The A Team

11.06.2010
Τα μέλη της θρυλικής A-Team μιας δραστήριας ομάδας πρώην στρατιωτών των Ειδικών Δυνάμεων επανέρχονται στην ενεργό δράση, όταν κατηγορούνται για ένα έγκλημα που δεν διέπραξαν. Η ταινία ακολουθεί τα συναρπαστικά και τολμηρά κατορθώματα στην προσπάθειά τους να "καθαρίσουν" το όνομά τους και να βρουν τον αληθινό ένοχο.

Υπάρχει μια κατηγορία περιπετειών που δεδομένου του αναιμικού τους σεναρίου βασίζονται κυρίως στον βομβαρδισμό του θεατή με ακατάπαυστες σκηνές δράσης, με το κοντέρ μέτρησης σφαιρών και εκρήξεων να χτυπάει κόκκινο. Το "The A Team" κρατάει τα σκήπτρα της κατηγορίας για φέτος.

Το σενάριο της ταινίας είναι βασισμένο στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά της δεκαετίας του '80 και δεν θα ήταν υπερβολή να υποθέσουμε ότι το "A-Team" προορίζεται για εσωτερική κατανάλωση στις Πολιτείες. Το κόνσεπτ ίδιο και απαράλλακτο. Μια ομάδα σούπερ σταρ κομάντο που δρα στο περιθώριο του αμερικανικού στρατού και κάνει πάντα την βρώμικη δουλειά βγάζοντας άπαντες ασπροπρόσωπους, τελικά προδίδεται απ’ το ίδιο το σύστημα που την γέννησε. Οι 4 άνδρες όμως αποφασίζουν να πάρουν εκδίκηση και να επαναδιεκδικήσουν το καθαρό τους κούτελο στην κοινωνία.

Στις 2 ώρες που κρατάει αυτή η προσπάθεια (ατελείωτη) το κοινό λιγώνει απ’ τις εκρήξεις, τις φλόγες και τους τόνους μολυβιού που περνάνε ξυριστά σου δεξιά και αριστερά. Τουλάχιστον οι σκηνές δράσεις είναι επαγγελματικά γυρισμένες με τα οπτικοακουστικά εφέ να μπουστάρουν το άκτιον του μούβι. Οι ατάκες όπως φαντάζεστε ανήκουν στην γνωστή κατηγορία "αμερικανικές/επικές/ράμπο" ενώ το επίπεδο χτυπάει ταβάνι όταν σε κάποιο σημείο της ταινίας ακούγονται και ρήσεις του Γκάντι (επίκληση στην αυθεντία).

Έχει παρατηρηθεί πως το τελευταίο αρκετό διάστημα, οι αμερικανικές ταινίες δράσης βρίσκουν επιτέλους τον καινούριο αιώνιο εχθρό. Έτσι την θέση των κακών Ρώσων ψυχροπολεμικής προέλευσης στον σύγχρονο αμερικανικό κινηματογράφο παίρνει η C.I.A. Καλορίζικοι.

Κωστής Θεοδοσόπουλος

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ