Καθρέφτη, Καθρεφτάκι Μου

22.03.2012
Μια κακιά Βασίλισσα (Τζούλια Ρόμπερτς) κλέβει τον έλεγχο ενός Βασιλείου και μια εξορισμένη πριγκίπισσα (Λίλι Κόλινς) θα ζητήσει βοήθεια από επτά πολυμήχανους επαναστάτες, για να κερδίσει πίσω το Βασίλειο που της ανήκει δικαιωματικά.

Υπέροχα κοστούμια αλλά και λαμπερές εικόνες σε μια μεγαλόπνοη κομεντί φαντασίας, που ωστόσο δεν στέκεται στο ύψος των προσδοκιών, «φυλακισμένη» σε μια άστοχη και αρκετά βαρετή ιστορία.

Μετά τον χαμό του βασιλιά, η Χιονάτη μπλέκει στα δίχτυα της δολοπλόκου βασίλισσας και μητριάς της που «γονατίζει» τους υπηκόους της με φόρους ενώ γοητεύεται σφόδρα από έναν πρίγκιπα. Τσαντισμένη με τη Χιονάτη που αποτελεί απειλή για τα γαμήλια σχέδιά της, η βασίλισσα κάνει ό,τι μπορεί με τον παντοδύναμο μαγικό καθρέφτη της για να τη βγάλει από τη μέση αλλά λογαριάζει λάθος γιατί το χλωμό κορίτσι συνεργάζεται με μια παρέα νάνων, κάτι σαν «κλέφτες και αστυνόμους» του δάσους, και τα βάζει με την κακιά μητριά με το σπαθί της (στην κυριολεξία)...

Διαφορετική εκδοχή του πασίγνωστου παραμυθιού των αδελφών Γκριμ στηριγμένη πάνω σε ένα σενάριο με σατιρικές αιχμές και δάνεια από άλλα παραμύθια αλλά και μεγαλόπνοη εικαστική άποψη. Ωστόσο, η ανατρεπτική διάθεση των συντελεστών μένει μόνο στα χαρτιά μιας και το αποτέλεσμα διαψεύδει τις προσδοκίες. Το χιούμορ είναι αμήχανο και άγευστο, το στόρι αδιάφορο, το κομμάτι με τους νάνους μοιάζει παράταιρο με το υπόλοιπο παραμύθι, ενώ η σκηνοθεσία του ταλαντούχου, κατά τα άλλα, Τάρσεμ Σινγκ («Το κελί», «Αθάνατοι»), δεν έχει νεύρο. Το μόνο που σώζει την κατάσταση είναι τα υπέροχα κοστούμια - πρωτότυπα έργα τέχνης, όλα σχεδιασμένα από τη βραβευμένη με Oσκαρ Εϊκο Ισιόκα («Δράκουλας»), που, δυστυχώς, έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.

Άντα Δαλιάκα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ