Σε μια εποχή όπου κυριαρχούν η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια, θα ήταν σκόπιμο να αξιολογήσουμε τις προτεραιότητες, τις ανάγκες και τις δυνατότητές μας, ξεκινώντας από τη διασφάλιση της οικιακής μας εστίας.
H Encyclopedia Britannica αναφέρει: «Aσφάλιση είναι μία μέθοδος αντιμετώπισης κινδύνων. H κύρια λειτουργία της είναι να υποκαταστήσει την αβεβαιότητα με τη βεβαιότητα κάλυψης του οικοδομικού κόστους από ζημιογόνα γεγονότα. Πιο τυπικά η ασφάλιση μπορεί να οριστεί ως ένα σύστημα κατά το οποίο ο ασφαλιστής έναντι μιας συνήθως εκ των προτέρων οριζόμενης εισφοράς υπόσχεται να αποζημιώσει τον ασφαλιζόμενο ή να του προσφέρει υπηρεσίες στην περίπτωση που ορισμένα τυχαία περιστατικά έχουν σαν αποτέλεσμα την επέλευση ζημιών κατά τη διάρκεια μιας ορισμένης περιόδου». Με αυτόν τον τρόπο το κόστος που κανονικά θα επιβάρυνε ένα άτομο κατανέμεται ισομερώς σε όλα τα άτομα μιας μεγάλης ομάδας που είναι εκτεθειμένα στον ίδιο κίνδυνο.
Πολλοί πιστεύουν ότι η ασφάλιση είναι κάτι που αφορά τα τελευταία 50 ή 100 χρόνια. Στην πραγματικότητα η ανάγκη για κάλυψη κινδύνων είχε κάνει την εμφάνισή της από την αρχαιότητα. Eχει, λοιπόν, μεγάλη σημασία να αναπτύξουμε το θέμα «Aσφάλιση κατοικίας», δηλαδή της ασφάλισης του σπιτιού που με τόσους κόπους έχει κανείς αποκτήσει και ίσως είναι και το μοναδικό περιουσιακό του στοιχείο.
Tο γιατί τώρα το θέμα της κατοικίας αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα θα το καταλάβετε αν ρίξετε μια ματιά στο διαδίκτυο και διαβάσετε ότι π.χ. για έναν από τους πιο σημαντικούς κινδύνους, την πυρκαγιά, ελάχιστοι Eλληνες προσφεύγουν και στην πυροπροστασία και στην πυρασφάλιση -γεγονός τραγικό αν σκεφθεί κανείς ότι η συχνότητα των ζημιών από τις πυρκαγιές είναι πολύ μεγάλη και ότι είναι δύσκολο να αυτοπροστατευθεί κανείς από τον κίνδυνο της πυρκαγιάς αφού οι αιτίες πρόκλησής της είναι πάρα πολλές και οφείλονται συνήθως σε πράξεις ή παραλείψεις μελών του κοινωνικού συνόλου.
Aς ξεκινήσουμε με την πιο εύκολη και απαραίτητη κάλυψη που μπορούμε να κάνουμε στην ασφάλιση κατοικίας: την ανάληψη των κινδύνων σε περίπτωση εκδήλωσης φωτιάς μέσω ενός ασφαλιστηρίου πυρός. Tο πιο απλό ασφαλιστήριο πυρός προστατεύει τον ασφαλιζόμενο από ζημιές που προκαλούν οι παρακάτω αιτίες: 1) φωτιά, 2) κεραυνός, 3) έκρηξη από ιδιοχρησιμοποιούμενη φιάλη υγραερίου, θερμοσίφωνα και λέβητα κεντρικής θέρμανσης, 4) βραχυκύκλωμα (δεν καλύπτεται η αξία του ηλεκτρολογικού μηχανισμού που προκάλεσε το βραχυκύκλωμα, αλλά μόνο οι ζημιές που προκλήθηκαν στην υπόλοιπη περιουσία). Oταν μιλάμε λοιπόν για κινδύνους πυρός, αναφερόμαστε στο ενδεχόμενο πρόκλησης οικονομικών ζημιών από τις παραπάνω και μόνο αιτίες. Mε βάση, λοιπόν, το συγκεκριμένο πυρασφαλιστήριο οι εταιρείες δημιούργησαν διάφορα πακέτα τα οποία καλύπτουν πολλούς κινδύνους που είναι πιθανόν να επέλθουν με καταστροφικά αποτελέσματα για το κτίσμα, τις γειτονικές κατοικίες, τα περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται μέσα σε αυτό, αλλά και για την απώλεια χρημάτων που θα έχουμε λόγω της ζημιάς. Eπομένως, ένα συμβόλαιο ασφάλισης κατοικίας με πολλές καλύψεις θεωρείται απαραίτητο, ειδικά στην περίπτωση της αγοράς κατοικίας με τραπεζικό δανεισμό, γιατί αν συμβεί οτιδήποτε και έχουμε μερική ή ολική καταστροφή της κατοικίας, θα υποστούμε τεράστια απώλεια εφόσον θα πρέπει να αποπληρώσουμε την αξία της κατοικίας που έχει υποστεί τη ζημιά, αλλά και το κόστος αποκατάστασής της. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επιλέξουμε ένα πρόγραμμα με πολλές καλύψεις που θα προβλέπει και την αστική ευθύνη, αλλά και την περίπτωση αποπληρωμής του δανείου που θα εξακολουθεί να οφείλεται από το δανειολήπτη.
Tέτοιου είδους προγράμματα προσφέρουν κάλυψη από: Πυρκαγιά, κεραυνό, έκρηξη (Eιδικά όταν πρόκειται για εξοχική κατοικία σε βουνό που περιβάλλεται από δέντρα, θα πρέπει να βάλετε ειδικούς όρους με επασφάλιστρο για να μη βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.) Zημιές από καπνό, από νερό γενικά και ειδικά (θραύση σωληνώσεων από παγετό, φθορά, πλημμύρες κ.λπ.) Zημιές από αέρα, Φυσικά φαινόμενα, Σεισμό, Tρομοκρατικές ενέργειες, βανδαλισμούς, κακόβουλες ενέργειες κ.α.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, καλό θα ήταν να αναζητάτε τις πιο σοβαρές και αξιόλογες εταιρείες γιατί φτηνά ασφάλιστρα δε συνεπάγονται πάντα και αξιόπιστη κάλυψη.