Και στην Ιαπωνία το «Casus Βelli»!

24.05.2011
Στο επίσημο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του Short Shorts Film Festival & Asia 2011 θα συμμετέχει η πολυβραβευμένη ταινία μικρού μήκους «Casus Βelli» του Γιώργου Ζώη...

Στο επίσημο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα τού Short Shorts Film Festival & Asia 2011 θα συμμετέχει η πολυβραβευμένη ταινία μικρού μήκους «Casus Βelli» του Γιώργου Ζώη, κάνοντας έτσι το ντεμπούτο της στην Ασία. Η ταινία επελέγη μαζί με 67 άλλες από 23 χώρες που προγραμμάτισε το φεστιβάλ, ανάμεσα σε πάνω από 4.200 αιτήσεις από όλο τον κόσμο.

Στο «Casus Βelli» πρωταγωνιστούν πολλές και διάφορες ουρές της καθημερινής ζωής - η μία ενώνεται με την άλλη, φτιάχνοντας μια ευθεία γραμμή που διαπερνά όλη την σύγχρονη κοινωνία.

Το φεστιβάλ Short Shorts Film Festival & Asia 2011, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Τόκιο στα τέλη Ιουνίου, ήταν το πρώτο και σημαντικότερο του είδους του για την Ιαπωνία, και έχει εξελιχθεί σε ένα από τα γνωστότερα του κόσμου. Ταξιδεύει, μάλιστα, σε πολλά πόλεις σε Ασία και όχι μόνο, δείχνοντας τις καλύτερες ταινίες στο πλαίσιο ειδικών αφιερωμάτων.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι η διοργάνωση από το 2004 είναι επίσημη πλατφόρμα για τα Όσκαρ, πράγμα που σημαίνει ότι η νικήτρια ταινία κερδίζει αυτόματα μια θέση στην λίστα με τις πιθανές υποψήφιες για την τελική πεντάδα των βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας.

To «Casus Belli» πήρε μέρος στο 16o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας Conn-X και έχει προβληθεί μαζί με τις ταινίες «Attenberg», «Wasted Youth» και «Απ' τα κόκαλα βγαλμένα».

Με «Stage Fright» στο Σαράγεβο

Κι ενώ η προηγούμενη δουλειά του δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα την φεστιβαλική πορεία της, ο Γιώργος Ζώης δέχθηκε καλά νέα και για το επόμενο πρότζεκτ που σχεδιάζει. Η νέα του ταινία, με τον τίτλο «Stage Fright», που έχει γράψει μαζί με τον Βασίλη Κυριακόπουλο, επελέγη ανάμεσα στις ταινίες του CineLink στο φεστιβάλ του Σαράγεβο, μιας πλατφόρμας εξέλιξης και χρηματοδότησης για προσεκτικά επιλεγμένα, τοπικά πρότζεκτ που προορίζονται για ευρωπαϊκή συμπαραγωγή. Οι καλλιτέχνες συμμετέχουν σε εργαστήρια κατά τη διάρκεια των οποίων δουλεύουν πάνω στα σενάριά τους, καθώς και στις οικονομικές, νομικές και εμπορικές πλευρές των πρότζεκτ τους. Τα κριτήρια επιλογής είναι οι δυνατότητες του σκηνοθέτη και η ιστορία της ταινίας γενικότερα, αλλά και τα ενδεχόμενα οφέλη που μπορεί να έχει το πρότζεκτ από τα ειδικά εργαστήρια και την αγορά του φεστιβάλ.

Το CineLink, που περιγράφεται στην επίσημη ιστοσελίδα του ως η ραχοκοκκαλιά του τομέα της Βιομηχανίας του φεστιβάλ, έχει εξελιχθεί σε μια από τις σημαντικότερες πλατφόρμες ανάδειξης νέων ταινιών. Το 2010 μάλιστα δύο ταινίες που είχαν συμμετάσχει στο CineLink βραβεύτηκαν στο φεστιβάλ του Βερολίνου, και στη συνέχεια ήταν οι επίσημες προτάσεις των χωρών τους για τα Όσκαρ: το «Μέλι» του Τούρκου Σεμίχ Καπλάνογλου και το «Αν θέλω να σφυρίξω, σφυρίζω» του Ρουμάνου Φλόριν Σέρμπαν.

Στο CineLink Plus, παρακλάδι του CineLink που διαλέγει τέσσερις ταινίες και τις παρουσιάζει κατευθείαν στην Αγορά του φεστιβάλ, επελέγη το νέο πρότζεκτ του Άγγελου Φραντζή, «Ιός». Τα πρότζεκτ που λαμβάνουν μέρος και στις δύο κατηγορίες είναι υποψήφια για τα βραβεία CineLink Development, που δίνουν συνολικά 50.000 ευρώ σε μετρητά και υπηρεσίες. Χ.Λ.