Η διατήρηση της υγρασίας σε φυσιολογικά επίπεδα στο σπίτι είναι σημαντική τόσο για την άνετη διαβίωση μέσα σε αυτό όσο και για την υγεία γενικότερα. Ωστόσο, μελέτες που προέρχονται από το Εργαστήριο Υγρασίας του Ελληνικού Ινστιτούτου Μετρολογίας (ΕΙΜ) δείχνουν ότι συχνά το ποσοστό υγρασίας στο σπίτι μπορεί να είναι μεγαλύτερο από εκείνο του εξωτερικού περιβάλλοντος, καθώς προστίθεται η υγρασία που παράγεται από άλλους χώρους, όπως το μπάνιο, η κουζίνα, ακόμη και τα φυτά. Και αυτό δεν είναι καλό. Τσέκαρε λοιπόν, τι μπορείς να κάνεις...
Μέτρα για τα υπνοδωμάτια...
* Ειδικά αν έχεις αναπνευστικά προβλήματα, φρόντισε (αν χρειαστεί και με τη βοήθεια ενός αφυγραντήρα) τα επίπεδα υγρασίας να μην ξεπερνούν το 40-50%. Αν υπάρχει υπερβολική υγρασία προσκαλείς, κυριολεκτικά, σε πάρτι τους ανεπιθύμητους «επισκέπτες» (ακάρεα και μύκητες), που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος σε υγρούς χώρους.
* Διατήρησε σταθερή τη θερμοκρασία του δωματίου στους 18°C-20°C (σε αυτές τις θερμοκρασίες μύκητες και ακάρεα δεν «ευδοκιμούν» εύκολα).
* Φρόντισε να αερίζεις τα υπνοδωμάτια κάθε μέρα. Ο φρέσκος αέρας «βάζει φρένο» στην εγκατάσταση μούχλας και κάθε αλλεργιογόνου.
* Καλό είναι να αποφεύγεις τις ταπετσαρίες στους τοίχους, καθώς εκεί συγκεντρώνονται μύκητες που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθούν από την αυξημένη υγρασία.
...και για όλο το σπίτι
* Απομάκρυνε φυτά εσωτερικού χώρου που χρειάζονται συχνό πότισμα.
* Διατήρησε τις επιφάνειες και τα αντικείμενα μέσα στο σπίτι όσο το δυνατόν πιο στεγνά, καθώς και τα ντουλάπια αποθήκευσης, τα οποία πρέπει να κλείνουν ερμητικά.
* Φρόντισε να υπάρχει σύστημα εξαερισμού στους χώρους όπου συγκεντρώνονται αρκετοί υδρατμοί (μπάνιο, κουζίνα).
* Αν ζείς σε περιοχή με έντονο πρόβλημα υγρασίας, καλό είναι να μάθεις να την ελέγχεις με ένα υγρόμετρο, το οποίο θα βρείτε στο εμπόριο (αποτελείται από μία βελόνα, η οποία κινείται σε μια κυκλική επιφάνεια διαβαθμισμένη από 0%-100%).
* Αν διαπιστώσεις ότι η εσωτερική υγρασία ξεπερνά το 60%, μείωσε τα επίπεδά της, χρησιμοποιώντας έναν αφυγραντήρα (διατίθεται στο εμπόριο).
* Σε περίπτωση που η υγρασία προέρχεται από νερά που έχουν συγκεντρωθεί σε ταράτσα, βεράντες ή υπόγεια, είναι απαραίτητο πρώτα να λύσεις το πρόβλημα της προέλευσης αυτών των νερών και στη συνέχεια να καλέσεις ένα συνεργείο μονώσεων για να γίνει υγρομόνωση.
* Να επιδιορθώνεις αμέσως τη βλάβη (τυχόν διαρροής της στέγης ή κάποιου σωλήνα) που επιτρέπει την εισαγωγή νερού μέσα στο σπίτι.
* Τέλος, να στεγνώνεις αμέσως τους πάγκους και τα πλακάκια της κουζίνας, επιμένοντας στους αρμούς. Στη συνέχεια, να τα περνάς με απολυμαντικό προϊόν ή ξίδι.
Από τη Σήλια Γαλανού
Επιμέλεια: Ζωή Κίττα