Schaubuhne: Θέατρο και Χορός εις σάρκαν μία

14.03.2001
Η "Schaubuhne am Lehniner Platz" στο Βερολίνο, ένα από τα σημαντικότερα Θέατρα του Κόσμου, "παρεδόθη" πριν από ένα χρόνο σε μια ομάδα νέων! καλλιτεχνών. Γιατί οι Γερμανοί ξέρουν να είναι μοντέρνοι και ουσιαστικά πρωτοπόροι. Και τολμούν.
Το Ινστιτούτο Γκαίτε διοργάνωσε πριν από λίγο καιρό μια βραδιά αφιερωμένη στη Schaubuhne . Προβλήθηκε μια ταινία -ντοκιμαντέρ σχετικά με το νέο "πρόσωπο" του Θεάτρου. Εδώ και ενάμισι χρόνο (από το 1999) στο τιμόνι του Θεάτρου βρίσκονται οι Σάσα Βάλτς, Τόμας Όστερμαιερ, Γιόχεν Ζάντιγκ και Γιενς Χίλε. Οι πρωτοπορίες, αλλά και οι πρωτοτυπίες του νεοσύστατου Ensemble, είναι πολλές. Το ευτύχημα, αλλά και το ουσιώδες αυτής της πρωτοπορίας είναι ότι διαθέτει ιδεολογικό υπόβαθρο. Επιπλέον έχει στόχο.

Οι τέσσερις νέοι καλλιτεχνικοί διευθυντές διακηρύσσουν ότι ζούμε σε μια συγκεχυμένη εποχή δυσχέρειας χωρίς συνείδηση. Πιστεύουν ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή και προτάσσουν την επιθυμία για μια ζωή διαφορετική, για μια συμβίωση σε πραγματική ελευθερία, έξω από τις αξίες και τους νόμους της οικονομικής δραστηριότητας του νεοφιλελεύθερου Καπιταλισμού. Το Θέατρο, λένε, μπορεί να γίνει χώρος συνειδητοποίησης, άρα και μιας -εκ νέου- πολιτικοποίησης. Γι' αυτό ακριβώς διαλέγουν σύγχρονο θέατρο, γιατί η σύνδεση του Θεάτρου με τον κόσμο είναι ο συγγραφέας.

Χορός και θεατρικό έργο θεωρούνται ισότιμοι συνεργάτες στη Schaubuhne. Φυσικά δεν πρόκειται για τυχαία απόφαση. "Αν θέλεις να παραστήσεις στη σκηνή την πολύπλοκη αντίληψη της εποχής μας σκοντάφτεις πάνω στα αισθητικά σύνορα του συμβατικού Θεάτρου του Λόγου. Από τη στιγμή που ο χορός διηγείται ιστορίες με το σώμα, καταφέρνει να φωτίσει εμπειρικούς κόσμους πέρα από τη γλώσσα, που ξεφεύγουν από την Εξουσία του Λόγου." Οι χορογράφοι, οι οποίοι θα εργαστούν για τη Schaubuhne (Σάσα Βάλτς, Λουκ Ντάνμπερρι, Μεγκ Στιούαρτ, Άλεν Πλάτελ) θα ασχοληθούν νοηματικά με την κοινωνική πραγματικότητα και θα "παίξουν" με θέματα όπως η σωματική και η ψυχική βία, η ανικανοποίητη σεξουαλικότητα και η πάλη των φύλων.

Στη Schaubuhne οι συζητήσεις, αλλά και οι διαμάχες, είναι απαραίτητες στις συγκεντρώσεις του Ensemble. Ένας από τους στόχους άλλωστε του θιάσου είναι η έννοια της -από κοινού- απόφασης (Mitbestimmung). Τα έργα, που πρόκειται να ανέβουν, παρουσιάζονται από τους δραματολόγους στο σύνολο του Ensemble και μετά όλοι μαζί τα διαβάζουν και τα συζητούν. Το Ensemble έχει το δικαίωμα να αρνηθεί κάποιο έργο ή συγγραφέα ή σκηνοθεσία. Έχει όμως και την υποχρέωση να αντιπροτείνει κάτι άλλο.

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία της Schaubuhne.