελέσματα της μελέτης τους δεν ήταν καθόλου ευχάριστα.

Οι μικροβιολογικές εξετάσεις που διεξήχθησαν αποκάλυψαν ότι περίπου οι μισές πετσέτες ήταν γεμάτες επικίνδυνα μικρόβια, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του σταφυλόκοκκου και του E. coli, που ήταν πιο σύνηθες στα σπίτια όπου έτρωγαν κρέας. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι τα σπίτι των χορτοφάγων ήταν απολύτως ασφαλή!

Στις πετσέτες των vegetarians εντοπίστηκε έντονη παρουσία Εντερόκοκκου, ενός βακτηρίου που επίσης μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις, κυρίως τους ενήλικες.

"Ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιεί κανείς τις πετσέτες της κουζίνας του είναι πολύ σημαντικός καθώς δεν αποκλείεται να προωθήση την ανάπτυξη δυνητικών παθογόνων που ευθύνονται για τροφικές δηλητηριάσεις", υπογραμμίζει η Susheela Biranjia-Hurdoyal του Πανεπιστημίου του Μαυρίκιου, επικεφαλής της μελέτης αυτής. Είναι να μην της δώσουμε σημασία..

Τι μπορείς να κάνεις; Ορίστε μερικά βασικά tips για να κρατήσεις τα μικρόβια μακριά από τις πετσέτες σου -και άρα από τον οργανισμό σου!

#1 Κράτα τις στεγνές

Τα βακτήρια λατρεύουν την υγρασία. Κράτα τις πετσέτες σου απλωμένες ώστε να προλαβαίνουν να στεγνώνουν ανάμεσα από τις χρήσεις.

#2 Προσοχή στα υλικά

Μπορεί η πρώτη επιλογή σου να είναι το 100% βαμβάκι, όμως έχε στο μυαλό σου ότι αν έχει λίγο πολυέστερ ή νάιλον μέσα η πετσέτα στεγνώνει πιο γρήγορα. Οπότε...

Αυτό το διάβασες; 4 βασικά λάθη που κάνεις όταν πλένεις ρούχα στο πλυντήριο

#3 Μην έχεις μία πετσέτα για τα πάντα

Κράτα μία πετσέτα για κάθε διαφορετική δουλειά. Άλλη για τον πάγκο, άλλη για τα χέρια, άλλη για τα πιάτα και, φυσικά, άλλες για τα άλλα δωμάτια του σπιτιού!

#4 Συχνές αλλαγές

Άλλαξε πετσέτες μέρα παραμέρα, ειδικά αν μοιράζεσαι την κουζίνα με πιο μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους. Εκείνοι έχουν μάθει σε συγκεκριμένο τρόπο χρήσης και δύσκολα αλλάζουν συνήθειες. Κάθε δυο μέρες μια φρέσκια πετσέτα είναι μια χαρά!!! Σε περιτπώσεις, βέβαια που μαγειρέψεις κρεατάκι και δεις ότι το έχεις παρακάνει μην τη λυπηθείς! Άλλαξέ τη και την ίδια μέρα. Δεν είμαστε για ρίσκα!

#5 Παίξε με τη μυρωδιά

Αν έχεις την παραμικρή αμφιβολία χρησιμοποίησε τη μύτη σου. Μύρισέ την την πετσέτα και θα καταλάβεις αμέσως τι πρέπει να κάνεις.

Και προσοχή!

Μη φτάσουμε από το ένα άκρο στο άλλο. Η υπερβολή δεν κάνει καλό από όποια πλευρά κι αν στέκεσαι. Δεν χρειάζεται να παραλογίζεσαι. Λίγη λογική και οργάνωση χρειάζεται. Και θα είσαι μια χαρά!