ΤΙ: Το Megaron Plus στα ίχνη της Μεγάλης Έκρηξης!
Διάλεξη του φυσικομαθηματικού Neil Turok
Πότε: Πέμπτη 17 Απριλίου 2008
Ώρα έναρξης 7 μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 6 μ.μ.
Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης αρχίζει μισή ώρα νωρίτερα
Η διάλεξη θα γίνει στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.
Ο Νοτιοαφρικανικής καταγωγής φυσικομαθηματικός Νιλ Τούροκ (Neil Turok) θα δώσει μία μοναδική διάλεξη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus την Πέμπτη 17 Απριλίου στo Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Η ομιλία του καθηγητή Μαθηματικής Φυσικής του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ Νιλ Τούροκ θα έχει θέμα «Τι υπήρχε πριν από τη Μεγάλη Έκρηξη;».
Τον διεθνούς φήμης επιστήμονα θα παρουσιάσει στο κοινό ο συγγραφέας Γιώργος Ζαρκαδάκης.
Ο Νιλ Τούροκ είναι ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες παγκοσμίως στην ανάπτυξη και τον έλεγχο θεωριών για τη θεμελιώδη φυσική του σύμπαντος, όπως αυτές που περιγράφονται στο βιβλίο που έγραψε μαζί με τον καθηγητή Φυσικής του Πρίνστον Πολ Στάινχαρντ Αέναο Σύμπαν, το οποίο κυκλοφορεί τον μήνα αυτό από τις Εκδόσεις ΑΒΓΟ. Από κοινού με τον Πολ Στάινχαρντ διατύπωσε τη νέα κυκλική θεωρία για τη Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang). Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η κοσμολογία, η φυσική σωματιδίων, η μαθηματική φυσική, η αστροφυσική και η θεωρία των χορδών.
Τα τελευταία χρόνια ο Νιλ Τούροκ εργάζεται πάνω σε ένα μοντέλο του σύμπαντος που εξηγεί τη Μεγάλη Έκρηξη. «Νομίζω ότι είναι το πιο θεμελιώδες ερώτημα στην επιστήμη, επειδή οτιδήποτε γνωρίζουμε έχει προκύψει από τη Μεγάλη Έκρηξη. Είτε πρόκειται για σωματίδια είτε για πλανήτες είτε για αστέρια είτε για την ίδια τη ζωή», έχει δηλώσει σε μια συνέντευξή του. «Ξέρουμε ότι το σύμπαν προέκυψε από μια Μεγάλη Έκρηξη. Δεν ξέρουμε όμως γιατί. Η εναλλακτική που άρχισα να εξερευνώ είναι ότι ίσως το σύμπαν υπήρχε πριν την έκρηξη και αυτή η έκρηξη έγινε σε ένα προϋπάρχον σύμπαν. Σύμφωνα με θεωρίες, υπάρχουν επιπλέον διαστάσεις στο σύμπαν. Μπορεί να ζούμε σε ένα άπειρο σύμπαν και να υπήρχαν εκρήξεις στο παρελθόν και να υπάρχουν στο παρόν». Μάλιστα, για τη θεωρία που έχει αναπτύξει, ο Νιλ Τούροκ έχει βάλει και στοίχημα με τον διεθνούς φήμης αστροφυσικό Στήβεν Χόκινγκ.
Ο Νιλ Τούροκ, επομένως, θεωρεί ότι ούτε ο χρόνος ούτε το σύμπαν έχουν αρχή ή τέλος. Κατά τη γνώμη του, η Μεγάλη Έκρηξη αντιπροσωπεύει μόνο ένα μικρό στάδιο ενός απείρως επαναλαμβανόμενου κύκλου της συμπαντικής διαστολής και συστολής. Η πρότασή του, βεβαίως, έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις της Καθολικής Εκκλησίας. Ωστόσο, ο ίδιος δεν πτοείται. Όπως δήλωσε πρόσφατα στο περιοδικό Wired, «στους καθολικούς αρέσει η Μεγάλη Έκρηξη για προφανείς λόγους. Είναι ένα γεγονός δημιουργίας και το βρίσκουν ελκυστικό. Ωστόσο, εγώ βλέπω την επιστήμη και τη θρησκεία ως δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Η επιστήμη δεν σχετίζεται με το ερώτημα αν υπάρχει ή όχι Θεός. Η επιστήμη μελετά πώς λειτουργεί ο κόσμος, όχι γιατί υπάρχει ο κόσμος».
Φέτος, ο νοτιοαφρικανικής καταγωγής Νιλ Τούροκ τιμήθηκε με το βραβείο TED, το οποίο απονέμεται στους πιο καινοτόμους στοχαστές του κόσμου, για τη συμβολή του στη Μαθηματική Φυσική, αλλά και για την ιδέα του να ιδρυθεί το Αφρικανικό Ινστιτούτο Μαθηματικών Επιστημών (AIMS) στο Κέιπ Τάουν. Πρόκειται για ένα μεταπτυχιακό κέντρο που προωθεί την ανάπτυξη των μαθηματικών και της επιστήμης σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο.
«Γεννήθηκα στη Νότια Αφρική και οι γονείς μου φυλακίστηκαν για αντίσταση στο ρατσιστικό καθεστώς. Οι γονείς μου ήταν το δεύτερο ζευγάρι μετά τον Νέλσον Μαντέλα και τη γυναίκα του που εκλέχθηκε στο νοτιοαφρικανικό κοινοβούλιο. Όταν απελευθερώθηκαν, πήγαμε στην Κένυα και την Τανζανία. Έζησα μια εκπληκτική παιδική ηλικία. Δεν είχαμε χρήματα, αλλά είδα θαύματα του κόσμου, όπως το Κιλιμάντζαρο. Έπειτα πήγαμε στην Αγγλία. Όταν στα 17 μου επέστρεψα στο Λεσότο ως εθελοντής καθηγητής, το 80% των ανθρώπων δούλευαν στα ορυχεία. Ωστόσο, με υποδέχονταν στα χωριά τους με εκπληκτική φιλοξενία και τα παιδιά ήταν εξαιρετικά έξυπνα. Έτσι πάντα σκεφτόμουν: τι θα γίνει με την Αφρική; Τι θα γίνει με τα παιδιά που άφησα πίσω;».
Η ιδέα που είχε τελικά ο Νιλ Τούροκ ήταν απλή, όπως λέει, αλλά έμελλε να αλλάξει τις τύχες πολλών Αφρικανών νέων: δημιούργησε ένα αφρικανικό ινστιτούτο για τη μαθηματική επιστήμη. «Σκέφτηκα ότι έπρεπε να πάρουμε φοιτητές από όλη την Αφρική, να φέρουμε τους καλύτερους καθηγητές από όλο τον κόσμο και να τους προσφέρουμε την ευκαιρία να αποκτήσουν μια καταπληκτική εκπαίδευση. Ως καθηγητής στο Κέμπριτζ είχα πολλές επαφές και ομολογώ ότι με στήριξαν 100%. Οι καλύτεροι πανεπιστημιακοί του κόσμου έδειξαν το ενδιαφέρον τους για την Αφρική και τα σημαντικότερα μυαλά της. Έτσι, το 2003 αγοράσαμε με τη βοήθεια χορηγιών ένα ξενοδοχείο 80 δωματίων για 100.000».
Τα αποτελέσματα του AIMS είναι μέχρι στιγμής εξαιρετικά και πολλοί από τους φοιτητές του συνεχίζουν τις σπουδές του στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου ενώ όλο και περισσότεροι κάνουν αίτηση για να φοιτήσουν εκεί. «Το όνειρό μας είναι ότι ο επόμενος Αϊνστάιν θα είναι Αφρικανός», θα δηλώσει ο Νιλ Τούροκ. Το σχέδιό μας είναι να δημιουργήσουμε άλλα 15 παρόμοια κέντρα σε όλη την Αφρική μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια».
Ο Νιλ Τούροκ έχει διαγράψει μια αξιοθαύμαστη πορεία στον χώρο της φυσικής και έχει βοηθήσει την Αφρική να αναδείξει μερικά από τα σημαντικότερα μαθηματικά μυαλά της. Στις 17 Απριλίου, στην εκδήλωση του Megaron Plus, θα συναντηθεί μαζί μας για να μιλήσει για τις ιδέες του σε σχέση με τη Μεγάλη Έκρηξη και για τα μελλοντικά σχέδιά του στον αγώνα του για την εξάπλωση της επιστημονικής γνώσης στην Αφρική !
Ο Νοτιοαφρικανικής καταγωγής φυσικομαθηματικός Νιλ Τούροκ (Neil Turok) θα δώσει μία μοναδική διάλεξη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus την Πέμπτη 17 Απριλίου στo Μέγαρο Μουσικής Αθηνών