Επικίνδυνα για την υγεία τα μαγνητάκια στο ψυγείο;

22.05.2013
Είναι όντως επικίνδυνα τα μαγνητάκια που τοποθετούμε στο ψυγείο ή μήπως όχι;

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει κίνδυνος και δε χρειάζεται να βγάλεις τα ενθύμια των διακοπών σου που διακοσμούν την επιφάνεια του ψυγείου σου.

Ο σάλος, ξεκίνησε μετά την μαζική αποστολή προειδοποιητικού μηνύματος για την υγεία, που επικαλείται έρευνα του πανεπιστημίου του Princeton. Το μήνυμα κυκλοφορεί τον τελευταίο καιρό στο διαδίκτυο κι έχει σπείρει τον πανικό αφού σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, τα διακοσμητικά μαγνητάκια που βάζουμε στο ψυγείο μας, εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εισχωρεί μέσα στο ψυγείο και στα τρόφιμα, αυξάνοντας σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Αν, ωστόσο, κάποιος ψάξει προσεκτικά στο διαδίκτυο, θα διαπιστώσει πως πρόκειται για ένα ακόμη μήνυμα- απάτη που διαδίδεται με τη μορφή της αλυσίδας. Ουδέποτε υπήρξε επίσημη ανακοίνωση ή σχετική έρευνα του Princeton, το οποίο οι δημιουργοί του μηνύματος επικαλέστηκαν για να πείσουν το κοινό για την αυθεντικότητα της είδησης. Άλλωστε, μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν πως τα μαγνητάκια του ψυγείου "ακτινοβολούν" τα τρόφιμα ενώ κανένας επίσημος οργανισμός ή ιατρικό περιοδικό δεν επιβεβαίωσε την ορθότητα όσων κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο.

Εκτός αυτού, η είδηση από μόνη της προκαλεί γέλιο στους ειδικούς καθώς τα μαγνητάκια του ψυγείου είναι μόνιμοι μαγνήτες με ασθενές μαγνητικό πεδίο ενώ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί ακόμη και αμελητέα ακτινοβολία να διαπεράσει την πόρτα του ψυγείου και να ακτινοβολήσει οποιοδήποτε τρόφιμο.

Ακολουθεί η είδηση-απάτη

""Επικίνδυνα για την υγεία μας είναι τα μαγνητάκια που έχει η πλειοψηφία από εμάς στο ψυγείο για να θυμόμαστε τις ξέγνοιαστες διακοπές που κάναμε κάποτε.

Τα συμπεράσματα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Princeton είναι κάτι παραπάνω από τρομακτικά. Οι επιστήμονες επί δύο μήνες έτρεφαν μια ομάδα ποντικιών με τρόφιμα που φυλάσσονταν στο ψυγείο και μια δεύτερη ομάδα με τρόφιμα που φυλάσσονταν σε ψυγείο που είχε πάνω του πολλά μαγνητάκια.

Με αυτόν τον τρόπο ήθελαν αν δουν πως επηρεάζονται τα τρόφιμα από τους μαγνήτες και την ακτινοβολία που τραβάνε από τις εκάστοτε ηλεκτρικές συσκευές που είναι "κολλημένα".

Συμπέραναν, λοιπόν, ότι τα ποντίκια που τρέφονταν από τρόφιμα του ψυγείου με τα μαγνητάκια είχαν 87% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο!

Και αυτό γιατί τα μαγνητάκια που συνδέονται με οποιαδήποτε ηλεκτρική συσκευή, αυξάνουν την κατανάλωση ρεύματος της εν λόγω συσκευής διότι αυξάνουν την ηλεκτρομαγνητική δύναμη του ηλεκτρικού πεδίου της".