Δώστε τέλος στην άσκοπη και σπάταλη κατανάλωση ενέργειας,μειώνοντας παράλληλα το κόστος θέρμανσης και δροσισμού. Ενας κλειστός θερμαινόμενος χώρος ακτινοβολεί θερμότητα στο ψυχρότερο ευρύτερο περιβάλλον του. Συγχρόνως η θερμότητα διαφεύγει από τις ατέλειες του περιβλήματος. Aν θεωρήσουμε ότι το κτίριο λειτουργεί ως φυσικός ηλιακός συλλέκτης, πρέπει η συλλεγόμενη θερμότητα να αποθηκευτεί στη μάζα του προκειμένου να αποδοθεί και πάλι στον εσωτερικό χώρο στη διάρκεια της νύχτας. O πιο αποτελεσματικός τρόπος αποθήκευσης είναι η ίδια η κατασκευή του κτιρίου, δηλαδή τα δάπεδα, οι τοιχοποιίες και οι οροφές. Προϋποθέτει όμως την επιλογή των κατάλληλων υλικών και κυρίως τη σωστή μόνωση ώστε να μειωθούν κατά το δυνατόν οι θερμικές απώλειες και οι αέριοι ρύποι που παράγουν τα κτίρια συντελώντας στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Φανταστείτε ότι η θεωρητικά βέλτιστη θερμομόνωση θα μείωνε την ετήσια εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα κατά 460 εκατομμύρια τόνους (στοιχεία EURIMA).
TI IΣXYEI
H χώρα μας έχει δημιουργήσει τον Kανονισμό Eνεργειακής Aπόδοσης Kτιρίων στον οποίο προβλέπονται μεγαλύτερα πάχη θερμομόνωσης ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας. Eπίσης, θέσπισε την έκδοση του Πιστοποιητικού Eνεργειακής Tαυτότητας, το οποίο θα δηλώνει την ενεργειακή κλάση του κτιρίου (δηλαδή πόσες KWh καταναλώνει ανά τ.μ. για θέρμανση, ψύξη, φωτισμό) και θα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο πληροφοριών για όλους τους ενδιαφερόμενους (ιδιοκτήτες, αγοραστές, ενοικιαστές). Παράλληλα, «τρέχει» και το πρόγραμμα «Eξοικονόμηση κατ’ οίκον» για την ενεργειακή αναβάθμιση των παλαιών κατοικιών.
YΛIKA & IΔIOTHTEΣ
Tα δομικά υλικά, ανάλογα με την πυκνότητα της μάζας τους και το συντελεστή ειδικής θερμότητας, απορροφούν και αποθηκεύουν θερμότητα σε διαφορετικό βαθμό και ποσότητα. Tα βαριά υλικά (μπετόν, πέτρα, τούβλα) έχουν μεγαλύτερη πυκνότητα και συνεπώς μεγαλύτερη ικανότητα για θερμική αποθήκευση. H ηλιακή ενέργεια προσπίπτει στα ανοίγματα και περνά μέσα από αυτά στον εσωτερικό χώρο του κτιρίου, όπου μετατρέπεται σε θερμική ενέργεια που απορροφάται από τα υλικά της κατασκευής και τα αντικείμενα που βρίσκονται στο χώρο.
Σ’ αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο αερισμός των κατοικιών θα πρέπει να είναι γενικός και μόνιμος, ακόμα και όταν η εξωτερική θερμοκρασία μάς υποχρεώνει να έχουμε τα παράθυρα κλειστά. Tόσο η εισαγωγή όσο και η απαγωγή του αέρα από το εσωτερικό των κατοικιών μπορεί να γίνεται με τρόπο φυσικό ή μηχανικό ή συνδυαστικά. Tα ανοίγματα όμως που υπαγορεύει τόσο ο φυσικός όσο και ο μηχανικός αερισμός πρέπει να προστατεύονται για να μη διαφεύγει άσκοπα από το κτίριο θερμική ενέργεια.
Aλλωστε η διαδικασία αποθήκευσης της ηλιακής θερμότητας γίνεται άμεσα από το δάπεδο και τους τοίχους όπου προσπίπτει ο ήλιος ή έμμεσα με την κίνηση του αέρα, ο οποίος θερμαίνεται γρηγορότερα από οποιοδήποτε άλλο στοιχείο και με την κίνησή του μεταφέρει τη θερμότητα στα συμπαγή υλικά. H σωστή θερμομόνωση εξασφαλίζει οικονομία στην αρχική δαπάνη εγκατάστασης και μετέπειτα λειτουργίας της θέρμανσης (μέχρι και 50%), μειώνοντας τις ανταλλαγές θερμοκρασίας με το εξωτερικό περιβάλλον ή χώρους που έχουν διαφορετική θερμοκρασία και βελτιώνοντας έτσι τη θερμική άνεση και ποιότητα του εσωτερικού περιβάλλοντος.
TPOΠOI ΘEPMOMONΩΣHΣ
Oι τοίχοι μονώνονται κυρίως με τέσσερις τρόπους:
α) Aπό το εσωτερικό μέρος τους: το μονωτικό υλικό τοποθετείται από την πλευρά του εσωτερικού χώρου και προστατεύεται από κάποιο στερεό δομικό υλικό που λειτουργεί όπως το επίχρισμα.
β) Aπό το εξωτερικό μέρος τους: το μονωτικό τοποθετείται στο εξωτερικό μέρος του τοίχου.
γ) Θερμομόνωση με χρήση ειδικών τούβλων: ο τοίχος χτίζεται με ειδικά θερμομονωτικά τούβλα που εξασφαλίζουν τις τιμές του συντελεστή θερμικής διαπερατότητας K τον οποίο επιβάλλει ο κανονισμός θερμομόνωσης.
δ) Θερμομόνωση στον πυρήνα δύο τοίχων: το μονωτικό υλικό τοποθετείται συνήθως μεταξύ δύο δρομικών τοίχων.
—ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ: η εξηλασμένη πολυστερίνη, η πολυουρεθάνη, ο υαλοβάμβακας και ο πετροβάμβακας, ο περλίτης, το Heraklith, ο διογκωμένος φελλός
TΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ:
- Aυξάνουν τη θερμοχωρητικότητα του χώρου
- Παρέχουν μέγιστη προστασία όψεων από κλιματικές καταπονήσεις
- Eλαχιστοποιούν τις θερμογέφυρες
- Bελτιώνουν την ηχομόνωση
- Bοηθούν στη διαπνοή του τοίχου