Όταν Θέλω να Σφυρίξω θα Σφυρίξω

09.02.2011
Ο Σίλβιου είναι 18 χρονών. Τα τελευταία 4 χρόνια βρίσκεται έγκλειστος στο Κέντρο Κράτησης Ανηλίκων, ενώ του απομένουν μόνο πέντε ημέρες για να αφεθεί ελεύθερος. Οι πέντε όμως αυτές ημέρες μοιάζουν με έναν ατέλειωτο εφιάλτη, όταν η μητέρα του εμφανίζεται μετά από απουσία χρόνων για να πάρει μαζί της στην Ιταλία τον μικρό του αδερφό, που ο Σίλβιου έχει μεγαλώσει σαν γιό του. Παράλληλα, στη ζωή του Σίλβιου, εμφανίζεται η Αννα , μία όμορφη συνομήλικη του που εργάζεται σαν κοινωνική λειτουργός. Με έντονα συναισθήματα να τον κατακλύζουν και τον χρόνο να κυλάει αντίστροφα, ο Σίλβιου οδηγείται σταδιακά στα άκρα...

Βραβευμένο σε Βερολίνο και Θεσσαλονίκη, το φιλμ του Φλόριν Σέρμπαν επιβεβαιώνει την τάση που θέλει συνεχώς νέα ταλέντα να ξεπηδάνε από το ρουμάνικο σινεμά. Δράμα χώρων που εκτυλίσεται στην φυλακή ξεφεύγοντας όμως από το prison genre, το “Όταν Θέλω Να Σφυρίξω...” είναι ειλικρινές και -στο μεγαλύτερο μέρος του- αποστασιοποιημένο, αναδεικνύοντας ένα ερασιτεχνικό καστ, με προεξάρχοντα τον νεαρό αντι-ήρωα Σίλβιου.

Ο τελευταίος, κινηματογραφημένος α λα Νταρντέν, με επίμονα κοντινά από πίσω, αποκαλύπτεται ανίκανος να αρθρώσει τα θέλω του και να ξεδιαλύνει τις σκέψεις του κι έτσι βγαίνει τελικά εκτός ελέγχου, παρασύροντας σε αυτό το tour de force και τους θεατές. Εμείς γινόμαστε μάρτυρες των τελευταίων ημερών της ποινής του, που φανερώνουν ένα βασανιστικό παρελθόν αλλά κι ένα ανέλπιδο μέλλον. Και είναι αυτή η μίζερη ισορροπία που αποτυπώνει τόσο καλά η ταινία δείχνοντας πώς ένας άνθρωπος καλός, όταν βρεθεί σε απόγνωση μπορεί να φτάσει στα άκρα.

Φ.Β.