Περηφάνια & Προκατάληψη

10.05.2007
H ζωή των πέντε αδελφών Μπένετ, που βρίσκονται στο κυνήγι του ιδανικού γαμπρού, θα αναστατωθεί από τον ερχομό δύο αντρών.

H ζωή των πέντε αδελφών Μπένετ, που βρίσκονται στο κυνήγι του ιδανικού γαμπρού, θα αναστατωθεί από τον ερχομό δύο αντρών.

Πριν από μια δεκαετία, η διασημότερη νουβέλα της Τζέιν Οστεν είχε διασκευαστεί σε μια εξαιρετική τηλεοπτική σειρά, φέρνοντας μια μικρή αναβίωση μεταφορών των έργων της στην οθόνη. Ποτέ όμως μέχρι σήμερα δεν είχε γνωρίσει την Περηφάνια που της άξιζε στον κινηματογράφο.

Το επίτευγμα του σκηνοθέτη είναι ότι διατήρησε το πνεύμα του 18ου αιώνα στο διάλογο και το στιλ, υιοθετώντας μια φρέσκια και νεωτερική ματιά στις παλιομοδίτικες ερωτικές αγωνίες πέντε θυγατέρων στο κυνήγι της αποκατάστασης, χωρίς να οδηγήσει το εγχείρημά του σε μια απομίμηση της «σχολής Αϊβορι».

Ισως βεβαίως ενοχληθούν οι θαυμαστές του βιβλίου επειδή διάφορες υποπλοκές όφειλαν να εγκαταλειφθούν επί της οθόνης ή για το φινάλε, που, αν και ταιριαστό, είναι διαφορετικό. Σε καμία όμως περίπτωση αυτές οι τροποποιήσεις δεν αφήνουν ένα ακρωτηριασμένο σύνολο. Στην γενική επιτυχία συμβάλλει η Κίρα Νάιτλι, με τη σπουδαία, γεμάτη αυτοπεποίθηση ερμηνεία μιας ηρωίδας που ελέγχει τους άλλους, μα είναι ευάλωτη την ίδια στιγμή. Χωρίς προκατάληψη, η σημαντικότερη διασκευή ενός διάσημου βιβλίου.

Αντρέας Κύρκος