Βραβείο στο Τορόντο για το «Μαύρο Λιβάδι»

02.06.2011
Το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη κέρδισε ο Βαρδής Μαρινάκης με την ταινία του «Μαύρο Λιβάδι» στο 21ο Inside Out Toronto LGBT Film and Video Festival, ένα από τα σημαντικότερα queer φεστιβάλ του κόσμου.

Το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη κέρδισε ο Βαρδής Μαρινάκης με την ταινία του «Μαύρο Λιβάδι» στο 21ο Inside Out Toronto LGBT Film and Video Festival, ένα από τα σημαντικότερα queer φεστιβάλ του κόσμου. Το συγκεκριμένο βραβείο, που παίρνει το όνομά του από τον Αμερικανό σκηνοθέτη Μπιλ Σέργουντ, απονέμεται για δεύτερη χρονιά και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο.

Στο «Μαύρο Λιβάδι» η ιστορία εκτυλίσσεται το 1654, στην Ελλάδα υπό την κατοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Όταν ένας Γενίτσαρος σωριάζεται βαριά τραυματισμένος στην πύλη ενός γυναικείου μοναστηριού, οι μοναχές αποφασίζουν να τον περιθάλψουν. Εκεί τον φροντίζει κρυφά η Ανθή, μια νεαρή μοναχή που έχει πάρει τον όρκο της σιωπής. Ερωτεύονται χωρίς να το καταλάβουν, η Ανθή, όμως, δεν τολμάει να του αποκαλύψει το μυστικό της: είναι αγόρι και μεγάλωσε σαν κορίτσι στο μοναστήρι για να αποφύγει το παιδομάζωμα.

Η επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ αποκαλεί την ταινία «ένα παράξενο παραμύθι που ταλαντεύεται μεταξύ μακρών, λυρικών κομματιών και στιγμών κτηνωδίας και ωμής σεξουαλικότητας που δείχνουν την Ανθή να συνειδητοποιεί την αρρενωπότητα της κάτω από την κηδεμονία του στρατιώτη», ενώ επαινεί την «σιωπηλή ερμηνεία» της Σοφίας Γεωργοβασίλη στον κεντρικό ρόλο.

Στο φεστιβάλ συμμετείχε επίσης ο «Ξεναγός» του Ζαχαρία Μαυροειδή, με ήρωα τον ξεναγό του τίτλου, ο οποίος πασχίζει να δείξει τα αρχιτεκτονικά αξιοθέατα της Αθήνας σε ξένους φοιτητές και στην πορεία αναγκάζεται να βρει λύση στα δικά του αδιέξοδα, επαγγελματικά, συναισθηματικά και ερωτικά για να γίνει σταδιακά μέλος του γκρουπ.

Στο επίσημο πρόγραμμα η ταινία επαινέθηκε για τους «περίτεχνους δεύτερους χαρακτήρες και το λεπτό χιούμορ που υπάρχει ανάμεσα στις συγκρουόμενες εθνικότητες του γκρουπ», αλλά και για τον τρόπο που δείχνει την πρωτεύουσα: «η σύγχρονη Αθήνα ποτέ δεν θεωρήθηκε αρχιτεκτονικό διαμάντι αλλά το γοητευτικό πορτραίτο του Μαυροειδή θα σας βάλει σε πειρασμό να επιβιβαστείτε στην πρώτη πτήση προς τη Μεσόγειο».

Το 21ο Inside Out Toronto LGBT Film and Video Festival πραγματοποιήθηκε από τις 19 ως τις 29 Μαΐου. Χ.Λ.