&00 Με μια ξεχωριστή παράσταση από την παράδοση της μακρινής Ιαπωνίας, που φιλοξενείται στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2002, κλείνει την αυλαία του το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών.
Το Ηρώδειο θα γεμίσει χρώματα, ήχους, φωνές και γεύσεις από τη μαγική χώρα του ανατέλλοντος ηλίου.
Μια σειρά από εκδηλώσεις και δραστηριότητες, ελεύθερες για το κοινό, στον προαύλιο χώρο του θεάτρου ξεκινούν από τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου με μια έκθεση ανθοδετικής Ικεμπάνα, μια παρουσίαση Ιαπωνικής Καλλιγραφίας και τη γιορτή Ματσούρι, χορευτικό τελετουργικό, στο οποίο συμμετέχουν και μέλη του Λυκείου Ελληνίδων.
Ειδικά για τους εκπροσώπους του τύπου, πραγματοποιείται σε γωστό ιαπωνικό εστιατόριο της Ακρόπολης και σε κλειστό κύκλο προσκεκλημένων, η Ιεροτελεστία του Τσαγιού (Chado), από τη δασκάλα του ταγιού Μιτσίκο Νότζιρι, καλεσμένη από το εξωτερικό ειδικά για τη συγκεκριμένη εκδήλωση σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Αθήνα.
Η παράσταση στο χώρο του θεάτρου αρχίζει στις 8.30 μ.μ. και περιλαμβάνει την παρουσίαση Ιαπωνικών Παραδοσιακών Χορών με τη συνοδεία των παραδοσιακών τυμπάνων Taiko από το συγκρότημα κρουστών Jiraya - Dadada-dan-tenko, του καθηγητή Ισάγια Μοντόρι.
Ανάμεσα στα μουσικά και θεατρικά δρώμενα, οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τον περίφημο "Χορό του Βασιλιά Λιονταριού", σε μια πρωτότυπη χορογραφία του Ισάγια Μοντόρι εμπνευσμένη από την παράδοση του θεάτρου Καμπούκι και Νο. Φλάουτα, τύμπανα και φωνητικά σύνολα συναντούν το ηλεκτρικό Shamisen, συνθέτοντας μοναδικά ηχοχρώματα, ενώ το κομμάτι Together καλεί εκτελεστές και ακροατές να γίνουν ένα με τον χτύπο των χεριών.
Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι συντελεστές της παράστασης, ο Ισάγια Μοντόρι περιέγραψε πώς η αρχαία ασιατική παράδοση συνδέεται με τις νεότερες ιδέες του πνεύματος μέσα σε ένα δυναμικό συνδυασμό μουσικής, κίνησης και ρυθμού από τα πολυάριθμα τύμπανα, που θα γεμίσουν τη σκηνή του Ηρωδείου, ενώ δεν παρέλειψε να εγκωμιάσει την Ελλάδα, την οποία χαρακτήρισε κοιτίδα πολιτισμού και ιστορίας.
Ο διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ Περικλής Κούκος μίλησε για μια ξεχωριστή βραδιά που αναμένεται να παρακολουθήσουν οι παρευρισκόμενοι στο Ηρώδειο το βράδυ του Σαββάτου και αναφερόμενος στις θετικές κριτικές που απέσπασε το φετινό Φεστιβάλ διεθνώς, έδωσε υποσχέσεις για εξίσου ποιοτικές καλλιτεχνικά επιλογές στο μέλλον. Κάνοντας έναν πρόχειρο απολογισμό για τη φετινή σεζόν, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα πεπραγμένα. Για την προσέλευση του κοινού, δεν έχει γίνει ακόμη την καταμέτρηση των εισιτηρίων, γιατί ως γνωστό δεν ήταν λίγες οι φορές που λόγω των ασυνήθιστων για την εποχή καιρικών φαινομένων είτε ματαιώθηκαν παραστάσεις, είτε διακόπηκαν, όπως η τελευταία παράσταση της Επιδαύρου με την παραγωγή του Θεάτρου Τέχνης.
«Παρ' όλα αυτά και φέτος η προσέλευση του κόσμου ήταν εντυπωσιακή. Όταν το Φεστιβάλ ξεκίνησε να λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρεία, τα έσοδα από τα εισιτήρια ήταν 150 εκατ. δραχμές και πέρυσι κάναμε ρεκόρ ξεπερνώντας το ένα δισεκατομμύριο» είπε ο κ. Κούκος, συμπληρώνοντας με ικανοποίηση ότι «είναι πια ανοικτές οι πόρτες και συζητάμε με τα μεγαλύτερα διεθνή καλλιτεχνικά σχήματα και οργανισμούς».
«Το Φεστιβάλ έχει επανασυνδέσει τη σχέση με την ιστορία του, έχει βρεί το νήμα. Ίσως, βέβαια, στην τέχνη δεν υπάρχουν πια οι μύθοι που υπήρχαν κάποτε, γιατί ίσως ζούμε την εποχή της απομυθοποίησης. Έχουμε, όμως, χρέος να δημιουργούμε νέους μύθους, νέα πρότυπα» κατέληξε ο κ. Κούκος.
Με ένα... "Σαγιονάρα" μας αποχαιρετά λοιπόν το φεστιβαλικό καλοκαίρι, σε μια παράσταση χρωμάτων, εικόνων και ήχων από τη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, ανανεώνοντας το ραντεβού του με το κοινό για την επόμενη περίοδο.
Τιμές εισιτηρίων για την παράσταση: 65, 50, 40, 25, 20 ευρώ.
Με μια ξεχωριστή παράσταση από την παράδοση της μακρινής Ιαπωνίας, που φιλοξενείται στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2002, κλείνει την αυλαία του το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών.