George Harrison

30.09.2011
Ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του Τζορτζ Χάρισον των Beatles, με αρχειακό υλικό από τα πρώτα του βήματα μέχρι τον θάνατό του, σε σκηνοθεσία Μάρτιν Σκορσέζε.

Η ιδέα ενός ενδελεχούς ντοκιμαντέρ για το εσωστρεφές Σκαθάρι, γυρισμένου μάλιστα από τον Μάρτιν Σκορσέζε σε συνεργασία με την σύζυγο του μακαρίτη, Ολίβια, βρισκόταν εδώ και πολλά χρόνια στα σκαριά, προκαλώντας ρίγη ενθουσιασμού στους φαν της μπάντας. Όταν η πρεμιέρα της ταινίας ανακοινώθηκε για το φετινό Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, ελάχιστοι μπορούσαν να φανταστούν ότι το «George Harrison: Living in the Material World» θα έκανε την εμφάνισή του στις ελληνικές αίθουσες.

Κι όμως, μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ στις Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x, οι τρελαμένοι με τους Beatles, οι φανατικοί σκορσεζικοί αλλά και όσοι διψάνε για καλό σινεμά, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το χορταστικό ντοκιμαντέρ στη μεγάλη οθόνη. Τρεις ώρες και τριάντα λεπτά ανέκδοτου υλικού, συνεντεύξεων, βίντεο και σπάνιων φωτογραφιών συνοψίζουν αποτελεσματικά τον βίο και την πολιτεία του Χάρισον, το προσωπικό πορτρέτο του οποίου όμως παραμένει εξίσου απρόσιτο και μυστηριώδες όσο και πριν την ταινία.

Ο Σκορσέζε προσπαθεί φιλότιμα να αποφύγει την παγίδα της επίφοβης αγιογραφίας, τιθασεύοντας το υπέρ-πλούσιο υλικό του με τρόπο κλασικό, αλλά στα 208 λεπτά του φιλμ οι θαυμαστές του συγκροτήματος δεν θα μάθουν κάτι που δεν γνωρίζουν ήδη, ούτε θα αποκωδικοποιήσουν τον μύθο του ντροπαλού Τζορτζ. Χωρισμένο σε δύο μέρη, το ντοκιμαντέρ καλύπτει τη ζωή του Χάρισον από την παιδική του ηλικία μέχρι τον πρόωρο θάνατό του από καρκίνο, παίρνοντας ως δεδομένο έναν αρκετά μεγάλο βαθμό εξοικείωσης των θεατών με το είδωλο της ποπ.

Οι Πολ και Ρίνγκο από τους Beatles, η Γιόκο Όνο, ο Έρικ Κλάπτον, η Πάτι Μπόιντ και ο Νιλ ‘Ασπιναλ είναι μερικοί από τους λαμπερούς συνεντευξιαζόμενους, που προσπαθούν να φωτίσουν τον άνθρωπο πίσω από τον μουσικό και τον μουσικό πίσω από το ποπ σύμβολο. Η τελευταία σύζυγος του Τζορτζ αλλά και ο γιος του εμφανίζονται και αυτοί ανάμεσα στους άλλους, χωρίς τυμπανοκρουσίες ή συναισθηματικούς εκβιασμούς -προς τιμή του Μάρτι, που προσπαθεί να ρίξει φως στις πνευματικές αναζητήσεις του πρώην Σκαθαριού, αλλά όχι εις βάρος των υπόλοιπων θεμάτων προς εξερεύνηση.

«Οι άνθρωποι λένε ότι είμαι το Σκαθάρι που άλλαξε περισσότερο απ’ όλα, αλλά για μένα, αυτό σημαίνει ζωή», λέει κάπου ο Χάρισον και είναι ακριβώς αυτή η πτυχή της προσωπικότητάς του που τον κάνει τόσο κινηματογραφικό και τόσο δύσκολα κινηματογραφίσημο ταυτόχρονα. Η ουσία ενός ανθρώπου ευγενικού και ταυτόχρονα φοβερά οξύθυμου, πνευματικού με ροπή στις υλικές απολαύσεις, γήινου όσο και αέρινου δεν είναι εύκολο να αποκαλυφθεί από τον φακό, ούτε από τις αφηγήσεις των ανθρώπων που τον ήξεραν καλύτερα.

Ο Σκορσέζε προσπαθεί να κερδίσει μια μάχη που είναι χαμένη a priori αλλά και μόνο το γεγονός ότι τολμάει, δίνοντάς μας την ευκαιρία να δούμε τις υπέροχες εικόνες και να ακούσουμε την αριστουργηματική μουσική της ζωής του Τζορτζ Χάρισον, είναι αρκετό. Ευχαριστούμε Μάρτιν, ευχαριστούμε Τζορτζ.

Φαίδρα Βόκαλη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ