Toy Story 3

21.06.2010
Καθώς ο Άντι ετοιμάζεται να πάει στο κολέγιο, ο Μπαζ, ο Γούντι και τα υπόλοιπα πιστά του παιχνίδια, προβληματίζονται για το αβέβαιο μέλλον τους. Έχουν κουραστεί απ’ τη απραξία και επιθυμούν να βρουν καινούρια παιδιά. Τελικά θα βρεθούν σε ένα δωμάτιο ενός παιδικού σταθμού το οποίο είναι όμως γεμάτο ασυγκράτητα νήπια που διασκεδάζουν μόνο όταν βασανίζουν τα παιχνίδια τους. Τώρα πρέπει να κάνουν τα πάντα για να ξεφύγουν...

Εχουν περάσει 15 ολόκληρα χρόνια από τότε που ο Γούντι και η παρέα του ξεπήδησαν απ’ το κουτί με τα παιχνίδια και μονοπώλησαν το κινηματογραφικό ενδιαφέρον παγκοσμίως. Ξαφνικά ένας γενναίος καουμπόι και κάποιος ηρωικός διαστημάνθρωπος είχαν καταφέρει να επιβάλλουν την παρουσία τους σε παιδικά δωμάτια, εμπορικά κέντρα, καταστήματα δώρων ακόμη και σε πασχαλινές λαμπάδες. Εντωμεταξύ, το "Toy Story" είχε ήδη γράψει ιστορία ως το πρώτο μεγάλου μήκους animation που είχε δημιουργηθεί εξολοκλήρου σε υπολογιστή.

Σήμερα, μπορεί οι διανομείς να επέλεξαν να ρίξουν την 3η συνέχεια του "Toy Story" στην αρένα με τα καλοκαιρινά μπλοκμπάστερ αλλά η ταινία φροντίζει και διαφοροποιείται απ’ τις υπόλοιπες της άτυπης κατηγορίας όχι λόγω τεχνικών χαρακτηριστικών αλλά κυρίως λόγω ιδιοσυγκρασίας.

Όταν τα παιχνίδια ζωντανεύουν τότε ο χρόνος, όπως τον υπολογίζουν οι άνθρωποι, και οι μεταβολές κατά το πέρας του σημαδεύουν ακόμη και τα ίδια. Το "Toy Story 3" είναι ένα animation για τον χρόνο και για τα σημάδια που αφήνει στο πέρασμά του. Η παρέα έχει παραμεριστεί καιρό και χρειάζεται νέους ιδιοκτήτες σε μια εποχή που ο ψηφιακός κόσμος έχει αντικαταστήσει τον αναλογικό. Όταν καταλήγει στο παιδικό σταθμό "Ηλιαχτίδα" βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν διαχωρισμό ανάλογο με αυτόν που αναπτύσσεται στις ανθρώπινες κοινωνίες. Τα ισχυρά παιχνίδια βρίσκονται στην αίθουσα με τα μεγάλα παιδιά ενώ τα αδύναμα βρίσκονται σε μια απομονωμένη αίθουσα όπου ταλαιπωρούνται συνεχώς από τα νήπια. Αν και μια ταινία προσανατολισμένη για το παιδικό κοινό το Toy Story 3 δεν φοβάται να ακολουθήσει μια πορεία όπου το επιτυχημένο χιούμορ συνυπάρχει με αλληγορικούς καθρεφτισμούς της ανθρώπινης ματαιοδοξίας.

Το τρίτο μέρος του "Toy Story" δεν υπολείπεται στο παραμικρό απ’ τα υπόλοιπα δύο και έρχεται να επισφραγίσει με ιδανικό τρόπο το τέλος μιας τριλογίας που φέρει ανεξίτηλη την σφραγίδα της Pixar. Όπως θα έλεγαν και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού: In Pixar we trust! Οι φωνές των Τομ Χανκς, Τιμ Άλεν, Τζόαν Κιούζακ συμπληρώνουν το παζλ και ντύνουν με τον πιο όμορφο τρόπο ένα παραμύθι συγκινητικό, γλυκό και διασκεδαστικό καθ’ όλη την διάρκειά του. Βγάλτε τα γυαλιά ηλίου, φορέστε τα 3D και απολαύστε το.

Κωστής Θεοδοσόπουλος