Το έργο του Ερρίκου Ιψεν "Πεερ Γκυντ" παρουσιάζεται στην Σκηνή Κοτοπούλη του Εθνικού Θεάτρου.
Ο "Πεερ Γκυντ" που γράφτηκε το 1867 είναι έργο πολυπρόσωπο, με διάρκεια, εμπνευσμένο από τα λαικά Νορβηγικά παραμύθια και καταγράφει την μοναχική πορεία ενός κοινού ανθρώπου, μέσα από ένα ταξίδι ανάμεσα στην φαντασία και την πραγματικότητα.
Το έργο θεωρείται από τα δυσκολότερα δημιουργήματα του παγκόσμιου δραματολογίου. Η διασκευή του Γιώργου Ξενία μείωσε τη διάρκεια του έργου -σε δυόμισι ώρες από τις πεντέμισι του πρωτοτύπου- ενώ κρατά ακέραια την ουσία του έργου.
Στην παράσταση ακούγεται ζωντανά η μουσική που ο Νορβηγός συνθέτης Εντβαργκ Γκριήγκ έγραψε για το πρώτο ανέβασμα του έργου (1876). Παιγμένη από ένα μικρό σύνολο οργάνων, η μουσική (γραμμένη αρχικά για μεγάλη ορχήστρα) σ' αυτή τη λιτή μορφή συνυπάρχει ιδανικά με τον Ιψενικό λόγο, υπογραμμίζοντάς τον με ιδιαίτερο λυρισμό.
Στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου ο σκηνοθέτης του έργου Βασίλης Νικολαϊδης σημείωσε ότι "το έργο ανεβαίνει με τρόπο εξαιρετικά αφαιρετικό καθώς και τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι πολύ απλά. Ο χώρος της σκηνής είναι σχεδόν άδειος, γεγονός που αφήνει ελεύθερο τον ηθοποιό να δράσει, ενώ τα κοστούμια είναι λιτά, σε χρώματα παστέλ. Ο φωτισμός είναι επίσης εξαιρετικός καθώς με αυτόν δημιουργούνται στην σκηνή πολύ ωραίες εικόνες σε έντονους χρωματισμούς". Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι "το ιδανικό για το θέατρο είναι να εμφανίζεται ο ηθοποιός "γυμνός" πάνω στην σκηνή. Αυτή ακριβώς είναι και τη λιτή και κατανοητή γραμμή ακολούθησα και στη σκηνοθεσία του συγκεκριμένου έργου".
Ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος ανέφερε ότι "ένα μεγάλο όνειρό του επιτέλους πραγματοποιείται, καθώς πάντα ονειρευόταν να υποδυθεί τον Πεερ Γκυντ. Ο ρόλος είναι πραγματικά άπιαστος γιατί αυτός ο ήρωας είναι τα πάντα. Πρεπει να βρίσκεται κάποιος σε άριστη φυσική κατάσταση για τον ερμηνεύσει. Προσπαθώ να μην αναλογίζομαι όλο το ρόλο -όλη την πορεία του ήρωα-, γιατί το βάρος είναι μεγάλο".
Ο Νίκος Μπουσδούκος σημείωσε με τη σειρά του ότι "είναι πολύ χαρούμενος, καθώς γλεντά το ρόλο του πάρα πολύ. Μέσα από αυτόν του δίνεται η ευκαιρία να βγάλει από μέσα του το κτήνος που κάθε άνθρωπος κρύβει".
Τέλος, ο Θόδωρος Καπετάνος αναφέρθηκε στη μουσική του έργου τονίζοντας ότι "όντως η μουσική είναι αναχρονιστική και ακολουθεί τη μανιέρα της εποχής, αλλά δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό, αφού αυτό απαιτεί το ίδιο το έργο".
Σε κεντρικούς ρόλους εμφανίζονται οι : Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Μπέτυ Βαλάση, Νίκος Μπουσδούκος, Μαριάνθη Σοντάκη κ.α.
Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του Βασίλη Νικολαϊδη, μετάφραση- διασκευή Γιώργου Ζιάκα, κοστούμια Αφροδίτης Κουτσουδάκη, μουσική Εντβαρντ Γκριήγκ, Προσαρμογή μουσικού υλικού-ενορχήστρωση Θόδωρου Καπετάνου, χορογραφίες Ερσης Πήττα, μουσική διδασκαλία Ολυμπίας Κυριακάκη, φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου.
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 20.30
Τετάρτη: 18.00
Κυριακή: 19.00
Τιμές εισιτηρίων: 17.50, 14.50 (λαϊκή απογευματινή), 10.00
Το έργο του Ερρίκου Ιψεν "Πεερ Γκυντ" παρουσιάζεται στην Σκηνή Κοτοπούλη του Εθνικού Θεάτρου, ένα έργο πολυπρόσωπο, με διάρκεια, εμπνευσμένο από τα λαικά Νορβηγικά παραμύθια και καταγράφει την μοναχική πορεία ενός κοινού ανθρώπου, μέσα από ένα ταξίδι ανάμεσα στην φαντασία και την πραγματικότητα.