«Riding the Greek Wave»: Η Ακαδημία βουτάει στο ελληνικό νέο κύμα

17.09.2012
Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της για την ανάπτυξη και προβολή της Ελληνικής Κινηματογραφίας, διοργανώνει σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, διημερίδα με αντικείμενο την Εξωστρέφεια της Ελληνικής Ταινίας και διακριτικό τίτλο “Riding the Greek Wave”.

Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της για την ανάπτυξη και προβολή της Ελληνικής Κινηματογραφίας, διοργανώνει σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, διημερίδα με αντικείμενο την Εξωστρέφεια της Ελληνικής Ταινίας και διακριτικό τίτλο “Riding the Greek Wave”.

Στην Διημερίδα, που θα φιλοξενηθεί στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στις 29 & 30 Σεπτεμβρίου, έχουν προσκληθεί και θα συμμετέχουν σημαντικοί παράγοντες της διεθνούς κινηματογραφικής αγοράς, οι οποίοι θα ενημερώσουν και θα εκπαιδεύσουν το κοινό της εκδήλωσης, στη χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων για την επιτυχημένη προετοιμασία, προώθηση και διεθνή διανομή μιας ταινίας.

• Ο Dieter Kosslick, διευθυνής του Φεστιβάλ Βερολίνου και η Bianca Taal υπεύθυνη επιλογής ταινιών για το Rotterdam Film Festival και μέλος της επιτροπής επιλογής του CineMart, θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τα δεδομένα βάσει των οποίων επιτυγχάνεται η διεθνής διακίνηση των ταινιών μεγάλων ή μικρών κινηματογραφιών.

• Η Savina Neirotti, επικεφαλής του TorinoFilmLab, η Αποστολία Παπαϊωάννου & ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, εκπρόσωποι του MFI Script 2 Film Workshops, θα παρουσιάσουν τις δυνατότητες ανάπτυξης και χρηματοδότησης που προσφέρονται μέσα από τα εργαστήρια που εκπροσωπούν.

• Ο Michael Weber, διευθυντής της Match Factory, ενός από τα πλέον πετυχημένα γραφεία world sales της Ευρώπης και η Mathilde Henrot, συνιδρύτρια της πρωτοποριακής πλατφόρμας Festival Scope, θα αναπτύξουν τρόπους πρόσβασης στην παγκόσμια αγορά.

• Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης του MEDIA, η Marie-Pierre Macia, υπεύθυνη του προγράμματος Crossroads, η Αγγελική Βέργου και η Γιάννα Σαρρή, υπεύθυνες του Agora Market, θα μιλήσουν για τις δυνατότητες χρηματοδότησης και συνεργασίας σε Ευρωπαϊκή κλίμακα.

• Επιτυχημένοι Έλληνες κινηματογραφιστές, με πρόσφατη διεθνή παρουσία, θ’ αναλύσουν την πορεία τους και θα μοιραστούν τις γνώσεις και την εμπειρία τους από τα χρηματοδοτικά προγράμματα και τη συμμετοχή τους σε διεθνή φεστιβάλ.

• Επίσημος προσκεκλημένος της διημερίδας, είναι ο Marcus Hu, πρόεδρος της Strand Releasing, κορυφαίας – σε μη αγγλόφωνες ταινίες – εταιρίας διανομής των ΗΠΑ, ο οποίος θα μιλήσει για την αγορά ξενόγλωσσων ταινιών στην Αμερική και τη σημασία του προωθητικού υλικού που τις συνοδεύει, ενώ θα διευθύνει ένα παράλληλο εργαστήριο για το κινηματογραφικό trailer. Αντικείμενο του εργαστηρίου είναι η δημιουργία trailer για δύο ελληνικές ταινίες πρόσφατης παραγωγής, τα οποία θα παρουσιαστούν στο κοινό ως θέμα συζήτησης. Το εργαστήριο έχει ήδη ξεκινήσει και ο κ. Hu σε συνεργασία με τον Απόστολο Καρακάση (λέκτορα του μοντάζ στο τμήμα Κιν/φου της σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ) και τον μοντέρ Λάμπη Χαραλαμπίδη συνεργάζονται μέσω skype επάνω στη δημιουργία των trailer. Η τελευταία φάση της δημιουργικής διαδικασίας θα γίνει στην Αθήνα, στις 29/9, παρουσία ολιγομελούς ομάδας ελλήνων μοντέρ, σκηνοθετών και παραγωγών. Το αποτέλεσμα θα παρουσιαστεί στο κοινό την Κυριακή 30/9.

Η διημερίδα φιλοδοξεί ν’ αποτελέσει ένα πλαίσιο ενημέρωσης, ανακάλυψης και έμπνευσης για επαγγελματίες και σπουδαστές του κινηματογράφου όπως και για απλούς θεατές και σινεφίλ. Άλλωστε, στην περίοδο βαθειάς οικονομικής ύφεσης που βιώνουμε, ο Ελληνικός Κινηματογράφος οφείλει ν’ αντισταθεί δημιουργικά και με εξωστρέφεια, όχι μόνο για να μπορέσει να επιβιώσει, αλλά και για ν’ ανταποκριθεί επιτυχώς στις κοινωνικές και πολιτιστικές υποχρεώσεις του.

Δείτε περισσότερα εδώ