Μεγάλο αφιέρωμα στον Νίκο Νικολαΐδη

24.05.2011
Ένα σπονδυλωτό αφιέρωμα στο σινεμά του Νίκου Νικολαΐδη, αλλά και στην τέχνη που ενέπνευσε, διοργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδας από την Πέμπτη 26 Μαΐου ως την Τετάρτη 1 Ιουνίου.

Ένα σπονδυλωτό αφιέρωμα στο σινεμά του Νίκου Νικολαΐδη, αλλά και στην τέχνη που ενέπνευσε, διοργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδας από την Πέμπτη 26 Μαΐου ως την Τετάρτη 1 Ιουνίου. Κατά τη διάρκεια του αφιερώματος θα παρουσιαστούν και οι οχτώ μεγάλου μήκους ταινίες του Νίκου Νικολαΐδη, παράλληλα με τις οποίες θα προβάλλονται καθημερινά και η μικρού μήκους «Lacrimae Rerum» που ελάχιστοι έχουν δει, αρκετά από τα διαφημιστικά που σκηνοθέτησε στην καριέρα του και αποσπάσματα από το επερχόμενο ντοκιμαντέρ «Directing Hell» του Χρήστου Χουλιάρα για τη ζωή και το έργο του Έλληνα σκηνοθέτη.

Το «Lacrimae Rerum» (1975) ντύνει οπτικά την ημιτελή του Σούμπερτ, πλάθοντας μια ιστορία που μοιάζει με τη ζωή του ανθρώπου, όπως αυτός γεννιέται, χαίρεται και πεθαίνει.

Η «Ευριδίκη ΒΑ 2037» φυλακίζει την πρωταγωνίστριά της σε ένα σπίτι μιας χώρας με δικτατορικό καθεστώς. Όσο η Ευρυδίκη του τίτλου περιμένει τη μεταφορά της στο νέο χώρο κράτησης, υπομένει την κοροϊδία του κρατικού εγκέφαλου. Όταν επικοινωνεί μαζί της ένας παλιός αγαπημένος, αυτή θα ελπίσει σε ένα καλύτερο μέλλον αλλά τελικά δεν θα είναι εύκολο να ξεφύγει από την κόλασή της.

Στην ταινία «Τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα» (1979), πέντε φίλοι, εκπρόσωποι της γενιάς του ’50, ξανασυναντιούνται μετά από χρόνια και προσπαθούν να αναστήσουν τη συμμορία της εφηβείας τους, παρά την απογοήτευση από τους άγονους έρωτες των νιάτων τους, το θάνατο αγαπημένων συνομηλίκων, και την προδοσία από την πολιτική των καιρών τους.

Μια παρέα «ανήθικων» νέων είναι στο επίκεντρο και της «Γλυκιάς συμμορίας» (1983), το ημερολόγιο της ζωής και του θανάτου μιας ομάδας της οποίας τα μέλη αναζητούν απεγνωσμένα κάτι να πιστέψουν και να πεθάνουν γι’ αυτό. Αυτή τους η δίψα τραβάει την προσοχή του Κράτους και αρχίζει η παρακολούθησή τους.

Η «Πρωινή περίπολος» (1987) εξελίσσεται σε μια έρημη και κατεστραμμένη πόλη, όπου μια γυναίκα, ολομόναχη, προσπαθεί να διασχίσει την απαγορευμένη ζώνη και να φτάσει στην θάλασσα, με την Πρωινή Περίπολο να την παρακολουθεί. Ένας άνδρας εμφανίζεται ξαφνικά και την βοηθά να φτάσει εκεί από όπου κανείς δε γύρισε για να πει αν στα αλήθεια υπάρχει - τη θάλασσα.

Στο «Singapore sling» (1990) ένας άνδρας ψάχνει επίμονα την Λάουρα, μια γυναίκα από το παρελθόν του. Η αναζήτησή του τον φέρνει σε ένα σπίτι, όπου δυο γυναίκες προσπαθούν να θάψουν το πτώμα ενός άντρα. Ο άνδρας περιμένει να ξημερώσει για να μπει στο σπίτι με την ελπίδα ότι η Λάουρα βρίσκεται ακόμα εκεί, όμως τα πράγματα δεν έρχονται όπως τα υπολογίζει…

Οι ήρωες τού «Θα σε δω στην κόλαση αγάπη μου» (1999), αφήνοντας πίσω τους έναν κόσμο ερειπωμένο και γεμάτο παγίδες, ξεκινούν μια νυχτερινή πορεία παραίσθησης, απελπισμένης τρυφερότητας και βίας, όπου ο καθένας με τον δικό του τρόπο προσπαθεί να εξοντώσει τον άλλον, για να κερδίσει μόνος του την Κόλαση.

Στο «Ο Χαμένος Τα Παίρνει Όλα» (2002) μια ομάδα ανένταχτων και περιθωριακών ατόμων, που μπλέκονται στο τετράγωνο Αστυνομία - Πολιτική - Ναρκωτικά – Μίντια, βυθίζονται στον νυχτερινό κόσμο των χαφιέδων και των παρακρατικών μίντια με μοναδικά τους όπλα την ανορθόδοξη συμπεριφορά τους, το χιούμορ τους και δύο κλεμμένα περίστροφα.

Οι τέσσερις πρωταγωνίστριες τού «The zero years» (2005), στειρωμένες και κάτω από μόνιμη τοξική καταστολή και παρακολούθηση, προσφέρουν τις σεξουαλικές τους υπηρεσίες σε κρατικό οίκο ανοχής. Μια μέρα ένας πελάτης τους εξαφανίζεται και οι ανακρίσεις αρχίζουν.

Το εισιτήριο για μια ταινία κοστίζει 5 ευρώ (φοιτητικό 4 ευρώ), ενώ για δύο προβολές κοστίζει 7 ευρώ. Δείτε εδώ το πλήρες πρόγραμμα. Χ.Λ.