Μποξ με τον Σταλόνε, ξανά με τον Σκορσέζε κι επιστροφή στα Όσκαρ

27.11.2012
«Συμβαίνει σπάνια. Αν συμβεί, γελάω. Οι άνθρωποι πετούν μια ατάκα και προσπαθούν να γίνουν αστείοι, οπότε γελάω. Είναι οκέι». Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, ένα από τα μεγάλα φαβορί των οσκαρικών υποψηφιοτήτων της σεζόν για τον ρόλο του στη δραματική κομεντί «Silver linings playbook» σχολιάζει τους φαν που τον πλησιάζουν με μια διάσημη κινηματογραφική ατάκα από τους αμέτρητους ρόλους του και κοιτάζει το μέλλον

«Συμβαίνει σπάνια. Αν συμβεί, γελάω. Οι άνθρωποι πετούν μια ατάκα και προσπαθούν να γίνουν αστείοι, οπότε γελάω. Είναι οκέι». Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, ένα από τα μεγάλα φαβορί των οσκαρικών υποψηφιοτήτων της σεζόν για τον ρόλο του στη δραματική κομεντί «Silver linings playbook» (στην Ελλάδα στις 31 Ιανουαρίου), απαντάει σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian», αν δυσανασχετεί όταν τον πλησιάζουν μιλώντας του με μερικές από τις πιο διάσημες κινηματογραφικές ατάκες που έχουν βγει από τα χείλη του στη μεγάλη οθόνη. Στα 69 του δείχνει απόλυτα άνετος, διατηρώντας μια ακατάπαυστη σχέση με το σινεμά, ενώ γυρίζει τη μία ταινία μετά την άλλη.

Οκτώ καινούργιες ταινίες έχει στα σκαριά και μιλάει σαν να πρόκειται για απλό περίπατο... «Για να δούμε», λέει και τις μετράει: «Κάνω μια ταινία με τον Σταλόνε που λέγεται ''Grudge match'' για κάποιους μποξέρ προχωρημένης ηλικίας που ενώνονται για έναν τελευταίο αγώνα. Νομίζω ότι είναι κωμωδία κατά κάποιο τρόπο. Εκανα μια ταινία που λέγεται ''Μοτέλ'' με τον Τζον Κιούζακ. Και κάτι με τον Τραβόλτα που λέγεται ''Killing season''. Αυτήν τη στιγμή δουλεύω στο φιλμ ''Las Vegas'' με τους Μόργκαν Φρίμαν, Κέβιν Κλάιν και Μάικλ Ντάγκλας». Ομως, στην ατζέντα του Ντε Νίρο περίοπτη θέση έχει η πολυπόθητη επανένωση με τον Μάρτιν Σκορσέζε. Η συνεργασία τους ξεκίνησε με τους «Κακόφημους δρόμους» και τον «Ταξιτζή» τη δεκαετία του ‘70 για να συνεχιστεί χωρίς διακοπή τα επόμενα 20 χρόνια, με τελευταίο φιλμ το «Καζίνο», το 1995.

«Ναι, δουλεύουμε πάνω σε κάτι», λέει ο ηθοποιός (και ενίοτε σκηνοθέτης και παραγωγός), εξηγώντας: «Λέγεται ''I heard you paint houses''. Προσπαθούμε να το προχωρήσουμε εδώ και δύο χρόνια και τώρα να ορίσουμε ένα χρονικό διάστημα. Αφορά έναν τύπο που ονομάζεται Φρανκ Σίραν ο οποίος ήταν στο αμερικανικό συνδικάτο των Teamsters και ισχυρίστηκε ότι σκότωσε τον Τζίμι Χόφα (τον πρόεδρο του ισχυρότερου εργατικού συνδικάτου των ΗΠΑ που εξαφανίστηκε το 1975). Εγώ θα υποδυθώ τον Σίραν και ο Πατσίνο τον Χόφα. Ο Τζο Πέσι θα συμμετέχει επίσης».

Δρομολογημένη για να υλοποιηθεί μέσα στην επόμενη διετία, η συγκεκριμένη κινηματογραφική παραγωγή θα αποτελέσει σίγουρα γεγονός. Προς το παρόν, ο Ντε Νίρο βαδίζει ακάθεκτος. Τι μπορεί να τον κρατάει ξύπνιο τα βράδια; «Τα παιδιά μου κάποιες φορές», δηλώνει, και όχι ένας ρόλος.

Ισορροπείτε με τις απαιτήσεις της πατρότητας, τον ρωτάει ο δημοσιογράφος της εφημερίδας, γνωρίζοντας ότι ο βετεράνος ηθοποιός απέκτησε πριν από περίπου έναν χρόνο το έκτο παιδί του, τη μικρή Ελεν Γκρέις. Τα καταφέρνει, απαντάει, αλλά είναι «τυχερός που έχει βοήθεια - υπάρχουν καταπληκτικοί άνθρωποι που βοηθούν με τα παιδιά», συμπληρώνει. Ο Ντε Νίρο δεν είναι ένας συνηθισμένος πατέρας ούτε ένας συνηθισμένος άνθρωπος. Βρίσκεται τα σαββατοκύριακα με την οικογένειά του, όταν κάνει διάλειμμα από τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις και δεν σκοπεύει να αποσυρθεί. «Βλέπεις ηθοποιούς που λένε ότι πρόκειται να αποσυρθούν και μετά από δύο χρόνια επανέρχονται. Δεν θα το πω ποτέ αυτό γιατί... μπορεί να μη θέλω να κάνω κάτι για ένα διάστημα και μετά να προκύψει κάτι και να ενθουσιαστώ πάλι», εξηγεί.

Υστερα από 40 χρόνια καριέρας, το στοιχείο του ενθουσιασμού εξακολουθεί να υπάρχει μέσα του. «Οταν μεγαλώνεις έχεις διαφορετική στάση απέναντι σε συγκεκριμένα πράγματα... Συνειδητοποιείς ότι δεν χρειάζεται να ξοδεύεις όλη αυτή την ενέργεια για να φτάσεις εκεί που θέλεις. Χαλαρώνεις και υπαναχωρείς λίγο και ίσως πάρεις περισσότερα στην πραγματικότητα από αυτά που ψάχνεις, με λιγότερη προσπάθεια», καταλήγει ο γερόλυκος του αμερικανικού σινεμά.

Λιγομίλητος και διακριτικός, ο Ντε Νίρο είναι, ωστόσο, ανοιχτά υπέρ του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και σχολιάζει: «Διανύοντας τη δεύτερη θητεία του, προφανώς δεν χρειάζεται να ανησυχεί αν θα επανεκλεγεί, οπότε πρέπει να προσηλωθεί στον στόχο του. Ο,τι κι αν κάνει θα είναι για το συμφέρον των άλλων γιατί είναι καλός άνθρωπος και η καρδιά του είναι στο σωστό μέρος».