Τα Μικρά Όνειρα της Νιότης Μου

13.09.2011
Ο Τομά, ένας παντρεμένος 50χρονος οικογενειάρχης, έχει φθαρεί από την πλήξη της καθημερινότητας. Επιστρέφοντας από ένα επαγγελματικό ταξίδι, παίρνει κατά λάθος άλλο τρένο και καταλήγει στην πόλη όπου μεγάλωσε και την οποία δεν είχε επισκεφθεί για χρόνια.

Πόσο καταπιεστικές μπορεί να είναι οι μνήμες του παρελθόντος μας ή αντίθετα πόσο λυτρωτικές;

Στο ερώτημα αυτό επιχειρεί να απαντήσει ο Σαμ Γκαρμπάρσκι ("Irina Palm") με το νέο του φιλμ, ένα δράμα φαντασίας πάνω στις χαμένες ευκαιρίες, όπου 55αρης κομίστας, μετά από ένα λιποθυμικό περιστατικό στο νεκροταφείο του γενέθλιου χωριού του, ξαναγίνεται 15 χρονών και ζει από την αρχή (αλλά με την ενήλικη γνώση του) την πιο δύσκολη συναισθηματικά και οικογενειακά φάση της εφηβικής του ηλικίας.

Όμορφη σαν ιστορία, τρυφερά ερμηνευμένη και εξαίρετη στην ανασύνθεση του κλίματος της εποχής (ένα γαλλικό χωριό το καλοκαίρι του 1967), η ταινία μολαταύτα δίνει την εντύπωση του deja vu, ενώ οι αφηγηματικοί ρυθμοί παραείναι υποτονικοί για να συντηρήσουν το ενδιαφέρον μας για την κύρια δραματική αιχμή - την επικείμενη φυγή του πατέρα από την οικογενειακή εστία.

Ρόμπυ Εκσιέλ