Ξενοδοχείο Grand Budapest - Ο Γουές Άντερσον στα καλύτερά του [vds]

18.07.2015
Η ταινία «Ξενοδοχείο Grand Budapest» (αγγλικά: The Grand Budapest Hotel) είναι βρετανική/γερμανική κωμωδία παραγωγής 2014. Ο Γουές Άντερσον σκηνοθέτησε και έγραψε το σενάριο το οποίο εμπνεύστηκε από τα γραπτά του Στέφαν Τσβάιχ.

Πρωταγωνιστεί ο Ρέιφ Φάινς στο ρόλο ενός θυρωρού ξενοδοχείου, ο οποίος συνεργάζεται με έναν γκρουμ για να αποδείξει την αθωότητά του αφού έχει κατηγορηθεί για φόνο. Το καστ της ταινίας πλαισιώνουν οι Φ. Μάρει Έιμπραχαμ, Έντουαρντ Νόρτον, Ματιέ Αμαλρίκ, Σίρσα Ρόναν, Άντριεν Μπρόντι, Γουίλεμ Νταφόε, Τζεφ Γκόλντμπλαμ, Λέα Σεϊντού, Τζέισον Σουόρτζμαν, Τζουντ Λο, Τίλντα Σουίντον, Χάρβεϊ Καϊτέλ, Τομ Γουίλκινσον, Μπιλ Μάρεϊ, Όουεν Γουίλσον και Τόνι Ρεβελόρι.

Η ταινία αποτελεί συμπαραγωγή της Μεγάλη Βρετανίας και της Γερμανίας και χρηματοδοτήθηκε από γερμανικές εταιρίες και οργανισμούς. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στη Γερμανία. Η πρεμιέρα της ταινίας πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο του 2014 στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου όπου και αποτέλεσε την εναρκτήρια ταινία του φεστιβάλ, κερδίζοντας την Αργυρή Άρκτο του Μεγάλου Βραβείου της Κριτικής Επιτροπής.

Κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους της Γερμανίας στις 6 Μαρτίου 2014, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 7 Μαρτίου 2014. Απέσπασε θετικά σχόλια από τους κριτικούς και έγινε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία με τις συνολικές εισπράξεις να φτάνουν τα 174,6 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.


Έλαβε εννέα υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων για Καλύτερη Ταινία και Σκηνοθεσία και κατάφερε να κερδίσει τέσσερα σε τεχνικές κατηγορίες.[8] Επίσης έλαβε έντεκα υποψηφιότητες για BAFTA κερδίζοντας πέντε και βραβεύτηκε με τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας - Κωμωδία/Μιούζικαλ.


Κανάλι: Nova Cinema 2
Ημέρα προβολής: Σαββατο
Ώρα προβολής: 22.00
Διάρκεια: 99 λεπτά
Ηθοποιοί: Ρέιφ Φάινς,Μάρει Αμπραχαμ, Τζουντ Λο, Τίλντα Σουίντον, Τόνι Ρεβολόρι