Δουλεύοντας με «Μυθικά Πλάσματα»

06.02.2013
Με τα «Μυθικά Πλάσματα του Νότου», ο Μπεν Τσάιτλιν σκηνοθετεί την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία ως μια παραμυθένια Αποκάλυψη και κερδίζει την ομόφωνη διεθνή αποδοχή. Λεπτομέρειες για την γέννηση ενός μικρού κινηματογραφικού θαύματος.

«Δεν ήθελα να κάνω ένα πολιτικό φιλμ ή κάτι που να το αποκαλώ ταινία δράσης. Το ενδιαφέρον μου είχε να κάνει πολύ περισσότερο με τον συναισθηματικό κόσμο», δηλώνει ο Μπεν Τσάιτλιν, που με τα «Μυθικά Πλάσματα του Νότου» πραγματοποίησε ένα από τα πιο εντυπωσιακά σκηνοθετικά ντεμπούτα που έχουμε δει εδώ και πολλά χρόνια. Βραβευμένα ήδη σε Σάντανς και Κάννες, προτεινόμενα για 4 πρωτοκλασάτα Όσκαρ, τα «Μυθικά πλάσματα» έχουν ήδη πραγματοποιήσει μια σαρωτική διεθνή πορεία και συνεχίζουν ακάθεκτα.

Μπορεί κανείς να συνοψίσει την ταινία σε λίγες λέξεις; Ας πούμε ότι «Η Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων» συναντά τον καταστροφικό τυφώνα Κατρίνα που έπληξε την Λουιζιάνα, κι όλα αυτά με μια κινηματογράφηση νευρική, επείγουσα και γεμάτη έμπνευση. Ο Τσάιτλιν φιλμάρει την γη της καταστροφής μέσα από τα μάτια ενός 9χρονου κοριτσιού, της Χασπάπι, και μας κάνει να αναρωτιόμαστε πού βρίσκεται το περίφημο Bathtub, δηλαδή το μέρος όπου εκτυλίσσεται η ταινία. Ο ίδιος ξεκαθαρίζει: «Πρόκειται για ένα αμάλγαμα... δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο μέρος που να είναι το Bathtub, αλλά είναι ένα παζλ από πολλά διαφορετικά σημεία. Το ίδιο και τα πολιτιστικά στοιχεία, που είναι αποτέλεσμα σύνθεσης από διαφορετικές κουλτούρες: της Νέας Ορλεάνης, της δυτικής και της νότιας Λουιζιάνα. Δεν έχω κατασκευάσει τίποτα από το μηδέν, αλλά έχω συγκεντρώσει διαφορετικά στοιχεία που συνυπάρχουν στην ίδια ευρύτερη περιοχή.»

Εάν το τοπίο της ταινίας είναι εντυπωσιακό, τίποτα δεν συγκρίνεται με την ερμηνεία της μικρής Κουβενζανέ Γουόλις, που συγκλονίζει στον ρόλο της Χασπάπι κι έχει ήδη προταθεί δίκαια για Όσκαρ Α΄Γυναικείου Ρόλου. «Ψάξαμε πάρα πολύ για τους πρωταγωνιστές. Για τον ρόλο της Χασπάπι, είδαμε περίπου 4000 κορίτσια μέσα σε 9 μήνες. Ήταν σημαντικό να υπάρχει μια ρευστή αλληλεπίδραση ανάμεσα στο κάστινγκ και στο σενάριο. Με την Κουβενζανέ κάτσαμε μπροστά από τον υπολογιστή και την άφησα να αλλάξει τα κομμάτια που δεν της άρεσαν από τον ρόλο της. Πρέπει να αφήνεις τα στοιχεία που θα εμφανιστούν στην οθόνη να μιλήσουν με τη δική τους φωνή», δηλώνει ο Μπεν Τσάιτλιν και συνεχίζει εκθειάζοντας το υπόλοιπο καστ, με ιδιαίτερη αναφορά στο Ντουάιτ Χένρι που υποδύεται τον πατέρα της Χασπάπι: «Η Κουβενζανέ, όπως και ο Ντουάιτ, ήταν οι άνθρωποι που έπρεπε να παίξουν αυτούς τους ρόλους, ήταν γραφτό. Κανείς άλλος δε θα μπορούσε να το κάνει. Ο Ντουάιτ δούλευε στον φούρνο απέναντι από το γραφείο όπου γινόταν το κάστινγκ. Τα πράγματα συμβαίνουν με τους πιο απρόβλεπτους τρόπους. Πάντως δεν ήμασταν από πριν αποφασισμένοι να δουλέψουμε με μη επαγγελματίες ηθοποιούς.»

Το ρίσκο του Τσάιτλιν θα βγει κάτι παραπάνω από δικαιωμένο. Οι πρωταγωνιστές των «Μυθικών Πλασμάτων» θα αποδώσουν με ένταση και παραμυθένια αύρα μια σχέση αγάπης που, σύμφωνα με το σκηνοθέτη, μοιάζει με την ίδια τη Λουιζιάνα, «ένα βίαιο μέρος, που μπορεί να σε πληγώσει, να σε ρίξει κάτω με μια καταιγίδα, αλλά και να σου δώσει κάτι που θα σε γεμίσει εσωτερικά».