48ο Φ.Κ.Θ: Ξεκίνησε μ' αγιάζι...

17.11.2007
Τα κλισέ για αυτές τις περιστάσεις είναι χιλιοειπωμένα... «Η γιορτή ξεκίνησε» και «Λάμπρη τελετή έναρξης» είναι τίτλοι και φράσεις που τα βρίσκεις παντού και πάντα σε κάθε σινεφίλ γεγονός.

Τα κλισέ γι' αυτές τις περιστάσεις είναι χιλιοειπωμένα... «Η γιορτή ξεκίνησε» και «Λάμπρη τελετή έναρξης» είναι τίτλοι και φράσεις που τα βρίσκεις παντού και πάντα σε κάθε σινεφίλ γεγονός. Ένα Φεστιβάλ Κινηματογράφου, όμως, πέρα από το glamour και τις κοινότoπες εορταστικού τύπου καταστάσεις πρέπει να έχει χαρακτήρα, σωστά δομημένες κινηματογραφικές ενότητες, ενδιαφέρουσες ταινίες, άρτια οργάνωση, και φυσικά κόσμο. Η τελετή έναρξης ήταν, είναι και θα είναι απλά μια πρώτη επαφή με το Φεστιβάλ μια πρώτη ανάγνωση προθέσεων, σκέψεων και ιδεών για ένα κινηματογραφικό γεγονός, όπως αυτό που θα λαμβάνει χώρα στη Θεσσαλονίκη για τις επόμενες δέκα μέρες.

Η τελετή έναρξης της Παρασκευής απέφυγε μερικές από τις αμαρτίες του παρελθόντος. Η διάρκεια του εναρκτήριου happening δεν ήταν υπερβολική, οι ομιλητές (ευτυχώς) δεν ήταν περισσότεροι από τους καλεσμένους και οι περισσότεροι θεατές δεν έφυγαν μαζί με τις κάμερες στην έναρξη της προβολής του «My Blueberry Nights».

Η αρχή της τελετής ήταν κάπως... θορυβώδης με τον Νίκο Τουλιάτο και την ομάδα του να αιφνιδιάζουν τους θεατές με τα κρουστά τους. Μετά τη λήξη των τυμπανοκρουσιών, παρουσιάστηκε ένα ολιγόλεπτο βίντεο εμπνευσμένο από την αυτοβιογραφία του πρόσφατα χαμένου Ίνγκμαρ Μπέργκμαν,

Η πρώτη επαφή του Σουηδού σκηνοθέτη με την κινηματογραφική εμπειρία, η απογείωση των αισθήσεων που ένοιωσε και ο χορός των αντανακλάσεων και των σκιών που αποτυπώθηκε στην σκέψη του, έδωσε στον Κωνσταντίνο Κοντοβράκη παρουσιαστή της βραδιάς τη σκυτάλη για την καθιερωμένη εισαγωγή του. Πρώτα, παρουσίασε τον σκηνοθέτη και τιμώμενο της διοργάνωσης Τζον Σέιλς, την παραγωγό Μάγκι Ρένζι, τους ηθοποιούς Κρις Κούπερ και Ντέιβιντ Στράδερν, καθώς και τον επίσης τιμώμενο του Φεστιβάλ, φωτογράφο και κινηματογραφιστή Γουίλιαμ Κλάιν.

Ακολούθησαν οι ομιλίες με την απαστράπτουσα στο μαύρο φόρεμα της πρόεδρο του Φεστιβάλ κ. Δέσποινα Μουζάκη να καλωσορίζει τους θεατές στο 48 Φ.Κ.Θ. Και εκεί που όλοι νόμιζαν ότι η ομιλία της καλλιτεχνικής διευθύντριας θα είχε την συνήθη κοινότυπη πορεία της, δεκάδες προκηρύξεις (από τους συμβασιούχους) έφτασαν στα κεφάλια των ανυποψίαστων θεατών από τους πάνω ορόφους του «Ολύμπιον». Ο Εξώστης παραμένει ακόμα και σήμερα (έστω και νωχελικά) η «υπερυψωμένη γιάφκα» των διαμαρτυρόμενων και κριτικά στεκόμενων θεατών, διαιωνίζοντας τον «μύθο του Εξώστη» που παρουσιάζει αναλυτικά το τελευταίο τεύχος του περιοδικού «ΣΙΝΕΜΑ».

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι ομιλίες του αντιδήμαρχου Πολιτισμού Θεσσαλονίκης Βασίλη Γάκη εκ μέρους του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, του Υπουργού Μακεδονίας Θράκης Μαργαρίτη Τζίμα ,ενώ την επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Χρήστος Ζαχόπουλος.

Αμέσως μετά ακολούθησε η προβολή βίντεο με τους διάσημους προσκεκλημένους που έχουν περάσει από το Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια. Η επιλογή να γίνει η προβολή του στα τέσσερα τεράστια μπαλόνια που κρέμονταν από την κορυφή του «Ολύμπιον», είχε μια δήθεν art αισθητική που συνάδει απόλυτα με το "η τέχνη για την τέχνη", καθώς πάσχιζες να κατανοήσεις αν αυτός που βλέπεις είναι ο Φράνσις Φορντ Κόπολα ή η Εμανουέλ Μπεάρ...

Το τελευταίο μέρος του happening, περιελάμβανε την σύντομη ομιλία του Προέδρου της Διοργάνωσης κ. Γιώργου Χωραφά, ο οποίος μετά από ένα σύντομο σκετσάκι ξεχύθηκε στην Πλατεία Αριστοτέλους όπου μαζί με εθελοντές άφησαν δεκάδες μπαλόνια στον ουρανό της πόλης του Θερμαϊκού. Τώρα ήρθε η ώρα να δούμε και λίγο κινηματογράφο...

Και λίγα παρασκήνια...
* Είδαμε στους διαδρόμους του Ολύμπιον είναι το από την Παρασκευή μάλλον "κινηματογραφόφιλο" αυτοδιαφημιζόμενο, αλλά λαμπερό ζευγάρι Καϊλή- Μαρακάκη.Έχουν να δουν τα μάτια μας...

* Μεγάλες ουρές είχαν σχηματιστεί έξω από το «Ολύμπιον» τουλάχιστον μιάμιση ώρα πριν την έναρξη της τελετής. Η βροχή και το αγιάζι δυσκόλεψαν ακόμα περισσότερο αυτούς που ήθελαν να είναι παρών στην glamour εκδήλωση. Αρκετοί θεατές δεν κατάφεραν να μπουν στην αίθουσα του «Ολύμπιον» για μια ακόμη χρονιά, αλλά μπόρεσαν να δουν το «My Blueberry Nights» στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας»

* Ο κόσμος έχει αρχίσει σιγά-σιγά να κάνει την εμφάνιση του στον χώρο των Αποθηκών, όπου από το μεσημέρι της Παρασκευής έχουν αρχίσει οι πρώτες προβολές. Στα ταμεία ήδη έχουν δημιουργηθεί οι πρώτες ουρές οι οποίες αναμένεται να μεγαλώσουν... επικίνδυνα το Σαββατοκύριακο. Στην αποθήκη Γ στήνονται οι τελευταίες λεπτομέρειες για την φιλοξενία του Γραφείου Τύπου και του χώρου εκδηλώσεων, που από το Σάββατο θα πάρουν φωτιά.

Γιάγκος Αντίοχος