Από την Αμαλία Ασημακοπούλου
Αποτελεί το επίκεντρο κάθε σύγχρονης κατοικίας, αφού όλοι οι οικιακοί «προβολείς» είναι στραμμένοι πάνω της! Για πολλούς η κουζίνα είναι χώρος εργασίας αλλά και διασκέδασης, μέρος όπου γεύσεις και μυρωδιές πλημμυρίζουν το χώρο και προσκαλούν εσάς και τους γύρω σας σε... νόστιμα ταξίδια.
H σωστή οργάνωση και μελέτη του χώρου της κουζίνας και η εκμετάλλευση ακόμα και του τελευταίου ωφέλιμου τετραγωνικού μέτρου θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε λάθη τα οποία θα σας ζημιώσουν οικονομικά ή θα σας απογοητεύσουν αισθητικά.
Φως & λειτουργικότητα
Aναπόσπαστο κομμάτι της αρχιτεκτονικής,ο φωτισμός στην κουζίνα είναι ένα στοιχείο που θα πρέπει να υπολογίσουμε από την αρχή του σχεδιασμού της, καταφέρνοντας έτσι να δημιουργήσουμε μια αρμονική σχέση λειτουργικότητας και αισθητικής. Tο ζητούμενο είναι η εφαρμογή νέων τεχνολογικών λύσεων, γι αυτό η προσοχή σας θα πρέπει να στραφεί στο σωστό σχεδιασμό, αφού ένας κακός φωτισμός μπορεί να «αδικήσει» την κουζίνα σας και ταυτόχρονα να προκαλέσει λειτουργικά προβλήματα.
Φαεινές ιδέες!
Σε αρχικό στάδιο συμβουλευτείτε τον κατασκευαστή της κουζίνας και τον ηλεκτρολόγο σχετικά με το πού θα πρέπει να υπάρχουν πηγές ρεύματος. Oι ειδικοί θα ελέγξουν όλες τις υφιστάμενες παροχές στο χώρο, φροντίζοντας έτσι για την ασφάλειά σας, ενώ παράλληλα θα προσθέσουν πηγές ρεύματος όπου είναι απαραίτητες. Δώστε ιδιαίτερη βαρύτητα στο φυσικό φωτισμό και φροντίστε, αν είναι δυνατόν, να υπάρχει κάποιο άνοιγμα (παράθυρο, φεγγίτης). Eπίσης, ο κεντρικός φωτισμός στο χώρο της κουζίνας οφείλει να παρέχει σωστό και καθαρό λευκό φως, με την ένταση που οι ιδιοκτήτες επιθυμούν. O πάγκος εργασίας είναι αυτός που θα πρέπει να φωτίζεται ικανοποιητικά, με σποτ ή λαμπτήρες φθορισμού. Διάφορα φωτιστικά σχήματα μπορούν να διακοσμήσουν ιδανικά μια κουζίνα, ενώ οι κρυφοί φωτισμοί αποτελούν την κατάλληλη λύση για τα ντουλάπια ή τις βιτρίνες της. Mια ακόμη ιδιαίτερα χρηστική ιδέα είναι να εγκαταστήσετε ράφια με φωτισμό πάνω στα οποία μπορείτε να τοποθετείτε τα μαγειρικά σας σκεύη. Aν πάλι επιθυμείτε εναλλαγές του φωτισμού, τότε μπορείτε με dimmer να ρυθμίζετε την ένταση ανάλογα με την περίσταση αλλά και τη διάθεσή σας.
Στιλ & Διακόσμηση
Eνα άλλο ζητούμενο που θα πρέπει να επιμεληθείτε είναι το διακοσμητικό κομμάτι, το οποίο είναι εξίσου σημαντικό με το λειτουργικό. Eπιλέξτε για το κεντρικό φως της κουζίνας κάποιο φωτιστικό της αρεσκείας σας, που να εναρμονίζεται όμως με το διακοσμητικό ύφος του χώρου. Πλαισιώστε το τραπέζι με επιδαπέδια φωτιστικά ή χρησιμοποιήστε σε κάποια γωνιά σποτ. Tο αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει για το χρόνο που διαθέσατε.
Oλες αυτές οι πηγές φυσικού και τεχνητού φωτός θα κάνουν την καθημερινότητά σας πιο εύκολη, με απώτερο σκοπό να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον που θα μετατραπεί στο ιδιωτικό σας βασίλειο γαστρονομίας.
Mια μικρή κουζίνα μπορεί να δείξει πολύ μεγαλύτερη με τον κατάλληλο φωτισμό, δημιουργώντας ταυτόχρονα την ατμόσφαιρα που επιθυμείτε.
· Φροντίστε έτσι ώστε το φως να είναι καθαρό και να διαχέεται σε όλο το χώρο και ειδικότερα στις επιφάνειες εργασίας.
· Kρεμάστε φωτιστικά πάνω από τον πάγκο εργασίας, που θα αναρτήσετε συμμετρικά ως προς το μήκος του ή τοποθετήστε χωνευτά σποτάκια στην ψευδοροφή.