Οι λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας έχουν μπει πια για τα καλά στη ζωή μας και η χρήση τους κάνει καλό τόσο στην τσέπη μας όσο και στον πλανήτη. Χρησιμοποιώντας τες μπορούμε να κάνουμε οικονομία έως και 80% σε σχέση με τους παραδοσιακούς λαμπτήρες, αφού μια λάμπα εξοικονόμησης των 20W δίνει φως αντίστοιχο με μια πυρακτώσεως 100W, ενώ η διάρκεια ζωής τους είναι από 6.000-15.000 ώρες, δηλαδή πενταπλάσια ή παραπάνω σε σχέση με τις κοινές.
Οι επιστήμονες υπολογίζουν, επίσης, ότι εφαρμόζοντας λύσεις φωτισμού εξοικονόμησης ενέργειας και μόνο, η Ευρώπη μπορεί να εξοικονομήσει 38 τόνους CO2, 156 βαρέλια πετρελαίου και 52 σταθμούς ενέργειας!
Η χρήση τους μοιάζει επιβεβλημένη, δυστυχώς όμως έχουν ένα μειονέκτημα: περιέχουν υδράργυρο που αν και σε ελάχιστη ποσότητα μόλις 2 mg (όσο η μύτη ενός στυλό), εντούτοις θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αν σπάσουν.
Τι κάνω αν σπάσει;
Ο υδράργυρος είναι ιδιαίτερα τοξικός και γι’ αυτό επικίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία αλλά και για το περιβάλλον. Σε περίπτωση που σπάσει μια λάμπα θα πρέπει αμέσως, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, να προβούμε στις εξής ενέργειες:
*Απομακρύνεις από το χώρο τα άλλα άτομα, προσέχοντας να μην πατήσουν εκεί που έσπασε ο λαμπτήρας.
*Αερίζεις το χώρο για 15΄.
*Κλείνεις τη θέρμανση αν λειτουργεί με κυκλοφορία αέρα (air condition).
*Κατά τη συλλογή των θραυσμάτων (είτε από σκληρή επιφάνεια είτε από χαλιά) φοράς πλαστικά γάντια, τα μαζεύεις προσεκτικά με χοντρό χαρτί και τα κλείνεις σε αεροστεγή πλαστική συσκευασία. Για τη συλλογή της σκόνης χρησιμοποιείς αυτοκόλλητη ταινία. Αμέσως μετά σκουπίζεις την περιοχή με υγρό χαρτί και σαπουνίζεις καλά τα χέρια μας.
Προσοχή! Δεν χρησιμοποιείς ηλεκτρική σκούπα, γιατί οι ατμοί του υδραργύρου θα απλωθούν σε ολόκληρο το χώρο! Για να τη χρησιμοποιήσεις θα πρέπει να αεριστεί ο χώρος για πάνω από 15΄.
Αν τα θραύσματα του λαμπτήρα έρθουν σε επαφή με ρούχα τα οποία έρχονται σε άμεση επαφή με το σώμα, αυτά δεν θα πρέπει να ξαναχρησιμοποιηθούν!
Πού να τους πετάξω;
Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή: «Οι λαμπτήρες οικονομίας δεν πρέπει να απορρίπτονται μαζί με τα άλλα οικιακά απόβλητα, αλλά να εναποτίθενται σε ειδικά σημεία συλλογής λαμπτήρων. Στη χώρα μας έχουν εγκριθεί από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δύο εθνικής εμβέλειας συλλογικά συστήματα (ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε. www.electrocycle.gr, ΦΩΤΟΚΥΚΛΩΣΗ Α.Ε. www.fotokiklosi.gr), με σκοπό τη συλλογή, την επεξεργασία και την ανακύκλωση των λαμπτήρων σε κατάλληλα αδειοδοτημένες μονάδες. Στις ιστοσελίδες των συστημάτων αυτών μπορεί ο καταναλωτής να βρει πληροφορίες για τα σημεία συλλογής λαμπτήρων σε όλη την Ελλάδα».
Από τη ΛΕΤΙΤΣΙΑ ΜΟΥΣΤΑΚΗ