Το Μαγαζί της Γωνίας

29.08.2012
Στην Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, στο κατάστημα με είδη δώρων, εργάζεται ο εργένης Αλφρέντ Κράλικ. Ο ιδιοκτήτης προσλαμβάνει μια κοπέλα. κάτι που δεν αρέσει καθόλου στον Κράλικ, ο οποίος νιώθει αντιπάθεια για τη νέα του συνάδελφο. Στη συνέχεια η αντιπάθεια γίνεται αμοιβαία ανάμεσά τους. Αυτό που δεν ξέρουν όμως είναι ότι αλληλλογραφούν ανώνυμα μεταξύ τους!

Κάνοντας ένα ταξίδι στην Σοβιετική Ένωση, προκειμένου να πάρει ιδέες για τη «Νινότσκα», ο Ερντ Λιούμπιτς αρχίζει να ενδιαφέρεται και πάλι για την Ανατολική Ευρώπη, και στρέφεται προς χαρακτήρες πιο απλούς και συνηθισμένους. Το σενάριο που γράφει, μαζί με τον Ράφαελσον, βασίζεται σε ένα θεατρικό του Ούγγρου συγγραφέα Μίκλος Λάζλο και δεν περιλαμβάνει πριγκιπάτα ή πολυτελή μεγαλοαστικά σαλόνια αλλά το ζεστό μικροαστικό σύμπαν ενός μαγαζιού.

Ενώ κρατά την απαράμιλλη χάρη της γραφής του, ο Λιούμπιτς εδώ αλλάζει, έρχεται κοντά σε ένα πιο «καθημερινό» τύπο χαρακτήρων και σε ένα πιο πλατωνικό είδος σχέσης - ίσως για αυτό το λόγο το «The Shop Around the Corner» να παρομοιάζεται από πολλούς με τα φιλμ του Κάπρα. Ο Τζέιμς Στιούαρτ και η Μάργκαρετ Σάλιβαν φτιάχνουν ένα όμορφο ζευγάρι με πειστική χημεία, χάρη και στον ικανό χειρισμό των κωμικών σκηνών. Διόλου τυχαία που 58 χρόνια αργότερα η υπέροχη κεντρική ιστορία ενέπνευσε και το επιτυχημένο ριμέικ «Έχετε Μήνυμα Στον Υπολογιστή Σας» με πρωταγωνιστές τους Τομ Χανκς και Μεγκ Ράιαν.