Μοναξιά

28.04.2010
Η Αντέλα εγκαταλείπει την μικρή πόλη του Νότου με το μωρό της για μια διαφορετική ζωή στη Μαδρίτη. Παρʼ όλες τις δυσκολίες που παρουσιάζονται με μια τέτοια αλλαγή, η Αντέλα βρίσκει δουλειά και κάνει νέες φιλίες. Μένει με τον Κάρλος και την Ινές που ψάχνουν για συγκάτοικο. Περνάνε όμορφες στιγμές οι τρεις τους. Συχνά ο Κάρλος και η Ινές σκέφτονται πόσο μόνη θα πρέπει να νιώθει η Αντέλα μεγαλώνοντας το παιδί της χωρίς κάποιον δίπλα της. Η Αντόνια, μητέρα της Ινές, έχει ένα μικρό σουπερ-μάρκετ. Είναι ευτυχισμένη με τη δουλειά της, το φίλο της και τις 3 κόρες της. Τα πράγματα όμως δεν κυλούν ομαλά καθώς προβλήματα υγείας, ενδοοικογενειακές διαμάχες και ένα τρομοκρατικό χτύπημα θα προκαλέσουν έντονες αναταράξεις.

Το «Μοναξιά» είναι ένα αντισυμβατικό φιλμ. Παρουσιάζει διαφορετικούς ανθρώπους και τις ιστορίες τους που άλλοτε συνδέονται και άλλοτε όχι. Χωρίς σεναριακές υπερβολές και μελοδραματισμούς αλλά με μια διάχυτη ακραία ρεαλιστική διάθεση ο σκηνοθέτης Τζέιμι Ροζάλες ξετυλίγει ιστορίες ανθρώπων, καθημερινές ατυχίες και μικρές στιγμές που συχνά τις αισθάνεσαι σχεδόν οικείες. Η ταινία του είναι πολυεπίπεδη και επιδέχεται ετερόκλητων αναγνώσεων. Ο αργόσυρτος και νωχελικός ρυθμός μπορεί να κουράσει κάποιους αλλά μάλλον είναι υποβλητικός, μυώντας τον «ανοικτό» θεατή σε μια ιδιόμορφη μυσταγωγία.

Η καθημερινότητα όμως, τα προβλήματα και έννοιες όπως το δίπολο ζωή-θάνατος εκλαμβάνονται διαφορετικά απ’ τον καθένα και σε πολλές διαστάσεις. Με σκοπό την ανάδειξη των παραπάνω διαφορετικών οπτικών γωνιών ο σκηνοθέτης επιλέγει κυριολεκτικά να τις καδράρει ταυτόχρονα. Χρησιμοποιεί το polyvision, χωρίζει δηλαδή την οθόνη (σε CinemaScope μορφή) σε δύο ίσα μέρη.

Με αυτόν τον τρόπο, το κάθε μισό της οθόνης δείχνει μια διαφορετική προοπτική της ίδιας σκηνής. Ιδιοφυής τεχνική που γεννά έναν ετερόκλητο κώδικα ανάγνωσης μιας σκηνής μέσω δυο ξεχωριστών εικόνων που εκτυλίσσονται συγχρόνως. Τέλος, ειδική μνεία πρέπει να γίνει και για τις εξαιρετικές ερμηνείες οι οποίες είναι κατά βάση αυτοσχεδιαστικές.

Οι έχοντες υπομονή θα την απολαύσουν.

Κωστής Θεοδοσόπουλος

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ