The Karate Kid

14.06.2010
Ο δωδεκάχρονος Ντρε Πάρκερ (Τζέιντεν Σμιθ) θα μπορούσε να είναι το πιο δημοφιλές παιδί στο Ντιτρόιτ, όμως η καριέρα της μητέρας του (Ταράτζι Π. Χένσον) τους οδηγεί αναγκαστικά στην Κίνα.

Ο 12χρονος Ντρε μετακομίζει με τη μητέρα του από το Ντιτρόιτ των Ηνωμένων Πολιτειών στο Πεκίνο για να ξεκινήσει εκεί απρόθυμα σχεδόν τη νέα του ζωή. Γοητευμένος από μια Κινεζούλα συμμαθήτριά του, αλλά και στόχος για τους νταήδες του σχολείου, βρίσκεται σε βαθιά νερά προσπαθώντας να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και να ξεπεράσει τις φοβίες του. Σ’ αυτό θα τον βοηθήσει ο επιστάτης της πολυκατοικίας του, ένας απόμακρος μεσήλικας που τον διδάσκει την τέχνη του κουνγκ φου και τον μυεί στην κινεζική κουλτούρα...

Αν το «Karate kid» του ’84 ήταν μια ιστορία ενηλικίωσης και εφηβικής καταξίωσης μέσα από ένα διαπολιτισμικό δέσιμο που προέβαλλε το καράτε ως στάση ζωής και συμφιλίωνε Ιάπωνες και Αμερικανούς, η νέα του εκδοχή εκσυγχρονίζει τα κλισέ για τις ανάγκες της αμερικανο-κινεζικής προσέγγισης. Οχι, δεν γκρινιάζουμε για τις εν λόγω παραγωγές. Κάθε άλλο μάλιστα. Ως φαν της πρώτης ταινίας, που καθήλωσε τουλάχιστον δύο γενιές μπροστά από τη μεγάλη και τη μικρή οθόνη (ακολουθήθηκε και από δύο συνέχειες, με πρωταγωνιστή πάντα τον Ραλφ Μάτσιο), «μιλώντας» στην ψυχολογία του τινέιτζερ, αναγνωρίζουμε εδώ τον εκμοντερνισμό της θεματολογίας με τη δράση να τοποθετείται στην Κίνα και στα υπέροχα τοπία της.

Τι πειράζει αν το φιλμ λειτουργεί ως τουριστικός οδηγός στην μετα-ολυμπιακών Αγώνων εποχή της χώρας, όταν η αφήγηση κυλάει χωρίς καθυστερήσεις και η σκηνοθεσία του Χάραλντ Σβαρτ αναδεικνύει με το παραπάνω τις σκηνές της εκπαίδευσης αλλά και τις κουνγκ φου αναμετρήσεις, κλείνοντας το μάτι με τσαχπινιά στη σημειολογία του πρωτότυπου φιλμ. Εμπειρος μαχητής των πολεμικών τεχνών ο 56χρονος Τσάκι Τσαν αναλαμβάνει τον ρόλο του δασκάλου (του «Μίστερ Μιγιάγκι», δηλαδή, για όσους έχουν δει το πρώτο φιλμ, που χάρισε στον μακαρίτη Πατ Μορίτα μία υποψηφιότητα για Οσκαρ), προσδίδοντας κύρος στον ρόλο, στην πιο μετρημένη και σοβαρή ερμηνεία του εδώ και χρόνια.

Ετσι, δίνει αβάντα και στον χαριτωμένο Τζέιντεν Σμιθ, που είναι φτυστός ο πατέρας του Γουίλ Σμιθ, τόσο στο σουλούπι όσο και στον τρόπο παιξίματος. Αρκεί, λοιπόν, η παρουσία αυτών των δύο για να σε πείσει να διασκεδάσεις με τούτη την αμερικανο-κινεζική παραγωγή, που είναι «κομμένη και ραμμένη» για να αναθρέψει άλλη μια γενιά εφήβων με νέες συνέχειες, έστω κι αν δεν ανανεώνει ουσιαστικά τα πατροπαράδοτα χολιγουντιανά κλισέ.

-Στην παραγωγή της ταινίας, που συγκέντρωσε πάνω από 55 εκατομμύρια δολάρια στο ντεμπούτο της στις ΗΠΑ, συμμετέχουν και οι Γουίλ και Τζέιντα-Πίνκετ Σμιθ, ενώ ήδη ετοιμάζεται η συνέχειά της.

Άντα Δαλιάκα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ