Μάθιου Φοξ: Από σημείο υπεροχής

01.04.2008
Πόσες πιθανότητες έχει ένα μοντέλο να γίνει τηλεοπτικός σταρ; Λίγες. Πόσες έχει ένας τηλεοπτικός σταρ να κάνει καριέρα στον κινηματογράφο; Λιγότερες. Πάντως, ο πρωταγωνιστής του «Lost» έχει βάσιμες ελπίδες να κατακτήσει και τη μεγάλη οθόνη.

Aπό τη ΜΑΡΙΝΑ ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑ

Aθλητικός, μελαχρινός και αξύριστος. Γεννημένος αρχηγός, χαμογελάει σπάνια και φανερώνει συναισθήματα ακόμα σπανιότερα. Κλασικές αρσενικές άμυνες, από εκείνες που προκαλούν εξάψεις στον γυναικείο πληθυσμό από αρχαιοτάτων χρόνων: ποια θα είναι, άραγε, η εκλεκτή που θα τις γκρεμίσει;

Αυτός είναι ο «Δρ Τζακ» του «Lost». Ρόλος-παντεσπάνι, ό,τι έπρεπε ώστε να απογειώσει τις μετοχές του Μάθιου Φοξ τον οποίο οι σκηνοθέτες αδελφοί Γουακόφσκι («Matrix») τον προσλαμβάνουν στην επόμενη ταινία τους, «Speed Racer». Προηγείται, όμως, η ταινία «Σημείο Υπεροχής» όπου ο Φοξ, στο πλευρό του Ντένις Κουέιντ, υποδύεται έναν πράκτορα με αποστολή να προστατεύσει τη ζωή του Προέδρου των ΗΠΑ, Γουίλιαμ Χαρτ. Το περιπετειώδες αυτό θρίλερ είναι και η αφορμή για τη συνέντευξη που μας παραχώρησε.

Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν στο Μεξικό. Θυμάσαι κάτι ιδιαίτερο από τη χώρα;

Θυμάμαι πόσο ικανοποιητικό αλλά και εξουθενωτικό ήταν εκείνο το καλοκαίρι του 2006. Ταυτόχρονα με το «Σημείο Υπεροχής» γύριζα και την ταινία «We are Marshall», παρέα με τον Μάθιου Μακόναχι. Οσο για το Μεξικό, θαυμάσιο ήταν, αλλά εδώ που τα λέμε ήμουν τόσο απορροφημένος από τη δουλειά μου, που δεν είχα ούτε χρόνο ούτε ενέργεια ώστε να εξερευνήσω τη χώρα. Ουσιαστικά, επί έξι εβδομάδες δεν βγήκα έξω από την Πόλη του Μεξικού.

Eχεις σκεφτεί τι θα κάνεις μετά το «Lost»;

Εε? ναι. Προς το παρόν, έχω μπροστά μου άλλες δύο σεζόν, οπότε συνδυάζω το σίριαλ με ταινίες. Οταν τελειώσει το «Lost» έχω αποφασίσει να μην κάνω άλλη τηλεόραση, παρ’ όλο που πιστεύω ότι μερικά από τα καλύτερα σενάρια γράφονται για τηλεοπτικές σειρές. Ομως με τον κινηματογράφο έχεις περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Και τον χρειάζομαι τον χρόνο αυτόν, για τα παιδιά, τη γυναίκα μου, τα αδέλφια, τους γονείς και τους φίλους μου. Η τηλεόραση σου κλέβει εννιά μήνες τον χρόνο. Δεν θέλω να ξαναμπώ σε τέτοιο πρόγραμμα.

Περίμενες ποτέ ότι το «Lost» θα είχε τέτοια επιτυχία;

Από τη στιγμή που διάβασα το σενάριο κατάλαβα ότι ήταν ένα πολύ ξεχωριστό project. Το ξεχωριστό, όμως, δεν μεταφράζεται απαραιτήτως σε εμπορική επιτυχία, ίσα ίσα που συχνά συμβαίνει το αντίθετο. Η απήχηση της σειράς ήταν σίγουρα τεράστια έκπληξη, για όλους μας.

Eχεις καταλάβει τελικά γιατί έγινε παγκόσμιο φαινόμενο;

Νομίζω επειδή δεν έχει συγκεκριμένη πολιτιστική ταυτότητα. Δεν δίνει την αίσθηση αμερικανικού σίριαλ. Καταρχάς, έχει διεθνές καστ. Επίσης, αφορά εμένα, εσένα, τον απέναντι, το ανθρώπινο είδος γενικά. Το δίλημμα που τίθεται διαρκώς είναι το εξής: ως άνθρωποι επιλέγουμε τη συμπόνια για τον διπλανό μας ή προστατεύουμε τον εαυτό μας με κάθε κόστος; Οταν πέφτουν οι μάσκες, ποια είναι η πραγματική μας φύση; Πιστεύω ότι η σειρά καταπιάνεται με παγκόσμια φιλοσοφικά ερωτήματα.

Πώς αντιμετώπισες την απότομη έκθεσή σου στα φώτα της δημοσιότητας;

Το νόμισμα έχει πάντα δύο όψεις. Από τη μία πλευρά, όλο αυτό μου άνοιξε επαγγελματικούς δρόμους. Δεν θα έπαιζα στο «Speed Racer» και στο «Vantage Point» αν δεν είχε συμβεί.

Θα μας πεις λίγα λόγια και για το «Speed Racer» των αδελφών Γουακόφσκι;

Δεν ξέρω από πού να αρχίσω! Οι Γουακόφσκι έχουν φτιάξει έναν καινούριο κόσμο από την αρχή. Υπάρχει καινοτομία, ταχύτητα, καμία σχέση με το παραδοσιακό μοντάζ δηλαδή, και 240 πλάνα με ειδικά εφέ. Είναι πανέμορφο, σου παίρνει το μυαλό! Ανυπομονώ να δουν όλοι την ταινία. Ανυπομονώ απίστευτα!

Who is who

Γεννήθηκε στις 14 Ιουλίου του 1966 στην Πενσιλβάνια.

Μεγάλωσε σε φάρμα, εξ ου και είναι δεινός ιππέας.

Το ψευδώνυμό του είναι «Foxy».

Εκτός από υποκριτική, σπούδασε και οικονομικά.

Παίζει ποδόσφαιρο.

Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.

Eχει ένα συγκρότημα ονόματι... «Lost Souls», στο οποίο τραγουδάει και ο συμπρωταγωνιστής του στη σειρά, Χόρχε Γκαρσία ...«Χιούγκο»

Η ταινία «Σημείο Υπεροχής»...Vantage Point θα βγει στις ελληνικές αίθουσες στις 27 Μαρτίου 2008.