Brave

03.06.2012
Τα Highlands. Ένας τόπος τραχύς, αλλά σαγηνευτικός, με μια μακρά παράδοση που σφύζει από επικές μάχες και μυστικιστικούς θρύλους. Εκεί ακριβώς ζούσε μια φορά κι έναν καιρό η πριγκίπισσα Μερίντα, κόρη του Βασιλιά Φέργκους και της Βασίλισσας Έλινορ. Γεμάτη ζωντάνια και περιέργεια, η Μερίντα, η οποία είχε αναπτύξει ένα εντυπωσιακό ταλέντο στην τοξοβολία, δεν είχε καμία διάθεση να παραμείνει πιστή στις παραδόσεις της πατρίδας της. Το μόνο που ήθελε ήταν να χαράξει το δικό της μονοπάτι στη ζωή. Ώσπου κάποια μέρα κάνει το λάθος να αψηφήσει ένα πανάρχαιο έθιμο, γεγονός που θα επιφέρει το χάος στο βασίλειο…

Η 13η ταινία κινουμένων σχεδίων της Pixar, με τίτλο «Brave», είναι ένα παραμύθι θηλυκής ηρωικής φαντασίας με φόντο τη μεσαιωνική Σκοτία και ηρωίδα μια δεινή στην τοξοβολία πριγκίπισσα που, από αντίδραση στην απόφαση της μητέρας της να την προξενέψει σε έναν από τους γιους εκ των τριών τοπικών αρχόντων, μισθώνει την εκκεντρική μάγισσα που συναντά στο δάσος να της ρίξει ξόρκι μήπως και μπορέσει να την αλλάξει.

Ομως η αλλαγή θα είναι ριζική; Η κακόμοιρη βασίλισσα μεταμορφώνεται σε... αρκούδα, όμοια μ' αυτήν που χρόνια πριν είχε ακρωτηριάσει τον βασιλιά άντρα της και η νεαρή Μερίντα έχει τώρα μονάχα δύο μερόνυχτα στη διάθεσή της για να ξορκίσει το κακό.

Το χιούμορ και οι παρεξηγήσεις που πυροδοτεί ο κοινός αγώνας των δύο θηλυκών να προλάβουν τα χειρότερα χωρίς να τους δει κανείς είναι άφθονα, όπως άφθονα είναι και τα κλισέ περί ατίθασου αγοροκοριτσίστικου πνεύματος και διαγενεακών σχέσεων, κάτι που προσδίδει στο θέαμα μια λογική περισσότερο ντισνεϊκή παρά Pixar-ική.

Χαριτωμένο συνολικά, όχι, όμως, ό,τι πιο πρωτότυπο θα περιμέναμε (όπως και κάνουμε κάθε χρόνο) από τα στούντιο που δημιούργησαν διαμάντια του ηλεκτρονικού σκίτσου, όπως το «Toy Story» ή το «Wall-E».
Μην αργήσετε και χάσετε το μαγευτικό 6λεπτο καρτούν «La luna» που προβάλλεται πριν από το φιλμ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ