Την χρονιά του 1947, ο Νορβηγός Θορ Χέγερνταλ αποφάσισε να διανύσει 4.300 ναυτικά μίλια στον Ειρηνικό Ωκεανό, πάνω σε μια ξύλινη σχεδία, με σκοπό να αποδείξει την θεωρία ότι η Πολυνησία κατοικήθηκε από Περουβιανούς και όχι από ανθρώπους της Δυτικής Ασίας, όπως ήταν η κραταιά πεποίθηση των ημερών.
Με τη βοήθεια ενός πενταμελούς πληρώματος και με μοναδικό σύγχρονο εργαλείο στη διάθεσή του ένα ραδιόφωνο, ο Θορ Χέγερνταλ επιβιβάστηκε σε ένα τρίμηνο ναυτικό ταξίδι αμέτρητων κινδύνων, το οποίο τον δικαίωσε και τον βρήκε θριαμβευτή στο τέλος της διαδρομής του.
Μετά την επιτυχή έκβαση της ριψοκίνδυνης αυτής αποστολής, ο θαρραλέος άντρας απέκτησε ασφαλώς τη φήμη λαϊκού ήρωα, αποτύπωσε την αγωνιώδη σταυροφορία του σε ένα βιβλίο που κατόρθωσε να πουλήσει περισσότερα από πενήντα εκατομμύρια αντίτυπα σε ολόκληρο τον κόσμο και, το 1950, βάλθηκε να την διηγηθεί σε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Κον-Τίκι» (το όνομα που είχε δώσει στη σχεδία του), το οποίο κέρδισε το σχετικό Όσκαρ εκείνης της χρονιάς.
Στη μυθοπλαστική μεταχείριση της ίδιας ιστορίας, οι σκηνοθέτες Χοακίμ Ρένινγκ και Έσπεν Σάντπεργκ κατορθώνουν να δημιουργήσουν στη μεγάλη οθόνη τις συνθήκες για μια χορταστική θαλασσινή περιπέτεια που να δανείζεται την παλιομοδίτικη γοητεία και τον επικό αέρα των κλασικών χολιγουντιανών φιλμ. Πίσω από τις σποραδικά αξιομνημόνευτες σκηνές δράσης και το δέος που προκαλεί η ίδια η ιστορία κρύβεται, εντούτοις, η ασφάλεια και η προβλεψιμότητα ενός πανέμορφου αλλά αρκετά σχηματικού θεάματος για όλη την οικογένεια.