Οικογένεια Σε Παράνοια

22.06.2010
Όπως κι οι περισσότεροι από εμάς, έτσι και τα μέλη της οικογένειας Ρίτσο έχουν μυστικά: η κόρη του Βινς δουλεύει σ’ ένα κακόφημο νυχτερινό κέντρο ενώ θα έπρεπε να πηγαίνει σχολείο, ο γιος του έχει φετίχ με τις υπέρβαρες γυναίκες, ενώ ο ίδιος ο Βινς έχει όνειρο να γίνει ηθοποιός. Όταν όμως ένας εξώγαμος γιος εμφανίζεται ξαφνικά από το πουθενά, o Βινς συνειδητοποιεί ότι υπάρχουν μεγαλύτερα προβλήματα τα οποία πρέπει να κρατήσει κρυφά.

Ψέμα; Απόκρυψη της αλήθειας; Όπως και αν προτιμάτε να το εκφράσετε αυτή είναι η βασική έννοια γύρω απ’ την οποία ο Ρέιμοντ ντε Φελίτα ("Two Family House", "Tis Autumn: The Search for Jackie Paris") χτίζει μια κωμωδία που δεν εθελοτυφλεί απέναντι στα προβλήματα των ανθρώπινων σχέσεων αλλά τους κλείνει γουστόζικα το μάτι. Υπεύθυνος για την σκηνοθεσία και το σενάριο, ο ντε Φελίτα δημιουργεί ένα μικρό διαμάντι που αστράφτει μέσα απ’ την μάζα του ανεξάρτητου αμερικανικού σινεμά. Με ένα σενάριο που δεν βρίθει πρωτοτυπίας αλλά που αντιμετωπίζει με ειλικρίνεια τα στερεότυπα και τις συμβάσεις μιας οικογένειας που όπως και οι περισσότερες έχει χτιστεί πάνω στις σαθρές βάσεις μικρών ψεμάτων που στην συνέχεια γιγαντώνονται επικίνδυνα.

Με κοινό παρανομαστή ότι όλη η οικογένεια καπνίζει κρυφά ο καθένας ξεχωριστά έχει το "μυστικό των μυστικών" του που κρύβει. O μπαμπάς επικαλούμενος ότι παίζει πόκερ βρίσκει χρόνο για να σπουδάσει υποκριτική, η μαμά πιστεύει ότι ο άντρας της την απατά αλλά ποτέ δεν το παραδέχεται, η κόρη έχει αποβληθεί απ’ το πανεπιστήμιο και δουλεύει μυστικά ως στριπτιζέζ και ο γιος έχει σεξουαλικές εμμονές με υπέρβαρες γυναίκες και ιδιαίτερα με την γειτόνισσα. Όταν εμφανίζεται ο εξώγαμος γιος του μπαμπά, τότε τα πράγματα ξεπερνούν τα όριά τους και εν είδη αρχαιοελληνικής τραγωδίας στο τέλος όλα αποκαλύπτονται.

Το "Οικογένεια Σε Παράνοια" αποπνέει μια ζηλευτή φρεσκάδα και μια feelgood αύρα που θα σας κρατήσει για τη μιάμιση ώρα που διαρκεί. Η επιστροφή του Άντι Γκαρσία με τον ρόλο του Βινς είναι απολαυστικότατη ενώ και το καστ που τον πλαισιώνει εκτελεί το χρέος του στο ακέραιο. Τα σκηνοθετικά ευρήματα και οι υπέροχοι διάλογοι καταφέρνουν να απελευθερώσουν τη ταινία απ’ την παγίδα της φαινομενικά κοινότυπης πλοκής ενώ οι διάσπαρτες κινηματογραφοφιλικές αναφορές κάθε άλλο παρά τυχαίες είναι. Μην διστάσετε να χαμογελάσετε ένοχα όταν συνειρμικά σας έρθει στο νου και το δικό σας ?μυστικό των μυστικών?.

Κωστής Θεοδοσόπουλος

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ