Η άλλη όψη του Μπραντ Πιτ

25.10.2012
Παρόλο που η πρεμιέρα του «Σκότωσέ Τους Γλυκά» («Killing Them Softly») αποτελεί την αφορμή για αυτό εδώ το κείμενο, η νέα του συνεργασία με τον Νεοζηλανδό σκηνοθέτη του «Η Δολοφονία του Τζέσε Τζέιμς από τον Δειλό Ρόμπερτ Φορντ», Άντριου Ντομινίκ, δεν είναι το μοναδικό νέο πρότζεκτ του Μπραντ Πιτ. Ιδού οι πιο ιντριγκαδόρικες, πρόσφατες (και μελλοντικές) επαγγελματικές κινήσεις του διάσημου ηθοποιού.

Μπορεί με τη σύντομη εμφάνισή του στο θρυλικό «Θέλμα και Λουίζ» να ξελίγωσε ουκ ολίγους θεατές, ωστόσο ελάχιστοι μπορούσαν τότε να φανταστούν την ιλιγγιώδη εξέλιξη του Μπραντ Πιτ σε έναν από τους πιο περιζήτητους πρωταγωνιστές του Χόλιγουντ. Κι αν στην αρχή δεν αποτελούσε παρά έναν ακόμα ανερχόμενο ζεν πρεμιέ στην πυκνοκατοικημένη βιομηχανία του θεάματος, οι ερμηνείες του σε ταινίες όπως το «Seven», οι «Δώδεκα Πίθηκοι» και το «Fight Club» απέδειξαν πως έκρυβε και ταλέντο πίσω από αυτό το όμορφο ξανθομάλλικο πρόσωπο.

Τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ (και έξι τέκνα μετά της συντρόφου της στις αγαθοεργίες και στη ζωή, Αντζελίνα Τζολί) αργότερα, ο Μπραντ Πιτ έχει κερδίσει το σεβασμό και τη θέση του στο σύγχρονο αμερικάνικο σινεμά, κυρίως μέσα από προσεκτικά επιλεγμένες κινήσεις και συνεργασίες με σκηνοθέτες όπως ο Κουέντιν Ταραντίνο, ο Ντέιβιντ Φίντσερ, οι αδερφοί Κοέν, ο Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου και ο πολύς Τέρενς Μάλικ.

Παρόλο που η πρεμιέρα του «Σκότωσέ Τους Γλυκά» («Killing Them Softly») αποτελεί την αφορμή για αυτό εδώ το κείμενο, η νέα του συνεργασία με τον Νεοζηλανδό σκηνοθέτη του «Η Δολοφονία του Τζέσε Τζέιμς από τον Δειλό Ρόμπερτ Φορντ», Άντριου Ντομινίκ, δεν είναι το μοναδικό νέο πρότζεκτ του Μπραντ Πιτ. Ιδού οι πιο ιντριγκαδόρικες, πρόσφατες (και μελλοντικές) επαγγελματικές κινήσεις του διάσημου ηθοποιού:

1) Η πιο πολυσυζητημένη και ελαφρώς αψυχολόγητη κίνηση καριέρας του Μπραντ Πιτ τα τελευταία χρόνια δεν είναι κινηματογραφική ταινία. Είναι το ανεκδιήγητο διαφημιστικό σποτάκι που κυκλοφόρησε πρόσφατα σε δύο μέρη για λογαριασμό του Chanel No 5, κάνοντας τις παρωδίες να ξεφυτρώσουν σαν τα μανιτάρια, με το Saturday Night Live να σέρνει πρώτο το χορό και δεκάδες ερασιτέχνες να δίνουν τις δικές τους εκδοχές στο διαδίκτυο. Και σα να μην έφτανε αυτό, οι συνομωσιολόγοι ανακάλυψαν σε αυτό υπόγεια μηνύματα για το τέλος του κόσμου, τις θεωρίες των Μάγιας και ένα ενδεχόμενο πυρηνικό ολοκαύτωμα!!!

(παρακάτω μία από τις καλύτερες παρωδίες που κυκλοφορούν στο ίντερνετ)

2) Και τώρα ας σοβαρευτούμε. Πριν από λίγες ημέρες ο Μπραντ Πιτ έδειξε την κοινωνικά ευαίσθητη πλευρά του, συμμετέχοντας στην προώθηση του ντοκιμαντέρ «The House I Live In» του Γιουτζίν Τζαρέκι, που απέσπασε το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο φετινό Φεστιβάλ του Σάντανς. «Οι μέρες των ναρκωτικών έχουν περάσει προ πολλού για μένα» δήλωσε ο σταρ σε πρόσφατη συνέντευξή του, συμπληρώνοντας: «Σε όποια αμερικανική πόλη κι αν προσγειωνόμουν όμως, θα έβρισκα πιθανότατα ό,τι ήθελα μέσα σε 24 ώρες».

Με τα λόγια αυτά ο Πιτ υποστηρίζει θαρραλέα το μήνυμα της ταινίας, που παρουσιάζει ως ξεπερασμένη και αναποτελεσματική την επίσημη κυβερνητική στρατηγική καταπολέμησης των ναρκωτικών στις ΗΠΑ, και προσθέτει τον εαυτό του στη λίστα διασημοτήτων, όπως ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, που θέτουν την αναγνωρισιμότητά τους στην υπηρεσία ευγενών σκοπών.

3) Το «The House I Live In» είναι μία μόνο από τις ταινίες στις οποίες ο Μπραντ Πιτ συμμετέχει ως παραγωγός με την εταιρεία του Plan B, που ίδρυσε το 2002 μαζί με την πρώην σύζυγό του Τζένιφερ Άνιστον και τον Μπραντ Γκρέι. Μετά το παγκοσμίως πολυτραγουδισμένο από τις ταμπλόιντ διαζύγιο των δύο ηθοποιών και τη μεταγραφή του Γκρέι στην Paramount, η εταιρεία ανήκει πλέον αποκλειστικά στον Πιτ και μοιράζεται ανάμεσα σε πολυαναμενόμενα μπλοκμπάστερ με τον ίδιο ως πρωταγωνιστή και σε πιο «ανήσυχα», καλλιτεχνικά πρότζεκτ, όπως τα επερχόμενα «Voyage of Time» του Μάλικ και το «Twelve Years a Slave» του Στιβ ΜακΚουίν («Shame»).

Στο τελευταίο, που εκτυλίσσεται στα μέσα του 19ου αιώνα και αφηγείται την αληθινή ιστορία ενός άνδρα που απάγεται από τη Νέα Υόρκη για να πουληθεί ως σκλάβος στις βαμβακοφυτείες του αμερικάνικου Νότου, ο Πιτ συμπρωταγωνιστεί με τον Μάικλ Φασμπέντερ και ελπίζει δικαίως σε έναν ζουμερό, απαιτητικό ρόλο σαν αυτούς που χάρισε ο σκηνοθέτης στον συμπρωταγωνιστή του, κάνοντάς τον διάσημο εν ριπή οφθαλμού.

4) Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι ο γενειοφόρος πλέον Πιτ θα το ρίξει αποκλειστικά στη σινεφίλ κουλτούρα. Πέρα από τις προσεχείς μέινστριμ συνεργασίες του με τους Ρίντλεϊ Σκοτ («The Counselor») και Ντέιβιντ Φίντσερ («20,000 Leagues Under the Sea: Captain Nemo»), θα έχουμε τη χαρά να απολαύσουμε τον Μπραντ να σώζει τον κόσμο από λιμασμένα ζόμπι στο ταλαίπωρο «World War Z» του Μαρκ Φόρστερ (επίσης σε παραγωγή Plan B).

Έπειτα από μια άγρια διαμάχη ανάμεσα στις εταιρείες παραγωγής του Πιτ και του Ντι Κάπριο για τα δικαιώματα του ομώνυμου μυθιστορήματος του Μαξ Μπρουκς, η μετα-αποκαλυπτική ταινία τρόμου δοκιμάστηκε από απανωτά προβλήματα στη χρηματοδότηση και την παραγωγή, ξαναγραψίματα του σεναρίου, επαναληπτικά γυρίσματα και συνεχείς αναβολές, μοιάζει ωστόσο να έχει πάρει επιτέλους οριστική ημερομηνία εξόδου στις αίθουσες τον Ιούνιο του 2013.