1) Επιστρέφετε σπίτι από τη δουλειά:
Α. Μόλις κλείσετε την πόρτα πίσω σας, γίνεστε η καλύτερη μανούλα του κόσμου!
Β. Αρχίζετε να μαζεύετε και να καθαρίζετε! Χαμός γίνεται στο νεροχύτη.
Γ. Τρώτε κάτι στα γρήγορα και μετά είστε όλο αφτιά και χαμόγελα για τα παιδιά σας!
Αν απαντήσατε:
Α. Κανείς δεν μπορεί να μεταβεί τόσο γρήγορα από μια κατάσταση σε μια άλλη… Μάλλον δεν είστε και πολύ ειλικρινής.
Β. Κουβαλάτε τον εκνευρισμό και το στρες της δουλειάς στο σπίτι, όλοι θα εξαφανίζονται με την άφιξή σας.
Γ. Όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται, η ικανοποίηση μιας πρωταρχικής ανάγκης, όπως είναι η πείνα, είναι βασική, ενώ ταυτόχρονα διδάσκει τα παιδιά ότι το φαγητό είναι απαραίτητο και η στιγμή που τρώμε ιερή. Μετά θα έχετε χαλαρώσει και θα μπορείτε να αφιερώσετε ουσιαστικό χρόνο για να συμμετέχετε στις υπόλοιπες οικογενειακές δραστηριότητες!
2) Τα Σαββατοκύριακα συνήθως:
Α. Τρέχετε πανικόβλητη! Καθάρισμα, πλύσιμο ρούχων, σιδέρωμα, σούπερ μάρκετ!
Β. Φροντίζετε να τελειώσετε γρήγορα τις δουλειές του σπιτιού, ώστε να εκμεταλλευτείτε 2-3 ώρες να κοιτάξετε λίγο τα χαρτιά σας! Έχουν μαζευτεί πολλά για τη Δευτέρα.
Γ. Έχετε κρατήσει λίγο χρόνο για σας και μόνο και τον ξοδεύετε ανάλογα με τα κέφια σας: καφές με μια φίλη, βόλτα στη θάλασσα, διάβασμα βιβλίου ή κάτι άλλο!
Αν απαντήσατε:
Α. Αναμφισβήτητα μια οικογένεια έχει πολλές ευθύνες, όμως, αν τις επωμίζεστε όλες εσείς, γρήγορα θα στερέψετε και δεν θα έχετε την απαραίτητη ενέργεια να δοθείτε συναισθηματικά στην οικογένειά σας.
Β. Καλό είναι να αφήνετε την εργασία σας εκεί που ανήκει, δηλαδή στο χώρο εργασίας σας! Καλύτερα να πάτε μια ώρα πιο νωρίς τη Δευτέρα να τακτοποιήσετε τυχόν εκκρεμότητες παρά να σας βλέπουν τα παιδιά σας να δουλεύετε ακόμα και τα Σαββατοκύριακα.
Γ. Το να αφιερώνουμε χρόνο στον εαυτό μας δεν είναι εγωισμός. Μας ανανεώνει, «φορτίζουμε» τις μπαταρίες μας και είμαστε ψυχικά γεμάτοι, ώστε να μπορέσουμε να ασχοληθούμε και με τα παιδιά μας!
3) Συναντιέμαι με τις φίλες μου:
Α. Με τόσες υποχρεώσεις των παιδιών και φροντιστήρια, ποιος έχει χρόνο για φίλες;
Β. Κάθε μέρα. Δουλεύουμε άλλωστε και στο ίδιο γραφείο.
Γ. Όχι όσο συχνά θα ήθελα. Τηλεφωνιόμαστε τακτικά, αλλά το πολύ να βρισκόμαστε 1-2 φορές το μήνα.
Αν απαντήσατε:
Α. Το να ασχολείστε αποκλειστικά με τα παιδιά δεν σημαίνει ότι τα κάνετε ευτυχισμένα. Αυτό θα συμβεί αν αισθανθούν ότι τα φροντίζει μια μητέρα που είναι και η ίδια ολοκληρωμένη και ευτυχισμένη, κι αυτό δεν γίνεται αν δεν έχετε και η ίδια προσωπική ζωή.
Β. Οι συνάδελφοί σας στο γραφείο είναι συνεργάτες και όχι φίλοι! Όσο καλή κι αν είναι η σχέση σας μαζί τους, δεν παύει να είναι επαγγελματική και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να υποκαθιστά τις φιλικές σας σχέσεις.
Γ. Οι πολλές υποχρεώσεις μπορεί να σας πνίγουν, όμως πάντα βρίσκετε χρόνο για να διατηρείτε πολύτιμες φιλίες. Η συμπεριφορά σας αυτή αφενός διδάσκει τα παιδιά σας την αξία της φιλίας, αφετέρου και εσείς γυρίζετε κάθε φορά ανανεωμένη, έτοιμη να περάσετε πιο ουσιαστικό χρόνο με τα παιδιά, χωρίς να αισθάνεστε ότι κάτι στερείστε!